Oι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΧ απαντούν στην Χατζηδάκη: Καθόλου τυχαίος ο οικονομικός στραγγαλισμός των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ – Θέλουν να ανοίξει η πόρτα στους ιδιώτες εργολάβους

Κανένα σχόλιο

Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΧ απαντούν στην Χρυσούλα Χατζηδάκη σχετικά με τα όσα αναφέρει και σε ανακοίνωσή της για τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους.

Στην ανακοίνωση του σωματείου αναφέρονται τα εξής:

Το σωματείο εργαζομένων στις ΔΕΥΑ των ΟΤΑ Νομού Χανίων καλείται γι άλλη μια φορά να πάρει θέση απαντώντας σε δημόσιες αναφορές για τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Χανίων.

"Sponsored links"

Οφείλουμε να απευθυνθούμε με ειλικρίνεια στον επί της ουσίας μοναδικό ιδιοκτήτη της επιχείρησης, το χανιώτικο λαό, εφόσον η ΔΕΥΑΧ δεν είναι σε καμιά περίπτωση κτήμα της εκάστοτε διοίκησης.

Οι περίπου διακόσιοι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΧ (επιστημονικό, διοικητικό, εργατοτεχνικό προσωπικό στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, Δεξαμενής Αϊ Γιάννη, γραφεία ΔΕΥΑΧ, εξωτερικά συνεργεία ύδρευσης, αποχέτευσης, τεχνική υπηρεσία, υδρονομείς κτλ) απ’ τους οποίους εκατόν τριάντα είναι το τακτικό και εβδομήντα περίπου το έκτακτο προσωπικό έχουν επιφορτιστεί με την λειτουργία, συντήρηση, και κατά τόπους επέκταση- αντικατάσταση τριών αχανών δικτύων, ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων υδάτων που εκτείνονται σε μία περιοχή που ορίζεται απ’ την Αγία Μαρίνα έως τα Μεγάλα Χωράφια και απ’ το Θέρισο και τα Κεραμιά ως τη Σκλόκα, καθώς και με την υποχρέωση της πλήρους λειτουργίας του (απαιτήσεις από δημότες, έκδοση λογαριασμών, αιτήματα νέων παροχών, μεταβολών, μελέτες νέων δικτύων κτλ).

Οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το 2010 και μετά, με το πάγωμα των προσλήψεων γιγάντωσαν το ήδη από τότε υπαρκτό πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Παρά το δυσανάλογο φόρτο εργασίας, κύριο μέλημα των εργαζομένων ήταν πάντα να μη μείνει η πόλη χωρίς νερό και να λειτουργεί αδιάκοπα και εύρυθμα το δίκτυο αποχέτευσης, πράγμα που καταφέρνει να επιτυγχάνει παρά τις πάνω από τέσσερις χιλιάδες βλάβες ύδρευσης – αποχέτευσης- του δικτύου απορροής ομβρίων που αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο ετησίως. Ταυτόχρονα εκτελεί τα έργα επέκτασης δικτύων και προληπτικής συντήρησης ή αντικατάστασης όπου δημιουργείται η ανάγκη.

Αυτούς τους εργαζόμενους λοιπόν θεωρεί καλοπληρωμένους η κυρία Χατζηδάκη αφού συντάσσεται πλήρως με τις σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου και τις μνημονιακές περικοπές των αποδοχών τους που τους εξαναγκάζουν σε οικονομική ένδεια.

(Ελπίζουμε τουλάχιστον να μη συντάσσεται και με τη πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία δίδονται βορά σε τραπεζικά funds 700.000 ακίνητα.)

Να επισημάνουμε λοιπόν εδώ, πως καμιά δικαστική απόφαση δεν είναι αμετάκλητη όταν είναι άδικη, απ’ όποιο δικαστικό όργανο κι αν προέρχεται.

Στη προκειμένη περίπτωση είναι κατάφωρα άδικη η απόφαση που υποχρεώνει εργαζόμενους να ζουν με εξακόσια ή εφτακόσια ευρώ το μήνα κρίνοντας δίκαιες τις μνημονιακές περικοπές, γιατί έχουν τέτοιους εργαζόμενους οι ΔΕΥΑ και με το κύμα συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων χρόνων τείνουν να γίνουν η πλειοψηφία.

Αναφέρουμε ενδεικτικά πως οι ίδιοι εργαζόμενοι πληρώνονται για 24ωρη επιφυλακή με το “εξωφρενικό” ποσό των 9,20€ ανά ημέρα, και την υπερωρία 1,5€/ώρα και δεν τελειώνουν εδώ οι “θηριώδεις” απολαβές μας.

"Sponsored links"

Κι είναι αυτές οι απολαβές που ανάγκασαν πολλούς νεοπροσλαμβανόμενους της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ να μην αποδεχτούν τη πρόσληψη, να μεταταχθούν ή και να αποχωρίσουν από την ΔΕΥΑΧ.

