17.8 C
Chania
Wednesday, February 28, 2024

O Νετανιάχου με ηχηρό “ΟΧΙ” διέψευσε τον Μπάιντεν που μιλούσε για συμφωνία εκ μέρους του στο ενδεχόμενο παλαιστινιακής ανεξαρτησίας

Ημερομηνία:

Η άρνηση Νετανιάχου της προοπτικής παλαιστινιακού κράτους ρίχνει λάδι στη φωτιά στη πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να μειώσουν τις αντιδράσεις.

Οργανώσεις δικαιωμάτων συλλέγουν μαρτυρίες Παλαιστινίων από τη Γάζα που κατηγορούν το Ισραήλ ότι προχώρησε σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες τον περασμένο μήνα.

Η Υπηρεσία Γυναικών του ΟΗΕ προειδοποιεί για «τραύμα γενεών» στους Παλαιστίνιους, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι «δύο μητέρες σκοτώνονται κάθε ώρα» στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι το Ισραήλ ενέκρινε μόνο επτά από τις 29 αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας το πρώτο εξάμηνο του Ιανουαρίου και αρνήθηκε το 95% των προσπαθειών παράδοσης καυσίμων και φαρμάκων στην περιοχή.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να κλιμακώσει τον πόλεμο στον Λίβανο στο τέλος του μήνα.

Μια δήλωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, την οποία μετέδωσε η ειδησεογραφική υπηρεσία Reuters, φαίνεται να σηματοδοτεί μια ρήξη με τα σχόλια που έκανε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Μπάιντεν, επανέλαβε ότι μετά την καταστροφή της Χαμάς, το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι δεν θα αποτελεί πλέον απειλή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χθες, ο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου, οι λεπτομέρειες της οποίας διευκρινίστηκαν μόνο αόριστα από τον Λευκό Οίκο. Σε χθεσινά σχόλιά του, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν ήταν αντίθετος σε «όλες τις λύσεις δύο κρατών», υπονοώντας ότι ο Νετανιάχου έδειξε μεταμέλεια προς τη θέση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Μια ανάρτηση Χ του Νετανιάχου πριν από λίγο, στην οποία αναφέρει ότι «δεν θα συμβιβαστεί με τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά της Ιορδανίας», φαίνεται να επιβεβαιώνει την απόρριψη ενός παλαιστινιακού κράτους.

Μπεζαλέλ Σμότριχ: Ένα [ανεξάρτητο] Παλαιστινιακό κράτος θα οδηγήσει στην «επόμενη σφαγή»

Με δηλώσεις του στο ισραηλινό μέσο Maariv, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς απάντησε στην πάγια θέση των ΗΠΑ υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μετά το τέλος του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο Ισραήλ κατά ενός παλαιστινιακού κράτους και της διαίρεσης της γης. Οι φίλοι του Ισραήλ θα πρέπει να καταλάβουν ότι η ώθηση για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι μια ώθηση για την επόμενη σφαγή», δήλωσε στο Maariv, αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

«Ο Λευκός Οίκος πρέπει επίσης να απενοχοποιηθεί από τις αντιλήψεις που οδήγησαν στην εθνική καταστροφή του Ισραήλ», συνέχισε.

"google ad"

«Η υποστήριξη του Μπάιντεν στη λύση των δύο κρατών είναι «ανοησία»»

Ο Μουσταφά Μπαργούτι, παλαιστίνιος πολιτικός και επικεφαλής του Κινήματος Εθνικής Πρωτοβουλίας, λέει ότι η υποτιθέμενη υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για μια λύση δύο κρατών – χωρίς να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και στην απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – είναι «ανοησία».

«Είναι μια προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η συνέχιση της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Barghouti. «Και φαίνεται να είναι μια προσπάθεια του Μπάιντεν να αποφύγει την αναμενόμενη ήττα του στις [προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024] λόγω της απόρριψης από την πλειοψηφία του αμερικανικού λαού της πολιτικής του για την υποστήριξη της βάρβαρης επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη».

«Το παλαιστινιακό κράτος δεν είναι απλώς ένα όνομα χωρίς περιεχόμενο, σύνορα, κυριαρχία και έλεγχο της γης, του νερού, του εναέριου χώρου και των συνόρων», συνέχισε. «Δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την απομάκρυνση της κατοχής, των εποικισμών και των εποίκων».

