Oλάντ στο κοινοβούλιο: Η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό σας για την ολοκλήρωση των πολύ σκληρών μεταρρυθμίσεων. Είναι για το καλό σας

Κανένα σχόλιο

Την χαρά του για την απόφαση της Ελλάδας να υπογράψει μία σκληρή συμφωνία και να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο κ. Ολάντ που βρίσκεται στην Ελλάδα με εκπροσώπους εταιρειών με συμφέροντα στο νερό, στην ενέργεια και στις κατασκευές είπε στην ομιλία του στη Βουλή είπε ότι θα προσφέρει πλήρη στήριξή στην Ελλάδα τόσο στους τομείς της οικονομίας όσο και της επιχειρηματικότητας ενώ δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα βοηθήσει στην υλοποίηση των “σκληρών” μεταρρυθμίσεων για την εφαρμογή της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου. Το “πικρό φάρμακο” της Μέρκελ θα κατεβεί με τη “στήριξη” της Γαλλίας.

Όπως τόνισε ο κ. Ολάντ:

"Sponsored links"

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα θερμά σας λόγια και τα συλλυπητήρια για την καταστροφή στη χώρα μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία γνωρίζει τέτοιες καταστροφές. Και εσείς ξέρετε τι θα πει αλληλεγγύη. Γιαυτό νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση, δίνοντας μου την δυνατότητα να εκφραστώ εδώ. Η ελληνική Βουλή είναι ένα σύμβολο.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο: ”Η Δημοκρατία είναι πάντα ένας αγώνας. Δεν είναι κεκτημένο. Στην Ελλάδα χρειάστηκαν πολλές γενιές για να εδραιωθεί η Δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει και αντισταθεί στον ναζισμό. Είναι πολύ σημαντικό το ό,τι η Γαλλία μπόρεσε να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές της”.

Ο Γάλλος πρόεδρος, επίσης, αναφέρθηκε στην παρουσία των Γάλλων ηγετών στην Ελλάδα και την βοήθεια τους στον αγώνα για την δημοκρατία: 

Στην περίοδο της δικτατορίας υποδέχθηκε καλλιτέχνες, πολιτικούς ηγέτες. Το 1974 ο Καραμανλής επέστρεψε με το αεροπλάνο του Ζισκάρ Ντ’ Εστεν.

Ο Ντε Γκολ ήρθε στην Αθήνα και είπε ότι αυτή η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να γίνει ένας εικονικός δορυφόρος. Η επίσκεψη μου εδώ στην Ελλάδα είναι για να διαδώσω το δίδαγμα δημοκρατίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θέλει να κρατήσει την τύχη της στα χέρια της.

Η δημοκρατία είναι να απευθυνθεί στην ευφυία των πολιτών και όχι στον φόβο. Η δημοκρατία είναι ο διάλογος, το ανοιχτό πνεύμα και η πρόοδος. Και γιαυτό αυτός ο αγώνας είναι ασταμάτητος.

Πρέπει να στηρίξουμε τη δημοκρατία. Την νύχτα της συμφωνίας η  Ευρώπη σας κοιτούσε και αναρωτιόνταν. Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων.

Υπήρξε και η συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Την υιοθετήσατε με μεγάλη ενότητα. Εκφράσατε τη δέσμευσή σας στην Ευρωζώνη. Εναντι διχαστικων δυνάμεων, διατηρήθηκατε στην Ευρωζώνη. Υποστηρίξατε την ιδιαιτερότητά σας χωρίς να απομονωθείτε. Στηρίξατε μια συμβιβαστική λύση. Προστατεύσατε την Ευρώπη από αναταραχές. Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να αναστηλωθεί και να ανακάμψει.

Θέλω να εκφράσω τη στήριξη μου στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια περνάτε ηθικη και οικονομική κρίση. Δεν σας εκφράζω συμπόνια, αλλά στήριξη για ισχυρή συνεργασία. Η Γαλλία δεσμεύεται για τη συνεργασία. Δεσμεύομαι σαν Γάλλος και σαν Ευρωπαίος, σαν προοδευτικός.

