19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

O πρώην νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης ενάντια στα σχέδια του Πολυτεχνείου Κρήτης για τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι

Ημερομηνία:

Ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης είναι ο τελευταίος νομάρχης που εκλέχθηκε με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά. Γνωστός επαγγελματίας αλλά γνωστός και για τις πολιτικά φιλελεύθερες θέσεις του, και για τη στάση του υπέρ ενός οικονομικά νεο-φιλελεύθερου πολιτικού προγράμματος, όπου οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν κυρίαρχο ρόλο. Υπήρξε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Φιλελεύθερων του Στέφανου Μάνου.

Σήμερα βγαίνει μπροστά και εκφράζει τη θέση του για τον τρόπο που έχει κινηθεί το Πολυτεχνείο Κρήτης στο ζήτημα της εκμίσθωσης των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι του Πολυτεχνείου Κρήτης. Και όσα αναφέρει προκαλούν έκπληξη αφού καταρρίπτει μία σειρά από επιχειρήματα της πρυτανικής αρχής.

Δεν αποδέχεται το δίλημμα “Rosa Nera ή ξενοδοχεία”, υπενθυμίζει ότι τα κτίρια αγοράστηκαν με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενο από το Υπουργείο Παιδείας, και μιλά για ηθική υποχρέωση να διαβουλευτεί με το Δήμο. Δεν αποδέχεται επίσης το επιχείρημα ότι το κόστος αποκατάστασης των κτιρίων είναι απαγορευτικό, επιχείρημα το οποίο το χαρακτηρίζει αβάσιμο αφού, όπως τονίζει, υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα για τις αναγκαίες εργασίες ενώ σημειώνει ότι το οικονομικό όφελος από την παραχώρηση είναι ασήμαντο αφού τα 200.000 ευρώ περίπου ετησίως μπορούν να βρεθούν με άλλους τρόπους. Αναφέρεται επίσης στις πολλές άλλες πιθανές χρήσεις των κτιρίων και τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να επιφέρουν.

Για να καταλήξει:

“Η συγκεκριμένη απόφαση πιστεύω πως δυσφημεί τη λογική του οικονομικού φιλελευθερισμού δημιουργώντας την πεποίθηση πως αυτό που πρεσβεύει είναι πως τα πάντα παραχωρούνται χωρίς να υπολογιστεί το όφελος για την κοινωνία. Η απόφαση του Πολυτεχνείου είναι μια απόφαση που προσφέρει ελάχιστα οικονομικά οφέλη σε σχέση με αυτά που θα προσέφερε μια άλλη πρόταση με κέντρο αναφοράς την εκπαίδευση και το πανεπιστήμιο όπου σε αυτήν βέβαια δυνητικά θα μπορούσαν να συμμετέχουν και ιδιώτες. Το οξύμωρο βέβαια είναι πως η απόφαση πάρθηκε από πρώην αριστερούς και σοσιαλιστές οι οποίοι ανακάλυψαν κάπως αργά την ιδιωτική πρωτοβουλία και με λάθος τρόπο.”

Διαβάστε ολόκληρη την παρέμβαση του πρώην νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη όπως δημοσιεύτηκε στα “Χανιώτικα Νέα”:

Παρακολουθώντας τους τελευταίους μήνες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της παραχώρησης σε ιδιώτη κτηρίων του Πολυτεχνείου, στην παλιά πόλη και τις διαφορετικές απόψεις που έχουν ακουστεί, θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ με τη σειρά μου κάποιες σκέψεις με τις οποίες τεκμηριώνεται η θέση μου σε σχέση με την εν λόγω απόφαση.

1. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο σε μια δημοκρατική κοινωνία να τίθεται το δίλλημα: «Rosa Nera ή ξενοδοχεία». Κατά την άποψη μου, η πρυτανική αρχή λειτούργησε υπό την πίεση του πιο πάνω διλήμματος, παίρνοντας την απόφαση να εκμισθώσει τα ακίνητα προκειμένου να λυτρωθεί από μια εκκρεμότητα πολλών ετών.
Η κατάληψη έπρεπε να έχει λήξει από τη γέννηση της, αλλά ακόμα και σήμερα είναι αδιανόητο να συνεχίζεται μια κατάσταση που είναι έξω από κάθε δημοκρατική λειτουργία αλλά και πέρα από κάθε λογική. Η κατάληψη λοιπόν κακώς επηρέασε την πρυτανική αρχή στην απόφαση της, έπρεπε πολύ απλά να πιέσει τους αρμόδιους για την εφαρμογή του νόμου όσο αφορά στη λήξη της κατάληψης και να αποφασίσει για το μέλλον των κτιρίων χωρίς διλήμματα με μόνο γνώμονα το καλό του Πολυτεχνείου και του τόπου μας ευρύτερα.

