Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο το Run Greece, η μεγάλη γιορτή-θεσμός του αθλητισμού και του πολιτισμού που διοργανώνουν ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και η Ε.Α.Σ. Σ.Ε.ΓΑ.Σ. Κρήτης, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου. Η παρουσίαση των αγώνων έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, με κεντρικό σύνθημα «Run Greece Ηράκλειο – Ο Δικός Σου Αγώνας».

Μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης είναι η ERGO Ασφαλιστική, ενώ τοπικοί χορηγοί αποτελούν οι Μινωικές Γραμμές, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου και τα Super Market Χαλκιαδάκης. Οι αγώνες θα διεξαχθούν με εκκίνηση και τερματισμό στην πλατεία Ελευθερίας, προσφέροντας πολλαπλές επιλογές συμμετοχής για όλες τις ηλικίες.
Τα αγωνίσματα περιλαμβάνουν αγώνα 5 χιλιομέτρων και Δυναμικό Βάδισμα για όσους έχουν γεννηθεί το 2014 και μεγαλύτεροι, αγώνα 10 χιλιομέτρων για όσους έχουν γεννηθεί το 2011 και μεγαλύτεροι, Παιδικό Αγώνα 1.000 μέτρων για μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού (γεννηθέντες 2014-2016), καθώς και Family Run 600 μέτρων για μαθητές Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού (γεννηθέντες 2017-2019). Στο Family Run κάθε μαθητής μπορεί να συνοδεύεται από έναν ενήλικα, με κάθε ενήλικα να έχει τη δυνατότητα να συνοδεύει έως δύο παιδιά. Στην απόσταση των 600 μέτρων έχουν δικαίωμα συμμετοχής και τα ΑμεΑ, χωρίς ηλικιακό περιορισμό.

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Λεωνίδας Τερζής χαρακτήρισαν το γεγονός ως μεγάλο δρομικό ραντεβού που προβάλλει την Κρήτη στην Ελλάδα και ευρύτερα. Για πρώτη φορά στους αγώνες εντάσσεται ο τομέας της πρόληψης στο πλαίσιο του προγράμματος ΖΩΗ της Περιφέρειας Κρήτης. Την παραμονή του αγώνα, στο Παγκρήτιο Στάδιο, θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση στους ενδιαφερόμενους δρομείς στην ΚΑΡΠΑ με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τους εθελοντές και τα Σώματα Ασφάλειας για τη συνεργασία τους.
Από πλευράς Δήμου Ηρακλείου παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Τσαπάκης, Φιλαρέτη Χρονάκη-Δαφέρμου και Γιώργος Τσαγκαράκης, οι οποίοι κάλεσαν τους πολίτες να συμμετέχουν ως δρομείς και ως εθελοντές, αλλά και να δώσουν το παρόν στην πλατεία Ελευθερίας για να χειροκροτήσουν τους αθλητές. Από τον ΣΕΓΑΣ και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Γιατρουδάκης, το μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος της επιτροπής Run Greece Ιάκωβος Πετσούλας, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης Παναγιώτης Αντωνακάκης, το μέλος του Δ.Σ. Μαρία Φανουράκη, ο τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ Μάρκος Καλούδης και ο Πρόεδρος των Κριτών Στίβου Ηρακλείου Γιώργος Μυρωνάκης.
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΓΑΣ κάλεσαν τους πολίτες της Κρήτης από ηλικίας 6 ετών και πάνω να συμμετέχουν μαζικά, διασχίζοντας το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου τρέχοντας και βαδίζοντας με τις οικογένειές τους, τους φίλους και τους συναθλητές τους. Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν επίσης ο διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου Στέλιος Καρακούδης και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κρήτης Νίκος Γιαννακουδάκης.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η κοινωνική διάσταση της διοργάνωσης, καθώς μέρος των εσόδων από τις εγγραφές των δρομέων θα διατεθεί στην παιδιατρική ογκολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ. Η καθηγήτρια παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντρια της κλινικής αιματολογίας-ογκολογίας παίδων του ΠΑΓΝΗ Ευτυχία Στειακάκη ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον ΣΕΓΑΣ για τη συμβολή τους στην ενίσχυση της κλινικής με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Την παραμονή του αγώνα, το Σάββατο 28 Μαρτίου, εκπρόσωποι των διοργανωτών θα επισκεφθούν την παιδιατρική ογκολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπου θα παραδοθεί ιατρικός εξοπλισμός για τις ανάγκες της κλινικής. Παράλληλα ο ΣΕΓΑΣ θα προσφέρει δώρα σε όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται. Για πρώτη φορά στους αγώνες Run Greece Ηράκλειο καθιερώνεται ο θεσμός των πρεσβευτών των αγώνων, οι οποίοι για φέτος είναι οι παλιοί πρωταθλητές Στέλλα Πιλάτου, Γιώργος Αφορδακός, Γιάννης Αντωνακάκης, Ειρήνη Βασιλείου και Θωμάς Σμπώκος.
Οι ηλεκτρονικές εγγραφές των δρομέων βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω της ιστοσελίδας www.run-greece.gr. Εγγραφές πραγματοποιούνται επίσης στην Περιφέρεια Κρήτης (γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου), στο γραφείο εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου, στα δημοτικά αθλητικά κέντρα (Παγκρήτιο-Πατέλλες), στο Στάδιο Ελευθερίας, σε επιλεγμένα καταστήματα των σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης και στο ΕΛΜΕΠΑ (πωλητήριο αναμνηστικών).