"Sponsored links"

Ο κ. Ολάντ υποστήριξε ότι ”χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη και ηΕυρωζώνη θα έχανε την νομιμοποίησή της, συμπληρώνοντας ότι και στη Γαλλία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που είναι και εδώ πολύ δύσκολες όπως στο συνταξιοδοτικό”.

Πρόσθεσε όμως ότι όλα αυτά όμως είναι απαραίτητα όχι μόνο για λογιστικούς λόγους, αλλά και για το μέλλον των Ελλήνων.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην νύχτα της υπογραφής της συμφωνίας: 

Αυτή η νύχτα  της 12ης Ιουλίου σημάδεψε όχι μόνο τη τύχη της Ελλάδας αλλά και της ιδέας για την Ευρώπη. Εκείνη η νύχτα δεν επρόκειτο για μέτρα, αλλά για συνύπαρξη για την Ευρώπη.

Όταν μπήκα εκείνο το βράδυ κοίταξα τους συναδέλφους μου και δεν ήμουν σίγουρος αν θα μπορούσα να τους πείσω. Και νώρις το πρωί που υπήρχαν αμφιβολίες για τη λύση, τους ένιωσα ανήσυχους για τις συνέπειες  του να μην παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ.

Χρειάστηκαν συζητήσεις και θα ήθελα να χαιρετήσω  τη στάση  του  Αλέξη Τσίπρα και  δεν είναι εύκολο να υπάρξει αξιόπιστο πρόγραμμα που θα πρέπει να υιοθετηθεί σε πνεύμα εμπιστοσύνης όπως έκανε  τη  νύχτα των διαπραγματεύσεων.

Στην ομιλία του ο κ. Ολάντ έκανε λόγο, επίσης για ”συμφωνία που πρέπει να βασίζεταισε υπευθυνότητα και δεσμεύσεις της Ελλάδας, Χρειάζεται αλληλεγγύη της Ευρώπης. Υπάρχουν 35 δισ. για επενδύσεις η δέσμευση για το χρέος. Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αξιολόγηση δεσμεύσεων και σας διαβεβαιώ ότι είναι σημαντικό αυτό που γράφτηκε στη συμφωνία να γίνει σεβαστό και να μη αμφισβητηθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και μιλώ για κατασχέσεις σπιτιών οικογενειών. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει, επίσης, να δούμε το θέμα και με τα κόκκινα δάνεια”.

Έδωσε επίσης το μήνυμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών:

Θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός και να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Επαναλαμβάνω ότι η Γαλλία ήταν στο πλευρό σας και θα παραμείνουμε για την υλοποίηση των μεταρυρθμίσεων. Και γιατί αυτή ήταν η επιλογή μου και γιατί υπάρχει δεσμός μεταξύ των δύο λαών. Υπάρχει ιστορικός δεσμός, οι ηγέτες της Γαλλίας στήριξαν το δεσμό των δύο χωρών, θέλοντας να μας τοποθετήσουν στην ίδια ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Στην ομιλία του στους έλληνες βουλευτές, ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε, επίσης, στην στήριξη των πρωτοβουλίων της Ελλάδας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά την επίλυση του Κυπριακού. 

Μίλησε, δε, με μεγάλη θέρμη για την ευρωπαϊκή ιδέα, η οποία πρέπει να είναι κοινή σε όλες τις χώρες της ηπείρου:

Υπάρχουν και αυτά που θέλουμε να κάνουμε για την Ευρώπη που είναι αξίες και κοινή ιδέα. Ήρθε η ώρα πέρα από την πειθαρχία που τόσο πολύ μας έχει απασχολήσει εξαιτίας της κρίσης, να πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικό επίπεδο, να μπορεί να μεταφέρει μηνύματα, να μιλήσει δυνατά και να μην αφήσουμε άλλους να μιλούν εξ ονόματός της. Να μπορεί να δώσει ελπίδα σε λαούς που σημερα αμφιβάλλουν και αν βλέπετε να μην είναι έντονη η ευρωπαϊκή ιδέα, θα πληγεί η δημοκρατία. Θα πρέπει να δώσουμε κοινωνική διάσταση με αλληλεγγύη.

