Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας – Δημοσιογράφος I.J.F.
«Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του. Μετά ν βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία… Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν. Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα»
Μίλαν Κούντερα
Όσο περιορίζεται η δημοκρατική νομιμοποίηση τόσο πιο εύφορο γίνεται το έδαφος για την υποστήριξη εξτρεμιστικών δράσεων. Η ροπή απέναντι στη χρήση βίας αναπτύσσεται πάνω στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις.
Τα έτος 2015 έκλεισε με δραματικό τρόπο για τη χώρα, καθώς πραγματοποιείται το 3ο μνημόνιο, που περιλαμβάνει όσα απέφυγαν να εφαρμόσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα κόμματα που επί 5 χρόνια χρεοκόπησαν την χώρα, τώρα επικρίνουν την κυβέρνηση, στα μάτια των πολιτών δεν είναι συμπαθή, αντιθέτως η απέχθεια προς αυτά μεγαλώνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι καρπούται την συμπάθεια τους η κυβέρνηση.
Και αυτό είναι φυσικό, γιατί τα μέτρα που έρχονται είναι σκληρά. Η αυτοκριτική που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο προσεχές συνέδριο, θα είναι ιστορική. Η αριστερά κλήθηκε 3 φορές να κυβερνήσει και να βγάλει τη χώρα από την σκληρή λιτότητα. Και ίσως έχει μια τελευταία ευκαιρία να το αποδείξει.
Η ανθρώπινη κρίση, δυστυχώς είναι ακόμα εδώ. Η καταναλωτική δύναμη των πολιτών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σε δύσκολη θέση επίσης βρίσκονται οι άνεργοι που το εισόδημά τους βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σε όλα αυτά έχει προστεθεί το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Το 2015 ολοκληρώθηκε με την κυβέρνηση να έχει τον πρώτο λόγο.
“Τις εκλογές δεν τις κερδίζεις για όσα έχεις κάνει, αλλά για αυτά που έχεις υποσχεθεί. Σερ ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΟΡΤΣΙΛ”
Το δύσκολο έργο που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι ένας Γολγοθάς, που περιλαμβάνει (ασφαλιστικό, αγροτικό και την αξιολόγηση). Η ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλάζει μερικώς το κλίμα, οι παγίδες δεν λείπουν.
Η δομή της διαπλοκής ενεργοποίησε όπως πάντα τους μηχανισμούς προπαγάνδας των ΜΜΕ, και ταυτόχρονα η “τρόικα εσωτερικού” έτρεξε να απαιτήσει κυβέρνηση εθνικού σκοπού, δήθεν ότι η κυβέρνηση καταρρέει, και πρέπει ο πρωθυπουργός να αντικατασταθεί από τεχνοκράτη-τραπεζίτη.
Κρίσιμα σημεία, όπου λαμβάνονται αποφάσεις στρατηγικής σημασίας, έχουν έλθει υπό τον έλεγχο των δανειστών, τα τελευταία πέντε χρόνια (τράπεζες, ΕΛΣΤΑΤ, γραμ. εσόδων, ΤΧΣ και γεν. λογιστήριο) αποτελούσαν ένα άτυπο μνημονιακό μηχανισμό. Η δύσκολη πορεία της κυβέρνησης δεν μπορεί να ευοδωθεί, αν δεν χτυπηθεί καίρια η δομή της διαπλοκής, και ταυτόχρονα να ανακτηθεί η εσωτερική κυριαρχία κόμβων και μηχανισμών που λειτουργούν σήμερα υπό την εξουσία του “μνημονιακού παρακράτους”.
Ο πολιτικός έλεγχος των εξελίξεων, συνεπώς του πολιτικού χρόνου θα πρέπει να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η αποκατάσταση της ιδεολογικής πολιτικής ισορροπίας μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος θα προωθήσει το παράλληλο πρόγραμμα που συνδέεται με το σχέδιο παραγωγικής και οικονομικής αναδιάρθρωσης της χώρας.
Ο καθαρός ταξικός χάρτης της ψήφου της 20ης Σεπτεμβρίου με τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 40% στις λαϊκές συνοικίες. Και την ΝΔ στα βόρεια και αστικά προάστια, ενδυναμώνει την ανάγκη μιας καθαρά αριστερής πολιτικής, που θα λύσει όσο μπορεί περισσότερα προβλήματα που απασχολούν τα ρημαγμένα χαμηλά στρώματα.
Η αριστερά στην ιστορική της πορεία δεν έδωσε το δικαίωμα της σύγκρισης… Γιατί η αριστερά δεν συγκρίνεται… Διακρίνεται.