Τον διάδοχο του Γεβγένι Πριγκόζιν στην ηγεσία της Wagner βρήκε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στο πρόσωπο του Αντρέι Τρόσεφ.
Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται δηλώσεις του ρώσου προέδρου στην εφημερίδα «Kommersant», ο Πούτιν πρότεινε στους μισθοφόρους της Wagner να αναλάβει την ηγεσία τους ένα από το ηγετικά τους στελέχη, ο Αντρέι Τρόσεφ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, πέντε μέρες μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν, ο Πούτιν είπε σε δεκάδες μισθοφόρους της Wagner, παρουσία του ίδιου του διοικητή τους, ότι μία από τις επιλογές που έχουν είναι να πολεμούν υπό τον διοικητή τους, γνωστό με το όνομα Σεντόι που σημαίνει «γκρίζα μαλλιά», εννοώντας τον Τρόσεφ.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έκανα αφενός μια αξιολόγηση των όσων είχαν κάνει στο πεδίο της μάχης και αφετέρου των όσων είχαν συμβεί στις 24 Ιουνίου. Τους παρουσίασα, επίσης, τις επιλογές τους σε περίπτωση που ήθελαν να συνεχίσουν να υπηρετούν… Αυτό ήταν όλο», ανέφερε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πούτιν.
«Θα μπορούσαν όλοι να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο και να συνεχίσουν να υπηρετούν… Δεν θα άλλαζε τίποτα για αυτούς. Επικεφαλής τους θα ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή ήταν ο παραγματικός τους διοικητής», συνέχισε. Τότε, «πολλοί έγνεψαν καταφατικά», επισήμανε ο Πούτιν.
Ποιος είναι ο Τρόσεφ
Ο Τρόσεφ είναι απόστρατος συνταγματάρχης, ιδρυτικό μέλος και εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου Wagner, σύμφωνα με έγγραφα κυρώσεων που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλία.
Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1953 στο Λένινγκραντ, στην πρώην Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ από τον Δεκέμβριο του 2021.
Οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιούνιο του 2022 αναφέρουν επίσης ότι «ο Αντρέι Νικολάεβιτς Τρόσεφ ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Wagner. Ως εκ τούτου, έχει υποστηρίξει το συριακό καθεστώς, ήταν μέλος μιας πολιτοφυλακής και έχει καταπιέσει τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία».
Οι άμεσοι συνεργάτες του περιλαμβάνουν τον συνιδρυτή, Ντμίτρι Ούτκιν, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματικός της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, GRU, σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ. Ο Τρόσεφ συνδέεται επίσης με τους διοικητές της ομάδας Κουτσνέτσοφ και Μπογκάτοφ.
Ο «Σεντόι» είναι επίσης πρώην υπάλληλος του ειδικού αποσπάσματος ταχείας αντίδρασης της Βορειοδυτικής Ομοσπονδιακής Περιφέρειας του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fontanka. Είναι βετεράνος των πολέμων στην Τσετσενία και στο Αφγανιστάν.
Για την υπηρεσία του στο Αφγανιστάν, ο Τρόσεφ τιμήθηκε με δύο Τάγματα του Ερυθρού Αστέρα – ένα παράσημο της Σοβιετικής Ένωσης για εξαιρετική υπηρεσία. Για την υπηρεσία στην επιχείρηση στην Τσετσενία, του απονεμήθηκαν δύο Τάγματα Θάρρους και ένα μετάλλιο του Τάγματος της Αξίας για την Πατρίδα, 2ου βαθμού, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Τρόσεφ ήταν μεταξύ εκείνων που προσκλήθηκαν σε δεξίωση στο Κρεμλίνο τον Δεκέμβριο του 2016. Μια φωτογραφία, που πιστεύεται ότι είναι από εκείνη τη δεξίωση του 2016, εμφανίστηκε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το 2017 και δείχνει τον Πούτιν δίπλα στους παρασημοφορεμένους Τρόσεφ και Ούτκιν.
Κι αυτά ενώ η τύχη του ηγέτη της Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν παραμένει άγνωστο καθώς αρχικά ανακοινώθηκε ότι μαζί με μαχητές του βρίσκεται στη Λευκορωσία. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της χώρας αυτής και στενός σύμμαχος του Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι έχει γυρίσει στη Ρωσία χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο απτό στοιχείο για το που βρίσκεται, αν ζει ή αν είναι στη φυλακή.