Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αποφάσισε την καταδίκη σε ποινή φυλάκισης 25 μηνών για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη», ενώ για την «Αικατερίνη Κελέση» επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 33 μηνών για την υπόθεση Novartis.

Και για τους δύο καταδικασθέντες χορηγήθηκε αναστολή επί τριετίας, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι.

Ειδικότερα, ένοχοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση της Novartis και για τα δύο αδικήματα που κατηγορούνται, της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδούς κατάθεσης.

Μετά από μακρά διαδικασία, η πρόεδρος του δικαστηρίου εκφώνησε την ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι το σκεπτικό θα προκύψει αναλυτικά στην απόφαση και αναφέροντας τα εξής:

Ως προς τον πρώην μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμο Σαράφη» κρίθηκε ένοχος χωρίς αμφιβολίες για ψευδή καταμήνυση κατά τον Άδωνη Γεωργιάδη, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Μανιαδάκη, ενώ υπήρξαν αμφιβολίες και απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών για το ίδιο αδίκημα αναφορικά με τους Β. Κακαβά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ελ. Βενιζέλο και Αντ. Σαμαρά.

Παράλληλα κρίθηκε ένοχος για ψευδή κατάθεση κατά συρροή.

Ως προς τη δεύτερη κατηγορούμενη με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», το δικαστήριο διατήρησε αμφιβολίες για τη διάπραξη της ψευδούς καταμήνυσης ως προς τους Λ. Νικολοπούλου, Νικ. Μανιαδάκη, Β. Κακαβά και Δημ. Αβραμόπουλο, ενώ έκρινε ένοχοι για την ίδια πράξη αναφορικά με τους Άδωνι Γεωργιάδη, Γ. Στουρνάρα, Ανδρ. Λοβέρδο, Μάριος Σαλμάς και Αντ. Σαμαρά. Συγχρόνως κρίθηκε ένοχη για ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση.

Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα τα οποία τους είχαν μηνύσει, επειδή με τις καταθέσεις τους τους είχαν εμπλέξει στην υπόθεση της Novartis.

Η απόφαση διαφοροποιήθηκε από την εισαγγελική πρόταση, αφού η εισαγγελέας της έδρας Ειρήνη Πελεκάνου είχε προτείνει την ενοχή των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis για ψευδή κατάθεση, αλλά είχε προτείνει την απαλλαγή τους για ψευδή καταμήνυση.