Μπέρνι Σάντερς: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «ξεκαθάρισε τη θέση του» για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση – Κριτική στον Μπάιντεν

Τα σχόλια του Αμερικανού γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς έρχονται μετά τις διαψεύσεις του προέδρου Μπάιντεν ότι τα σχόλια του Νετανιάχου την Παρασκευή φανερώνουν αντίθεση σε ένα παλαιστινιακό κράτος.

Ο Νετανιάχου ενίσχυσε τα σχόλια αυτά σήμερα, δηλώνοντας ότι «δεν θα συμβιβαστεί» με τον ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας όλων των εδαφών δυτικά του ποταμού Ιορδάνη και ότι αυτό «αντιτίθεται σε ένα παλαιστινιακό κράτος».

«Ο Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφή τη θέση του: Δεν θα επιτρέψει ποτέ ένα παλαιστινιακό κράτος, ποτέ» (σ.σ. Τονίζοντας την φράση χρησιμοποιώντας τις λέξεις never, ever), ανέφερε ο Σάντερς σε δήλωσή του το Σάββατο.

«Παρά τις παράνομες και απάνθρωπες ενέργειες της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει προσφέρει μέχρι στιγμής άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ. Αυτό πρέπει να αλλάξει», προσθέτει η δήλωση.

Γκουτέρες: Η ολοκληρωτική καταστροφή της Γάζας» από τον ισραηλινό στρατό είναι «εντελώς πρωτοφανής»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα στη 19η Σύνοδο Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων στην Καμπάλα της Ουγκάντα.

«Η ολοσχερής καταστροφή της Γάζας και ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων που προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι εντελώς πρωτοφανής κατά τη διάρκεια της θητείας μου» είπε ο Γκουτέρες.

«Σε αυτούς περιλαμβάνονται 152 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ, μια σπαρακτική τραγωδία για τον οργανισμό μας, για τις οικογένειές τους και για όσους υπηρετούσαν στη Γάζα», συνέχισε.

«Εν τω μεταξύ, οι ασθένειες και η οργή βαθαίνουν, οι άνθρωποι πεθαίνουν όχι μόνο από βόμβες και σφαίρες αλλά και από έλλειψη τροφίμων και καθαρού νερού, νοσοκομεία χωρίς ρεύμα και φάρμακα και εξαντλητικά ταξίδια σε ακόμα μικρότερα κομμάτια γης για να ξεφύγουν από τις μάχες. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Tι είχε δηλώσει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία χθες Παρασκευή και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα μήνα.

Ο Μπάιντεν μετέφερε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ «το όραμά του για μια πιο διαρκή ειρήνη και ασφάλεια για το Ισραήλ, πλήρως ενσωματωμένη στην περιοχή, και μια λύση δύο κρατών με εγγυημένη την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Ο αμερικανός πρόεδρος, πρόσθεσε ο Κίρμπι, «συνεχίζει να πιστεύει στην προοπτική και τη δυνατότητα» ενός παλαιστινιακού κράτους, όμως «αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να φθάσουμε εκεί».

«[Ο Μπάιντεν] Επανέλαβε την ισχυρή πεποίθησή του για τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών κατανοώντας βέβαια ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί αύριο, ότι υπάρχει μια ενεργή σύγκρουση σε εξέλιξη και στη συνέχεια θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Επεισόδια στην Ιταλία και μεγάλες διαδηλώσεις στην Ισπανία υπέρ της Παλαιστίνης

Συγκρούσεις μελών ακροαριστερών οργανώσεων με την αστυνομία σημειώθηκαν στην πόλη Βιτσέντσα της βόρειας Ιταλίας, όπου εγκαινιάσθηκε έκθεση για την επεξεργασία του χρυσού.

Περίπου πεντακόσια άτομα χρησιμοποίησαν καπνογόνα και προσπάθησαν να εισέλθουν στον χώρο της έκθεσης. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χρήση γκλοπ και με ρίψεις νερού από εκτοξευτήρα ειδικού οχήματος. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τραυματίσθηκαν ελαφρά τόσο διαδηλωτές όσο και Ιταλοί αστυνομικοί.

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης και φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ, διαδηλώνοντας σήμερα στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας για να ζητήσουν «το τέλος της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη».

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Σέβη Βολουδάκη για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές

Η Βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη τοποθετήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια...

Ο όχλος…

Γνωρίζομε την τρόπο που ο όχλος (λαός) βασανίζει τα...