Η στάση του Βερολίνου προς τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται συγκαταβατική, το ελληνικό λαϊκό αίσθημα είναι στα όρια της εθνικής εξέγερσης και υπάρχουν μικρά σημάδια ότι κάποια από τις δύο πλευρές θα υποχωρήσει» αναφέρει ο Paul Mason σε άρθρο του στον Guardian υπό τον τίτλο «Γερμανία εναντίον Ελλάδας, μια μάχη μέχρι θανάτου, μία πολιτισμική και οικονομική σύγκρουση θελήσεων».
Ο αρθογράφος, κάνει αναφορά στο πολιτισμικό υπόβαθρο της συνάντησης Schaeuble – Βαρουφάκη την περασμένη εβδομάδα. «Χρειάστηκαν λιγότερα από πέντε λεπτά στον Βαρουφάκη στη συνέντευξη Τύπου για να αναφέρει τη λέξη που ξεκινά από “Ν”» σημειώνει ο Mason. «Η Γερμανία πρέπει και μπορεί να είναι υπερήφανη ότι ο ναζισμός έχει εξαλειφθεί εδώ» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών «αλλά είναι μία από τις πιο σκληρές ειρωνείες της ιστορίας ότι ο ναζισμός σηκώνει το άσχημο κεφάλι του στην Ελλάδα, μία χώρα η οποία αγωνίστηκε τόσο εναντίον του».
Κατά τον Paul Mason, «το μήνυμα που εξέλαβαν πολλοί Έλληνες ήταν: Ήσασταν κάποτε Ναζί, σας πολεμήσαμε και σας νικήσαμε, δεν έχετε κανένα ηθικό δικαίωμα να σπρώξετε τη χώρα μας στο χάος». Θα πρέπει να ήταν δύσκολο για τους Γερμανούς να το ακούσουν, εκτιμά ο αρθρογράφος, «αλλά θα ακούνε ένα ακόμη σκληρότερο μήνυμα εάν οι πολιτικοί τους επιτύχουν να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ».
«Διότι η απροθυμία της Γερμανίας να ηγηθεί της Ευρώπης είναι το παλιό πρόβλημα. Το νέο πρόβλημα είναι η αποδεδειγμένη βούληση της Γερμανίας να διαλύσει την Ευρώπη. Οι εκκλήσεις για τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου να επεκτείνει τις κρατικές δαπάνες αντιμετωπίζονται με την πολιτική του μαύρου μηδενικού: 0% δημοσιονομικά ελλείμματα, που επιβάλλονται από νόμο».
«Η Γερμανία τρώει τον εαυτό της σχετικά με την Ελλάδα. Διαβρώνει το ηθικό της κύρος και μοιάζει διατεθειμένη να καταστρέψει την ακεραιότητα της ευρωζώνης απλώς για να καταστήσει σαφές το μήνυμά της».
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σχεδόν αφερέγγυα, οι συνταξιούχοι της να συγκεντρώνονται γύρω από ξυλόσομπες σε παγωμένα διαμερίσματα χωρίς ρεύμα αλλά, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνει μία ανώτερη αξίωση από τη Γερμανία αναφορικά με τη δημιουργία της Ευρώπης και τη νεωτερικότητα. Μπορεί να βρίσκεται στον πάτο της οικονομικής ιεραρχίας, αλλά η Ευρώπη υποτίθεται ότι είναι κάτι περισσότερο από μία οικονομία. Η Ελλάδα όπως η Γερμανία, είναι μία ισχυρή, σπλαχνική κατάσταση του νου» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Εάν τα έθνη μετρώνταν από την περίοπτη θέση του πολιτισμού τους, ο ελληνικός πολιτισμός θα είχε ισότιμη θέση με τον τευτονικό ομόλογό του».
«Αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι μία μάχη μέχρι θανάτου. Είτε η Γερμανία θα οδηγήσει την Ελλάδα στην χρεοκοπία και εκτός ευρωζώνης, είτε οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα συμφωνήσουν σε ένα αποτέλεσμα που έρχεται σε αντίθεση με την νοοτροπία των κανόνων που βρίσκονται στην καρδιά της γερμανικής κουλτούρας».
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του Guardian, «η Γερμανία πρέπει να το χειριστεί αυτό προσεκτικά: Η υπόλοιπη Ευρώπη παρακολουθεί» και συμπληρώνει «η λαϊκή αντίδραση στην Ελλάδα στην κίνηση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα κινδυνεύει να λάβει το χαρακτήρα εθνικής εξέγερσης: Μία επανάληψη της Μάχης της Κρήτης, όπου οι Έλληνες χάνουν σωματικά αλλά νικούν ηθικά, με ανεπανόρθωτο κόστος για τον εισβολέα».