2. Το επιχείρημα της Αρχής του Πολυτεχνείου και όχι μόνο, ότι αφού τα κτίρια ανήκουν σε αυτό, την απόφαση την παίρνει μόνη της, μου θυμίζει το «νόμιμο και ηθικό». Τα κτήρια αγοράστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου, για να καλύψουν ανάγκες εκπαιδευτικές. Ασφαλώς νομικά το ίδρυμα έχει δικαίωμα να τα κάνει ό,τι θέλει. Κατά την άποψη μου όμως έχει την ηθική υποχρέωση να διαβουλευτεί τουλάχιστον με τον Δήμο, αφού μάλιστα πρόκειται και για μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας κτήρια που βρίσκονται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

3. Επίσης, το επιχείρημα ότι η αποκατάσταση που θα πραγματοποιηθεί από την εκμισθώτρια εταιρία στο κτηριακό συγκρότημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί από το Πολυτεχνείο λόγω κόστους, είναι αβάσιμο, καθώς πλήθος ιστορικών κτηρίων έχουν αποκατασταθεί και στα Χανιά με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα. Εξάλλου το ίδιο κτηριακό συγκρότημα είχε ενταχθεί  στο προηγούμενο ΕΣΠΑ από τον πρώην πρύτανη, κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκη. Κατά την άποψη μου μια νέα ένταξη στο ΕΣΠΑ θα ήταν εξαιρετικά εύκολη και λόγω της πολιτικής συγκυρίας (4 κυβερνητικοί βουλευτές, 2 υπουργοί από τα Χανιά).

4. Το οικονομικό όφελος από την παραχώρηση είναι αποφορολογημένο περίπου 200.000€ το χρόνο, ποσό που, πάντα κατά την άποψη μου, δεν συμβάλει ουσιαστικά στα οικονομικά οφέλη του Πολυτεχνείου. Εάν σε έναν οικονομικό προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο είναι απαραίτητες 200.000€ αυτές μπορούν να εξευρεθούν και με πολλούς άλλους τρόπους.

5. Τα εναλλακτικά οφέλη από μιας άλλης μορφής αξιοποίησης του συγκεκριμένου κτιριακού συγκροτήματος στην καρδιά της Παλιάς Πόλης θα ήταν πολλαπλά όχι μόνο για την εικόνα του Πολυτεχνείου αλλά και για την πόλη. Σίγουρα θα υπάρχουν πολλές αξιόλογες προτάσεις από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς του ιδρύματος. Προτάσεις που σε αυτές βέβαια θα μπορούσαν να εμπλακούν και ιδιώτες και θα δημιουργούσαν ένα σημείο αναφοράς του Πολυτεχνείου στην πόλη και παράλληλα ένα  αξιοθέατο με τουριστικό ενδιαφέρον. Όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια του κόσμου ανεξάρτητα εάν έχουν campus συνδέονται με την πόλη στην οποία βρίσκονται. Στην δικιά μας περίπτωση αυτό δεν υπάρχει. Ποιος ξένος επισκέπτης γνωρίζει πως στα Χανιά υπάρχει Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης; Η αξιοποίηση του κτηριακού συγκροτήματος με αναφορά στο Πολυτεχνείο όχι μόνο θα δημιουργήσει στην πόλη μας ένα ακόμα σημαντικό αξιοθέατο με εύλογα οφέλη αλλά θα προβάλει και το ανώτατο εκπαιδευτικό μας ίδρυμα σε μια μάλιστα εποχή που ο ανταγωνισμός μεταξύ των πανεπιστημίων διεθνώς είναι πολύ μεγάλος.

6. Οι σχέσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης με την κοινωνία των Χανίων δεν ήταν ποτέ στενές. Το γιατί δεν θα το εξετάσουμε τώρα. Το σίγουρο όμως είναι πως το Πολυτεχνείο μας πρέπει να έρθει πιο κοντά στους Χανιώτες και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν στον ιστό της πόλης υλοποιούνται δράσεις του.

Οι πιο πάνω λόγοι είναι αυτοί που με κάνουν να διαφωνήσω με την απόφαση της πρυτανικής αρχής, πιστεύοντας πως η αξιοποίηση των κτηρίων με αναφορά στην εκπαίδευση, θα φέρει πολλαπλά οφέλη οικονομικά και όχι μόνο στο Πολυτεχνείο, στην Πόλη αλλά και στην κοινωνία των Χανίων .

ΧΑΝΙΑ  30/07/2017

*Πρώην Νομάρχης Χανίων, επιχειρηματίας

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Πολλοί διαβάζοντας την τοποθέτησή μου θα σκεφτούν πως άλλαξα ιδεολογία, πως έγινα αριστερός. Λάθος, παραμένω φιλελεύθερος υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και υπέρ των παραχωρήσεων σε ιδιώτες όταν αυτή είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας π.χ. ΒΟΑΚ, ΣΔΙΤ κατασκευής σχολείων, παραχώρηση ανεκμετάλλευτων εκτάσεων, παραχώρηση και συνεκμετάλλευση υποδομών κ.λπ.

Η συγκεκριμένη απόφαση πιστεύω πως δυσφημεί τη λογική του οικονομικού φιλελευθερισμού δημιουργώντας την πεποίθηση πως αυτό που πρεσβεύει είναι πως τα πάντα παραχωρούνται χωρίς να υπολογιστεί το όφελος για την κοινωνία.

Η απόφαση του Πολυτεχνείου είναι μια απόφαση που προσφέρει ελάχιστα οικονομικά οφέλη σε σχέση με αυτά που θα προσέφερε μια άλλη πρόταση με κέντρο αναφοράς την εκπαίδευση και το πανεπιστήμιο όπου σε αυτήν βέβαια δυνητικά θα μπορούσαν να συμμετέχουν και ιδιώτες.

Το οξύμωρο βέβαια είναι πως η απόφαση πάρθηκε από πρώην αριστερούς και σοσιαλιστές οι οποίοι ανακάλυψαν κάπως αργά την ιδιωτική πρωτοβουλία και με λάθος τρόπο.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