Η Χαμάς παρέδωσε στους διαμεσολαβητές την απάντησή της στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών, σήμερα, Παρασκευή (4/7), προσθέτοντας ότι είναι «θετική και θα βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας».
Σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή η πρόταση «περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός 60 ημερών» κατά την οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει τους μισούς από τους υπόλοιπους Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Παράλληλα, ανέφερε νωρίτερα ο Guardian, η συμφωνία προβλέπει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από ορισμένα μέρη της λωρίδας της Γάζας που καταλήφθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η παλαιστινιακή οργάνωση ζήτησε να της παρασχεθούν εγγυήσεις ότι η πρόταση αυτή θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που πιέζει για επίτευξη συμφωνίας, διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να οριστικοποιήσει τους όρους της κατάπαυσης του πυρός και κάλεσε τη Χαμάς να την αποδεχτεί.
Ο Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα. Ερωτηθείς την Παρασκευή αν η Χαμάς είχε συμφωνήσει στο τελευταίο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ο Τραμπ δήλωσε «Θα το μάθουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα είναι «πολύ αυστηρός» με τον Νετανιάχου σχετικά με την ανάγκη για ταχεία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ σημείωσε ότι και ο ισραηλινός ηγέτης επιθυμεί μια τέτοια κατάπαυση. «Ελπίζουμε ότι θα συμβεί. Και ανυπομονούμε να συμβεί κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Θέλουμε να βγάλουμε έξω τους ομήρους».