Καθόλου τυχαίος ωστόσο δε μπορεί να θεωρηθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ. Σταδιακά, θα οδηγήσει στην απαξίωση και στην άρνηση εκτέλεσης από μεριάς τους των υπηρεσιών επιφυλακής και υπερωριακής απασχόλησης που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης (αντιμετώπιση ζημιών σε 24ωρη βάση και έκτακτων αναγκών όπως πλημμυρικά φαινόμενα κτλ) ώστε ν’ ανοίξει η κερκόπορτα για την περαιτέρω είσοδο των εργολάβων στην επιχείρηση, μέχρι να ολοκληρωθεί ο απώτερος σκοπός, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του σπουδαιότερου δημοσίου αγαθού, του νερού.

Η αντίσταση σ’ αυτή τη προοπτική και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες, ωθεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να εκτελούν καθήκοντα για τα οποία επί της ουσίας δεν πληρώνονται.

Το σωματείο και οι εργαζόμενοι που εκπροσωπεί ούτε τοποθετούν, ούτε απομακρύνουν προέδρους στην επιχείρηση, πράγμα το οποίο απ’ όσο γνωρίζουμε έγκειται στην αρμοδιότητα του εκάστοτε Δημάρχου και του αντίστοιχου Δημοτικού συμβουλίου.

Οι αναφορές που έγιναν στην Πρόεδρο από το σωματείο μας για το κακό υπηρεσιακό κλίμα που επικρατούσε στη ΔΕΥΑΧ, παρουσία συμβούλων μας, (την ύπαρξη του οποίου αρνείται πεισματικά) θεωρούμε ότι σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο άσκησης διοίκησης από πλευράς της. Αυτό ακριβώς εξέφρασε σύσσωμο το σωματείο μας στον Δήμαρχο, θεσμικό και μέχρι πρότινος πολιτικό της προϊστάμενο.

Όσον αφορά την παραπομπή σε ΕΔΕ ενός εργαζομένου, ήδη από την προηγούμενη σύνθεση του Δ.Σ. του σωματείου (πριν τον 09/22) είχε ζητηθεί πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών προς κάθε υπεύθυνο. Το σημερινό συμβούλιο για το θέμα διαφοράς του οικονομικού ισοζυγίου ψήφισε διά του εκπροσώπου του στο Δ.Σ. υπέρ της παραπομπής του θέματος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (άλλωστε ήταν και ομόφωνη η σχετική απόφαση). Παρόλα αυτά εξακολουθεί να εργαλειοποιεί προς όφελός της το θέμα κατηγορώντας εργαζόμενους ή μερίδα αυτών πριν καν γίνει έλεγχος και υπάρξει οποιοδήποτε πόρισμα για το θέμα αυτό .

Περισσότερο απ’ τον καθένα απασχολούν τους εργαζόμενους τα οικονομικά της επιχείρησης γιατί σ’ αυτά αποκλειστικά στηρίζεται η μισθοδοσία τους, αλλά και τα ανταποδοτικά οφέλη που επιστρέφουν στους δημότες με τη μορφή έργων (επέκταση δικτύων, έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά έργα, ασφαλτοστρώσεις κλπ) και διαφυλάττουν το δημόσιο χαρακτήρα της. Ωστόσο τίθεται το εύλογο ερώτημα, για ποιο λόγο γνωστοποιείται τώρα στα μέσα, το ζήτημα περί μαύρης τρύπας στην ΔΕΥΑΧ αφού ήταν γνωστό υπηρεσιακά, τουλάχιστον από τα μέσα του 2021 και επισήμως από το Μάρτιο του 2022. Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι για την λήψη μέτρων και διερεύνηση του όλου θέματος;

Τέλος, επειδή καταλήγουν να γίνονται στόχος οι εργαζόμενοι, καλό είναι να αναλογιστούμε τη συμβολή τους στην καταξίωση της ΔΕΥΑΧ ως μια απ’ τις καλύτερες ΔΕΥΑ σε πανελλήνιο επίπεδο κατά κοινή ομολογία, κι ας αναγνωρίσουμε ότι σε μία πόλη με πληθυσμό όσο των Χανίων τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει επάρκεια νερού και καθαρές παραλίες με λουόμενους πέριξ του στενού κέντρου (Κουμ Καπί, Νέα Χώρα, Χαλέπα, Κλαδισός).

Το σωματείο κι εργαζόμενοι τους οποίους εκπροσωπεί κρίνονται καθημερινά, είτε θετικά, είτε αρνητικά, απ’ τις χιλιάδες των δημοτών του νομού Χανίων μέσα από το έργο τους, το νερό που φτάνει στα σπίτια τους, τα λύματα που απομακρύνονται απ’ αυτά, την απορροή των ομβρίων απ ‘τους δρόμους των πόλεων κ.τ.λ.

Αυτή η σχέση των εργαζομένων με τους δημότες, στο πέρασμα των δεκαετιών, έμεινε ανεπηρέαστη απ’ την έλευση και την παρέλευση πολλών Δημάρχων κι ακόμη περισσότερων προέδρων κι έτσι θα διατηρηθεί στο διηνεκές.

Με εκτίμηση το Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑ των ΟΤΑ Νομού Χανίων.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live