18.2 C
Chania
Wednesday, December 17, 2025

O Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Μόνιμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Ημερομηνία:

Με απόφαση του ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Μόνιμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης τάσσεται ενάντια στο το ξεκίνημα των εργασιών για την διαμόρφωση πολυτελούς ξενοδοχείου Α’ τάξης στα κτίρια της παλιάς μεραρχίας και των παλιών φυλακών στο Λόφο Καστέλι

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Καμία εμπορευματοποίηση και ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι! Ο χώρος να αποκατασταθεί και να φιλοξενήσει κοινωφελείς χρήσεις»

Ως Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Μόνιμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Χανίων εκφράζουμε την έντονη αντίθεση και δυσαρέσκεια μας σχετικά με τους πρόσφατους χειρισμούς στο Λόφο Καστέλι, με σκοπό να προχωρήσουν οι εργασίες και οι μελέτες αξιοποίησης των Ιστορικών κτιρίων της 5ης Μεραρχίας ως ξενοδοχειακή μονάδα Α τάξης.

Μάλιστα εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι δόθηκε έγκριση στις 13 Μαρτίου 2024 από το Υπουργείο Πολιτισμού που αναφέρει και ως σκοπό των εργασιών τη μετατροπή των κτιρίων σε ξενοδοχείο. Απόφαση η οποία έρχεται αντίθετη στην απόφαση και το σχεδιασμό του Δημοτικού Συμβουλίου και της Χανιώτικης κοινωνίας και των φορέων της.

Βρισκόμαστε απέναντι στους οποιουσδήποτε χειρισμούς που σκοπό έχουν την εμπορευματοποίηση και ξενοδοχοποίηση των ιστορικών κτιρίων της παλιάς Μεραρχίας και των παλιών φυλακών στο Λόφο Καστέλι.

Γνωρίζουμε και σεβόμαστε τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται οι ιδιοκτησίες μας μορφολογικά και όσων αφορά τις χρήσεις στην περιοχή. Και όπως είναι γνωστό ο λόφος Καστέλι είναι σε ζώνη μείζονος προστασίας όπου ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί. Πιστεύουμε λοιπόν πως αυτές οι κατευθύνσεις και περιορισμοί πρέπει να εφαρμόζονται ενιαία σε όλα τα κτήρια, και να μην υπάρχουν ελαφρύνσεις και λοξοδρομήσεις όταν υπάρχουν εμπορευματικά συμφέροντα.

Σταθερή μας θέση είναι για το λόφο Καστέλι να οριστεί η χρήση γης «αμιγής κατοικία» και συγκεκριμένα για την ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου αποκλειστικά «κοινωφελείς λειτουργίες», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εκπαιδευτικές και πολιτιστικές χρήσεις, που είναι οι πλέον αρμόζουσες για την εμβέλεια και ιστορικότητα των κτιρίων αυτών και του ιδιαίτερου δομημένου περιβάλλοντος που αυτά βρίσκονται.

Θέση που εκφράζει το σύνολο της χανιώτικης κοινωνίας και των φορέων της και που υιοθέτησε και το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πόλης των Χανίων και δεσμεύτηκε για την εφαρμογή του.

Εμείς οι κάτοικοι θεωρούμε το χώρο ως το «μπαλκόνι» του Ενετικού Λιμανιού, την Ακρόπολη των Χανίων και που άλλοι το λένε τοπόσημο – σημαία της πόλης.

Ο χώρος αυτός πρέπει να μείνει ανοιχτός σε όλους και προσβάσιμος και να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της Πόλης.

Τέλος, καλούμε τη Δημοτική αρχή να εμείνει στην απόφαση της και στην απόδοση κοινωφελών χρήσεων στα εν λόγω κτίρια, όπως δεσμεύτηκε και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 3 Απριλίου 2024.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χωρίς νερό κάτοικοι στης Στέρνες

Καθησυχαστική ότι η διακοπή νερού που σημειώνεται σήμερα, Τετάρτη,...

Φιάσκο στον ΕΛΓΑ: Αντί να βάλουν χρήματα στους αγρότες, τους τα πήραν

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να «γλυκάνει» μέσω του...

Υπερπλεονάσματα για τους λίγους, σιωπή για τους φίλους, λιτότητα για όλους

Της Ιωάννας Λιούτα Η κυβέρνηση μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη. Την ώρα...