Pfizer: Το χάπι για τον κορωνοϊό προστατεύει από σοβαρή νόσηση και από τη μετάλλαξη Όμικρον

Κανένα σχόλιο

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα μελέτης για το χάπι κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε η Pfizer, καθώς δείχνουν ότι βοηθά στην αποφυγή σοβαρών ασθενειών. Σύμφωνα με τη φαρμακευτική εταιρεία, το αντιικό χάπι ήταν αποτελεσματικό, με βάση της εργαστηριακές μελέτες, και έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί σε Νότια Αφρική και αναμένεται να επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι εάν πάρει έγκριση, αυτή η πιθανή θεραπεία θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο και να βοηθήσει στην καταστολή της πανδημίας» τόνισε ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά σε δήλωσή του.

Τον περασμένο μήνα, η Pfizer υπέβαλε αίτημα έγκρισης της θεραπείας, που είναι γνωστή με το όνομα Paxlovid από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, στη βάση μιας προκαταρκτικής παρτίδας δεδομένων. Τα νέα αποτελέσματα θεωρείται ότι θα ενισχύσουν τη θέση της εταιρείας, καθώς οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο χάπι εντός εβδομάδων.

"Sponsored links"

Μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλείας κατά 89%

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι στις περιπτώσεις που η θεραπεία χορηγήθηκε εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου μειώνεται κατά 89%. Εάν το χάπι χορηγηθεί εντός πέντε ημερών, ο κίνδυνος μειώνεται σχεδόν εξίσου, ήτοι κατά 88%.

Τα αποτελέσματα στηρίζονται σε ανάλυση 2.246 μη εμβολιασμένων εθελοντών με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και είναι αντίστοιχα σε μεγάλο βαθμό με την αρχική, μικρότερη ανάλυση της κλινικής δοκιμής της εταιρείας, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τη Pfizer, το 0,7% των ασθενών που έλαβαν Paxlovid νοσηλεύτηκαν εντός 28 ημερών από την έναρξη της δοκιμής και κανένας δεν πέθανε. Αντίθετα, το 6,5% των ασθενών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν.

Η φαρμακοβιομηχανία δημοσιοποίησε επίσης προκαταρκτικά δεδομένα ξεχωριστής δοκιμής, στην οποία εξετάστηκαν άτομα με χαμηλότερο κίνδυνο. Στους εθελοντές περιλαμβάνονται εμβολιασμένοι με παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση σοβαρής νόσησης καθώς και μη εμβολιασμένοι χωρίς παράγοντες κινδύνου.

"Sponsored links"

Μεταξύ αυτής της ομάδας των 662 εθελοντών, το Paxlovid μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 70%.

Αποτελεσματικότητα και έναντι της Όμικρον

Ο Μίκαελ Ντόλστεν, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Pfizer, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του φαρμάκου, ο ίδιος ήλπιζε να έχει αποτελεσματικότητα 60%. Ωστόσο, όπως δήλωσε, τα στοιχεία τον εξέπληξαν θετικά.

Και στις δύο δοκιμές, οι περισσότεροι από τους εθελοντές μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα. Όμως η Pfizer ανακοίνωσε ότι εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι το Paxlovid είχε καλή απόδοση και έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Την ίδια ώρα, η αντίπαλος της Pfizer, Merck, περίμενε την έγκριση του δικού της αντιικού χαπιού, που ονομάζεται molnupiravir. Τον Οκτώβριο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το χάπι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από κορωνοϊό κατά 50%, εάν ληφθεί εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

protothema.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live