14.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Rosetta: το επιστημονικό ταξίδι δεν τελειώνει εδώ – Η συνέχεια των ερευνών | Βίντεο

Ημερομηνία:

Με την αποστολή του οχήματος προσεδάφισης να έχει ολοκληρωθεί, η Rosetta θα συνεχίσει τώρα τη δική της εξερεύνηση, κινούμενη σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Churymov–Gerasimenko για το ερχόμενο έτος, καθώς το μυστηριώδες διαστημικό σώμα θα πλησιάσει όσο ποτέ τον Ήλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, το διαστημικό σκάφος Rosetta απελευθέρωσε τη διαστημοσυσκευή όχημα Philae για να ακολουθήσει μια δραματική επιχείρηση προσεδάφισης στην επιφάνεια του κομήτη.

Η προγραμματισμένη αποστολή του Philae  τελείωσε έπειτα από 64 ώρες όταν οι μπαταρίες του εξαντλήθηκαν, αλλά όχι πριν προλάβει να μεταδώσει στη Rosetta και από εκεί στο κέντρο επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ένα πλήρες σύνολο αποτελεσμάτων που αναλύονται τώρα υποβάλλονται σε ανάλυση από επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη.

Η αποστολή της Rosetta απέχει πολύ από το τέλος της, καθώς το διαστημικό σκάφος παραμένει σε άριστη κατάσταση, με όλα τα συστήματα και τα όργανά του να αποδίδουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

“Με την απελευθέρωση του οχήματος προσεδάφισης να έχει ολοκληρωθεί, η Rosetta θα συνεχίσει τη ρουτίνα των επιστημονικών παρατηρήσεων και θα μεταβούμε στη φάση ‘συνοδείας του κομήτη’”, λέει ο Διευθυντής Πτήσης της αποστολής, Αντρέα Ακομάτζο.

“Η φάση της συλλογής επιστημονικών δεδομένων θα συνεχιστεί και στον επόμενο χρόνο καθώς θα κινούμαστε μαζί με τον κομήτη προς τον Ήλιο, περνώντας το περιήλιο, ή την κοντινότερη προσέγγιση, στη 1 Αυγούστου, σε απόσταση 186 εκατ. χιλιόμετρα από το άστρο του ηλιακού μας συστήματος.”, προσθέτει.

Στις 16 Νοεμβρίου, η ομάδα ελέγχου πτήσης μεταφέρθηκε από τη μεγάλη Κύρια Αίθουσα Ελέγχου στο Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων του ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας- όπου πραγματοποιήθηκαν οι κρίσιμες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της προσεδάφισης- σε μια μικρότερη Ειδική Αίθουσα Ελέγχου, όπου η ομάδα ελέγχει καθημερινά την πτήση της Rosetta.

Από τότε, η Rosetta έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ελιγμούς. Χρησιμοποιώντας τους προωθητήρες της βελτιστοποιεί την τροχιά της γύρω από τον κομήτη ώστε να λαμβάνει τα μέγιστα για τα 11 επιστημονικά της όργανα.

“Επιπλέον καύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 19, 22 και 26 Νοεμβρίου θα ρυθμίσουν περαιτέρω την τροχιά ώστε να τη φέρουν περίπου στα 30 χλμ πάνω από τον κομήτη,” λέει ο Συλβέν Λοντιό, Διευθυντής Επιχειρήσεων του Διαστημικού σκάφους.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, θα επιλεγεί και θα προγραμματιστεί η τροχιά της Rosetta βάσει των αναγκών των επιστημονικών αισθητήρων. Μετά από την άφιξη στις 6 Αυγούστου, η τροχιά είχε σχεδιαστεί να πληροί τις ανάγκες του οχήματος προσεδάφισης.

—Πλησιάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο

Στις 3 Δεκέμβρη, το σκάφος θα μετακινηθεί προς τα κάτω, σε ύψος 20 χιλιομέτρων για περίπου 10 ημέρες, μετά τις οποίες θα επιστρέψει στα 30 χιλιόμετρα.