Ο κ. Ολάντ έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στην οικονομική διάσταση της φιλίας των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι ο τέταρτος ευρωπαϊκός επενδυτής στην Ελλάδα και η χώρα του θα ήθελε να ενισχύσει τη θέση της, στο τομέα της υγείας, την ενέργειας και στις νέες τεχνολογίες, ενώ έκανε άνοιγμα και σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας.

Όπως υπογράμμισε:

Θα κάνω έκκληση στους γάλλους επιχειρηματίες και ήρθα με αντιπροσωπεία με πολλούς επιχειρηματίες γιατί ήθελα να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ελλάδας και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για τις δύο χώρες. Θα ήθελα η Γαλλία να γίνει η πρώτη χώρα υποδοχής φοιτητών.

Η Γαλλία θα στηρίξει οικονομικά και τεχνικά την Ελλάδα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη δημόσια διοίκηση,  την υγεία, κτλ. Η Γαλλία είναι διατεθειμένη να σας συνοδεύσει στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

Η Ευρώπη είναι αυτό που θέλουμε  να κάνουμε, είναι κληρονομιά και το  ερώτημα είναι αν μας εμπνεει ακόμα αυτό το σχέδιο. Κάποιοι  έρχονται στην Ευρώπη για οικονομική στήριξη αλλά κανείς δεν μπορεί να μείνει μόνο γιαυτό.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των προσφύγων υποστηρίζοντας ότι ” σήμερα η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή για τις ροές των προσφύγων, ενώ υπάρχουν και άλλοι που χρησιμοποιούν τη μετανάστευση για να ζήσουν καλύτερα. Αυτούς δεν μπορούμε να  τους υποδεχθούμε. Πρέπει  να προστατεύσουμε τα σύνορά μας.  Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε μόνες την  Ελλάδα και την Ιταλία. Η ΕΕ πρέπει να πάρει αποφάσεις΄΄.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να κάνει λόγο για συνεγασία με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων, υπογράμμιζοντας ότι ”χρειάζονται όροι για την συνεργασία με την χώρα”.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ολάντ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η κρίση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με τον φόβο και καταλήγοντας, εξέφρασε αλληλεγγύη στις επιλογές της Ελλάδας:

Ζείτε μια κρίση, στην Ελλάδα και στα ελληνικά κρίση σημαίνει και κρίνω!  Μπορεί  να  ξαναγεννηθεί η  Ελπίδα και πιστεύω ότι θα έχουμε αναγέννηση.

Να μην καταφεύγει κανείς στον φόβο. Θα ήθελα να διδαχθούμε πως η κρίση οδήγησε σε ρήγματα. Χρειάζεται νέα ατζέντα, χρειάζονται νέα επενδυτικά προγράμματα. Χρειάζεται νέα διακυβέρνηση.

Πρέπει να έχουμε πορεία που δεν ανακόπτεται.Η Γαλλία έχει εμπνευστεί από τον διαφωτισμό. Πέρα από οικονομική ισχύ ή αδυναμία οι δύο χώρες ενσαρκώνουν συγκεκριμένη ιδέα.

Έτσι θα προχωρήσουμε και θα στείλουμε ευρωπαϊκό μήνυμα που θα θέσει στο περιθώριο τους φανατισμούς και θα μας οδηγήσει σε κοινή ζωή. Ηρθα στην Αθήνα για να εκφράσω την αλληλεγγύη και ευγνωμοσύνη στις επιλογές που κάνατε. Στην Ελλάδα υπήρξε η πρώτη φαντασίωση για δημιουργία Ευρώπης και από δω πρέπει να συνεχίσουμε για να οικοδομήσουμε ένα νέο μελλον.

Να σημειωθεί, ότι μετά το πέρας της ομιλίας του Γάλλου Πρόεδρου, ο πρόεδρος της Βουλής Νϊκος Βούτσης του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της Βουλής με ανάγλυφο το πρόσωπο του Περικλή ως αναγνώριση της αμοιβαίας φιλίας των δύο χωρών.

newpost.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις