15.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

«Pfizergate»: Άκυρη η απόφαση να μη δοθούν στη δημοσιότητα τα SMS Φον ντερ Λάιεν – Μπουρλά

Ημερομηνία:

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραβίασε τους κανόνες διαφάνειας, καθώς δεν χορήγησε πρόσβαση σε μηνύματα μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer.

Σε μια πολυαναμενόμενη απόφαση για το λεγόμενο σκάνδαλο «Pfizergate», το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο αποφάσισε ότι η Επιτροπή δεν έδωσε εύλογη εξήγηση για να δικαιολογήσει την απόρριψη του αιτήματος δημοσιογράφου για πρόσβαση στα μηνύματα, όπως μετέδωσε το Euractiv.

Η υπόθεση απορρέει από μια καταγγελία του 2023 που κατέθεσε η εφημερίδα The New York Times μετά την άρνηση της Επιτροπής να δώσει στη δημοσιότητα τα μηνύματα κειμένου που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα το 2021, ενώ η πανδημία του κορονοϊού μαινόταν.

Η απόφαση αναμένεται να έχει καθοριστική επίδραση στη φήμη της  φον Ντερ Λάιεν και ευρύτερες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ διεξάγουν επιχειρηματικές συναλλαγές.

Το χρονικό του Pfizergate

Η υπόθεση ξεκίνησε από τους New York Times και τον πρώην επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών, οι οποίοι προσέφυγαν κατά της απόφασης της Επιτροπής να μην δημοσιοποιήσει τα μηνύματα το 2022. Η ύπαρξη των μηνυμάτων αποκαλύφθηκε σε συνέντευξη του Μπουρλά στους New York Times τον Απρίλιο του 2021, όπου περιέγραψε τις ανταλλαγές τους ως καλλιέργεια «βαθιάς εμπιστοσύνης» που διευκόλυνε τη διαπραγμάτευση της σημαντικής συμφωνίας για τα εμβόλια.

Η συμφωνία, που οριστικοποιήθηκε τον Μάιο του 2021, προέβλεπε τη δέσμευση της ΕΕ για αγορά έως και 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer-BioNTech κατά του Covid-19. Συγκεκριμένα, περιλάμβανε την προκαταβολική αγορά 900 εκατομμυρίων δόσεων, με δυνατότητα παραγγελίας επιπλέον 900 εκατομμυρίων, για παράδοση το 2022 και 2023.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια διαπίστωσε το 2022 ότι η αποτυχία της Επιτροπής να αναζητήσει τα εν λόγω μηνύματα ισοδυναμούσε με κακοδιοίκηση. Η Έμιλι Ο’ράιλι, που υπηρέτησε ως διαμεσολαβήτρια από το 2013 έως το 2025, το χαρακτήρισε «καμπανάκι αφύπνισης» για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Σε δήλωσή της στο POLITICO, η Επιτροπή ανέφερε ότι «ουδέποτε αρνήθηκε την ανταλλαγή μηνυμάτων με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer» και τόνισε ότι «εκείνη την εποχή, όταν ο κόσμος διένυε μια βαριά πανδημία, πολλοί ηγέτες βρίσκονταν σε τακτική επαφή με διευθύνοντες συμβούλους φαρμακευτικών εταιρειών».

Δικαστές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους που δεν ελέγχθηκε αν η φον ντερ Λάιεν είχε ακόμη τα μηνύματα ή αν η Επιτροπή έλεγξε τις συσκευές της.

Δικαστής είπε ότι η Επιτροπή δεν έλαβε «επαρκή και επιμελή μέτρα», ενώ άλλος μίλησε για «σχετικά συγκεχυμένο φάκελο».

tvxs.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Υπάρχει μαύρο πολιτικό χρήμα στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η...

Χανιά: Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, λίγο πριν τον αποκλεισμό του Αεροδρομίου | Φωτός+Βίντεο

Σε τροχιά κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους εισέρχονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι...

Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs

H πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Aνάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕBRD), χτυπάει...