“Με την προσεδάφιση να έχει πραγματοποιηθεί, όλες οι μελλοντικές τροχιές είναι σχεδιασμένες αποκλειστικά με οδηγό τους επιστημονικούς στόχους”, εξήγούν ο Λώρενς Ο’ Ρουρκ και ο Μάικλ Κάιπερς του Κέντρου Επιχειρήσεων Επιστήμης της Rosetta κοντά στη Μαδρίτη, Ισπανία.

Ο προγραμματισμός των επιστημονικών τροχιών περιλαμβάνει δύο διαφορετικές τροχιές:‘προτιμώμενη’ (στα αγγλικά: ‘prefered’) και ‘υψηλής δραστηριότητας’ (στα αγγλικά: ‘high activity’). Ενώ η πρόθεση είναι πάντα να πετά στην προτιμώμενη τροχιά, η Rosetta θα μετακινηθεί στην υψηλής δραστηριότητας τροχιά σε περίπτωση που ο κομήτης γίνει πολύ ενεργός καθώς θερμαίνεται.

“Απώτερος σκοπός είναι να τοποθετήσουμε το σκάφος όσο πιο κοντά στον κομήτη είναι δυνατόν πριν η δραστηριότητα γίνει τόσο μεγάλη ώστε να διατηρούνται κοντινές τροχιές,” λέει ο O΄Ρουρκ.

“Αυτή η η τροχιά σε απόσταση 2ο χιλιομέτρων θα επιτρέψει στις επιστημονικές ομάδες να χαρτογραφήσουν μεγάλες περιοχές του κομήτη σε υψηλή ανάλυση και να συλλέξουν αέρια, σκόνη και πλάσμα κατά την αυξανόμενη δραστηριότητα.” εξηγεί.

“Αυτό θα επιτρέψει να συνεχίσουν οι επιστημονικές επιχειρήσεις εκτός από την αρχική επιρροή στον επιστημονικό σχεδιασμό που θα συνεπαγόταν μια τέτοια κίνηση,” προσθέτει ο Κάιπερς.

—Η επιστήμη στο προσκήνιο

“Η επιστήμη θα έρθει τώρα στο προσκήνιο σε αυτή τη σπουδαία αποστολή. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εκεί!” λέει από την πλευρά του ο Ματ Τέιλορ, επιστήμονας της αποστολής.

“Η επιστημονικές ομάδες δουλεύουν εντατικά τα τελευταία χρόνια με το κέντρο επιστημονικών επιχειρήσεων να προετοιμάζει το διπλό σχεδιασμό για αυτή τη φάση.”

Όταν η ηλιακή θερμότητα ενεργοποιήσει τα παγωμένα αέρια πάνω και κάτω από την επιφάνεια, εκρέον αέριο και σωματίδια σκόνης θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρήνα, που είναι γνωστή ως κόμη.

—Το πρώτο διαστημικό σκάφος που ακολουθεί έναν κομήτη προς τον Ήλιο

Η Rosetta θα γίνει το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη της κόμης ενός κομήτη και της συνεπαγόμενης ουράς που συνεχίζει να ρέει για εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα. Η Rosetta θα πρέπει τότε να μείνει πιο μακριά από τον κομήτη ώστε να αποτρέψει στην κόμη να επηρεάσει την τροχιά της.

Επιπλέον, καθώς ο κομήτης θα πλησιάζει τον Ήλιο, ο φωτισμός στην επιφάνεια της αναμένεται να αυξηθεί. Αυτό μπορεί να παρέχει αρκετό ηλιακό φως για το όχημα προσεδάφισης Philae, που λειτουργείται από το DLR, το οποίο βρίσκεται τώρα σε αδρανοποίηση, ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Στις αρχές του επόμενου έτους, η Rosetta θα μεταβεί σε μια λειτουργία που θα του επιτρέπει να ακούει περιοδικά αναγνωριστικά σήματα από την επιφάνεια.

Δείτε το video

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=crbnOY8WeB8″]

econews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