14.3 C
Chania
Κυριακή, 5 Απριλίου, 2026

New York Times: Γιατί η ελληνική κρίση είναι χειρότερη από τη “Μεγάλη Ύφεση” των ΗΠΑ | Γράφημα

Ημερομηνία:

Χειρότερη εμφανίζεται η ελληνική κρίση ακόμη και από την κρίση των ΗΠΑ το 1930, το λεγόμενο «Great Depression» , σύμφωνα με τους New York Times.

Στο μακρινό 1930 πέντε ολόκληρα χρόνια από την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ, που ακολούθησε του Κραχ του 1929, ένας τους πέντε Αμερικανούς ήταν άνεργος και η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 20%.

Η ελληνική οικονομία τώρα μέσα σε 5 χρόνια έχει συρρικνωθεί κατά 20,1% από το 2007, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στο 26,4%.

«Οι Έλληνες θα ήλπιζαν να περνούσαν τόσο καλά», διαπιστώνουν οι New York Times, σε ανάλυσή τους όπου συγκρίνουν τις δύο καταστάσεις.

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ και τη σημερινή ύφεση της Ελλάδας είναι ότι στην Αμερική του Κραχ, οι κρατικές δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται, περιορίζοντας το βάθος της ύφεσης ενώ στην Ελλάδα, οι ξένοι πιστωτές επιβάλουν δραματική μείωση των κρατικών δαπανών.

Στις ΗΠΑ, κατά το πέμπτο έτος της ύφεσης, η ιδιωτική κατανάλωση είχε αρχίσει να ανακάμπτει, ενώ στην Ελλάδα, σημειώθηκε πέρυσι μείωση της τάξης του 9,1%.

Δείτε το γράφημα που πόσταραν στο λογαριασμό τους στο twitter:

CJkWxFIWgAAl5hZ

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γερμανία: Ρόδος, Κως και η Κρήτη στους κερδισμένους στον τουρισμό λόγω της κατάστασης στον Κόλπο

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί κερδίζουν έδαφος ενόψει της τουριστικής περιόδου, καθώς η...

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εξαίρεση κληρονομιών από τους περιορισμούς ιδιωτικής χρηματοδότησης κομμάτων

Δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για την απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου που εξαιρεί τις κληρονομιές από τους περιορισμούς ιδιωτικής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων.

Δήμος Πλατανιά: Έντονη διαμαρτυρία για την ανατροπή πολεοδομικών δεδομένων 40 ετών σε οικισμούς 701-2.000 κατοίκων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του Π.Δ. για τη δόμηση σε οικισμούς 701-2.000 κατοίκων, ζητώντας διατήρηση του καθεστώτος 40 ετών.