15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Oι πιο ευτυχισμένες και οι πιο δυστυχισμένες χώρες: Πρωτιά για τη Φινλανδία – Έπεσε η Ελλάδα

Ημερομηνία:

Το φως της δημοσιότητας βλέπει η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία, σύμφωνα με την οποία η Φινλανδία παραμένει η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, με το Αφγανιστάν να κατατάσσεται τελευταίο στη λίστα.

Αναλυτικότερα, στην έρευνα του UN Sustainable Development Solutions Network -που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη (20/3) με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας, συμμετείχαν 143 χώρες, ενώ είναι η πρώτη χρονιά στα 10 χρόνια της σχετικής έκθεσης που αναλύονται τα ποσοστά ευτυχίας ανά ηλικιακή κατηγορία.

Στις πρώτες θέσεις κυριαρχούν οι σκανδιναβικές χώρες, καθώς μετά τη Φινλανδία, ακολουθούν η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία.

Την πρώτη δεκάδα κλείνουν το Ισραήλ, η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και η Αυστραλία.

Ευτυχία: Οι «βουτιές» και οι εκτοξεύσεις

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος στην 64η θέση, υποχωρώντας έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 όταν είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας.

ΗΠΑ και Γερμανία έπεσαν κάτω από τις 20 πιο ευτυχισμένες χώρες, εξασφαλίζοντας την 23η και 24η θέση αντίστοιχα.

Αντίθετα, η Κόστα Ρίκα και το Κουβέιτ έχουν μπει στην πρώτη 20άδα, διεκδικώντας τη 12η και 13η θέση.

Σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα ευτυχίας έχουν παρατηρηθεί από το 2006-2010, με το Αφγανιστάν, τον Λίβανο και την Ιορδανία να παρουσιάζουν σημαντική πτώση, ενώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Λετονία έχουν σημειώσει αξιοσημείωτες αυξήσεις.

Τα κριτήρια και τα συμπεράσματα της έκθεσης

Τα ευρήματα αναπτύχθηκαν μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ της Gallup, του Oxford Wellbeing Research Centre, της συντακτικής επιτροπής της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας και του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Οι χώρες κατατάσσονται με βάση «τον τριετή μέσο όρο της μέσης αξιολόγησης της ποιότητας ζωής κάθε πληθυσμού», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Η πιο πρόσφατη έκθεση βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, με τους ερωτηθέντες της έρευνας να απαντούν σε ερωτήσεις από το 2021-2023.

Η κατάταξη της ευτυχίας καθορίζεται από τις προσωπικές αξιολογήσεις των πολιτών με βάση το κατά πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, μαζί με παράγοντες όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η ελευθερία, η γενναιοδωρία και η διαφθορά.

o-22-638_05afc.jpg

Η έκθεση υπογραμμίζει μια αλλαγή καθώς καμία από τα πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου δεν περιλαμβάνονται πλέον στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες. Μόνο η Ολλανδία και η Αυστραλία, και οι δύο με πληθυσμό άνω των 15 εκατομμυρίων, βρίσκονται στις 10 πρώτες θέσεις, ενώ ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, με πληθυσμούς άνω των 30 εκατομμυρίων, βρίσκονται στην πρώτη 20άδα.

Παγκοσμίως, τα άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών αναφέρουν συνήθως μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή σε σχέση με τους ηλικιωμένους. Αλλά η έκθεση του 2024 διαπιστώνει ότι το χάσμα συρρικνώνεται στην Ευρώπη και έχει αντιστραφεί στη Βόρεια Αμερική. Τα δεδομένα έρχονται σε αντίθεση με τις αναφορές για ικανοποίηση από τη ζωή μεταξύ 2006 και 2010, όταν η νεότερη γενιά στη Βόρεια Αμερική ήταν εξίσου χαρούμενη με τους μεγαλύτερους.

Η λίστα με τις χώρες:

1_7fa36.jpg2_9c43c.jpg3_bcfc3.jpg

ieidiseis.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: Λίγα λόγια με φιλοσοφικές σκέψεις και φυσιολογικό συναίσθημα

Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ). Στο πλαίσιο μιας διεθνούς...

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι,...

Τα SYN.KA σκορπίζουν ξανά δώρα και χαρά, με τον μεγάλο διαγωνισμό Santa SYNKA

Η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ SYN.KA, μέσα στο πνεύμα...