31.8 C
Chania
Friday, July 19, 2024

Prorata: Μάχη για τρεις στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ – Τι βρίσκει στα διάφορα κοινά η δημοσκόπηση

Ημερομηνία:

Η Prorata διενήργησε πανελλαδικής κάλυψης πολιτική έρευνα με εστίαση στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Η συλλογή των δεδομένων έλαβε χώρα το διάστημα μεταξύ 30 Ιουνίου και 3 Ιουλίου σε δύο πληθυσμούς – στόχους και συνολικό δείγμα 1010 ατόμων (Ν = 810 για άτομα γενικού πληθυσμού άνω των 17 ετών και Ν = 200 για άτομα που δηλώνουν πως είναι βέβαιο ή αρκετά πιθανό να προσέλθουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής), έχοντας, ωστόσο, ολοκληρωθεί πριν από την ανακοίνωση δύο νέων υποψηφιοτήτων, αυτών της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Γιάννη Κανελλάκη.

ProRata για εσωκομματικές ΠΑΣΟΚ: Πρώτος στον γενικό πληθυσμό ο Χ. Δούκας, πρώτος στους ψηφοφόρους του κόμματος ο Ν. Ανδρουλάκης

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας για λογαριασμό του Newsbomb, στον γενικό πληθυσμό ο Χάρης Δούκας υπερέχει των υπολοίπων υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος ως προς τις θετικές εντυπώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 32% διατηρεί θετική άποψη για τον δήμαρχο Αθηναίων, το 28%, αντίστοιχα, για τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ ακολουθεί με 19% ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με 14% η Μιλένα Αποστολάκη και με 10% ο Μιχάλης Κατρίνης.

Η παραπάνω εικόνα, ωστόσο, μεταβάλλεται σημαντικά μεταξύ των εκλογέων που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Σε αυτό, το πιο ειδικό κοινό, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερτερεί, προηγούμενος με διακριτή διαφορά των υπόλοιπων υποψήφιων. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ όσων ψήφισαν πρόσφατα το κόμμα της αντιπολίτευσης, το 60% διατηρεί θετική άποψη προς το πρόσωπο του νυν προέδρου, το 48% προς τον Παύλο Γερουλάνο, το 47% προς τον Χάρη Δούκα, το 37% προς την Μιλένα Αποστολάκη, ενώ μόλις το 23% προς τον Μιχάλη Κατρίνη. 

Ως προς την καταλληλόλητα του εκάστοτε προσώπου για την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο Χάρης Δούκας (23%), προηγείται των υπολοίπων υποψηφίων στην μεγάλη δεξαμενή του γενικού πληθυσμού, ακολουθούμενος από τον Νίκο Ανδρουλάκη (19%) και τον Παύλο Γερουλάνο (18%).

Ωστόσο, και σε αυτόν τον δείκτη, η εικόνα ανατρέπεται πλήρως μεταξύ των εκλογέων του κόμματος, καθώς το 33% εξ’ αυτών θεωρεί ως καταλληλότερο να βρεθεί στο τιμόνι του κόμματος πρόσωπο, τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ακολουθούν στον σχετικό δείκτη, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας με 21%, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης περιορίζονται σε ποσοστά χαμηλότερα του 6%.

Τέλος, ως προς την δυνητική εκλογική επιρροή των υποψηφίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει σαφές προβάδισμα, εκκινώντας από σχετική θέση ισχύος έναντι των υπόλοιπων διεκδικητών της προεδρίας του κόμματος. 

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ όσων δηλώνουν πως είναι βέβαιο ή αρκετά πιθανό να προσέλθουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου το κόμματος, το 29% δηλώνει πως σίγουρα θα ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 27% ότι θα σκέφτονταν να τον στηρίξει, διαμορφώνοντας έτσι την μέγιστη δυνητική εκλογική επιρροή του υποψηφίου στο 56%.

Ακολούθως, το 18% δηλώνει ότι σίγουρα θα ψηφίσει τον Χάρη Δούκα στην εσωκομματική κάλπη, με το 32% να δηλώνει πως επίσης δεν αποκλείσει το ενδεχόμενο να το κάνει, δημιουργώντας έτσι το τρέχον ανώτατο όριο επιρροής του υποψηφίου στο 50%. Αντίστοιχα, το 18% δηλώνει βέβαιο πως θα ψηφίσει τον Παύλο Γερουλάνο, ποσοστό το οποίο αθροιζόμενο με το αντίστοιχο όσων δηλώνουν πως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τον στηρίξουν (29%), διαμορφώνει για τον υποψήφιο μια μέγιστη εκλογική επιρροή της τάξης του 47%.

Τέλος, με σαφώς χαμηλότερη δυναμική, ακολουθούν η Μιλένα Αποστολάκη (13%), της οποίας η δυνητική εκλογική “οροφή” φθάνει το 32%, και ο Μιχάλης Κατρίνης, τον οποίο βέβαιο πως θα ψηφίσει δηλώνει το 7% όσων θα προσέλθουν στην εσωκομματική κάλπη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφιακό «μπλακ άουτ»: Πώς μια αποτυχημένη αναβάθμιση προκάλεσε παγκόσμιο χάος – Πότε θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση

Δεκάδες συστήματα υπολογιστών αεροδρομίων, τραπεζών, ακόμα και συστημάτων υγείας...

Προς τον Δήμο Χανίων: Απάνθρωπο να εργάζονται οι σκουπιδιάρηδες στο καταμεσήμερο

Δεν ξέρουμε ποιοι κανονίζουν τα ωράρια των εργαζόμενων στον...

Στον Αλικιανό και φέτος τα Ερευνητικά εργαστήρια Periplus

Μετά την περυσινή επιτυχία των δύο κύκλων ερευνητικών εργαστηρίων Periplus,...

Δουλειές με… φούντες ξανά στον Μυλοπόταμο

Συνολικά 7 μικρές χασισοφυτείες, με περίπου 200 δενδρύλλια κάνναβης συνολικά,...