24.6 C
Chania
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2026

O Δένδιας «κλείδωσε» την Αίγυπτο στον άξονα της Αθήνας – Βυθίζει την προσπάθεια της Άγκυρας για τη Μέκκα

Ημερομηνία:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, «κλείδωσε» επί της ουσίας την Αίγυπτο, στο ταξίδι που πραγματοποίησε στην χώρα αυτή στο πλαίσιο της τριμερούς και με την Κύπρο, από το να παρασυρθεί σε εναλλακτικές περιφερειακές συμμαχίες, όπως το σύμφωνο της Μέκκας, καθώς το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος εμπεριέχει στην πραγματικότητα μια άτυπη αλλά ισχυρή συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Στο πλαίσιο αυτό, το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ρητά «Η σημασία της ενίσχυσης των πλαισίων στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας για την υποστήριξη της συλλογικής ικανότητας για μια ταχεία και ενιαία αντίδραση σε οποιεσδήποτε μελλοντικές εξελίξεις σχετικά με πηγές απειλών κάθε είδους εναντίον των τριών χωρών,, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των μερών για μια συντονισμένη απάντηση απέναντι σε κάθε είδους απειλή.

Η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού στο Κάιρο, όπου συμμετείχε στην κρίσιμη Τριμερή Συνάντηση Υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, η οποία σφραγίστηκε με την υπογραφή μιας βαρύνουσας Κοινής Δήλωσης. Η συνάντηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών, έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης και άκρως επιτυχημένης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Ελ Αλαμέιν και θωρακίζει γεωπολιτικά τον άξονα της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι επαφές του Έλληνα Υπουργού ξεκίνησαν από το Ανάκτορο Al-Ittihadiya, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρέστησαν επίσης ο Αιγύπτιος Υπουργός Άμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής, Στρατηγός Ashraf Salem Zaher, και ο επικεφαλής της Αρχής Εξοπλισμών, Υποστράτηγος Mohamed Adly Abdel Wahid Soliman, ο κ. Δένδιας μετέφερε τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, υπογράμμισε το μεγάλο εύρος και τον μακροχρόνιο χαρακτήρα των ιστορικών σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή βούληση της χώρας μας για συντονισμό με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών περιφερειακών προκλήσεων.

Αμέσως μετά, ο κ. Δένδιας συμμετείχε στην Τριμερή Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Στρατηγό Ashraf Salem Zaher, και τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλη Πάλμα. Στο επίκεντρο των εκτενών συζητήσεων βρέθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών, η διοργάνωση κοινών ασκήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και η αναβάθμιση της επιχειρησιακής διαλειτουργικότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στη συνεργασία στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της αμυντικής καινοτομίας, αλλά και στην κοινή ανάλυση των προκλήσεων στο περιβάλλον ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Μετά το πέρας της Τριμερούς, ο Έλληνας Υπουργός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των συνομιλιών, χαρακτηρίζοντας την Αίγυπτο ως έναν στρατηγικό και απαραίτητο σύμμαχο για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, δεν συναρτώνται από τις σχέσεις με οποιοδήποτε άλλο κράτος και δεν στρέφονται εναντίον τρίτων. Αντίθετα, όπως τόνισε, αναπτύσσονται στο πλαίσιο της αμοιβαίας ειλικρίνειας και του διαρκούς σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας ως κορυφαίο θεμέλιο την ιστορική συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), την οποία είχε συνυπογράψει ο ίδιος ως Υπουργός Εξωτερικών με τον τότε Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για τον Ευάγγελο Χναρά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή για τον θάνατο του Ευάγγελου Χναρά, πρώην Δημάρχου Θερίσου και Προέδρου Κοινότητας Περιβολίων.

Ενημερωτική δράση για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών στο Δημαρχείο Χανίων

Ενημερωτική δράση για τη δωρεά μυελού των οστών στο Δημαρχείο Χανίων από τον Σύλλογο «Ορίζοντας», το ΚΕΔΜΟΠ και το Δήμο Χανίων. Παρουσία της Αντιδημάρχου Ελένης Ζερβουδάκη.

Συνάντηση Αρναουτάκη με τον Πρέσβη της Ιταλίας Paolo Cuculi: Στο επίκεντρο πολιτισμός, τουρισμός και επιχειρηματικές σχέσεις

Συνάντηση Αρναουτάκη με τον Πρέσβη της Ιταλίας Paolo Cuculi στο Ηράκλειο. Συζητήθηκαν πολιτισμός, τουρισμός, επιχειρηματικές σχέσεις και συνεργασία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Επιδοτήσεις: Από το myAgro… στο «myFiasko»; – Η παρέμβαση Μαμουλάκη για τις αστοχίες της πλατφόρμας

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης αναδεικνύει τις αστοχίες της πλατφόρμας Myagro. Δηλώσεις δεν ολοκληρώνονται, το σύστημα κολλάει, οι προκαταβολές αμφίβολες.