17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

«Safe place»: Το συγκλονιστικό 3D animation ενός κρητικού για τα φαινόμενα ενδο-οικογενειακής βίας [φωτός+βίντεο]

Ημερομηνία:

Το ελληνικής παραγωγής 3D animation του οποίου η ποιότητα αγγίζει αυτά της Pixar, δημιούργησε ο κρητικός animator Άγγελος Ροδιτάκης. Το «Safe Place», θα ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία.

Η ιστορία είναι απλή: Ένα παιδί παίζει ανέμελα στο δωμάτιο του, όταν ακούει τον πατέρα του να επιστρέφει σπίτι σε κατάσταση μέθης. Γνωρίζοντας τι θα ακολουθήσει, προσπαθεί επί ματαίω να κρυφτεί μέσα στη ντουλάπα, ωστόσο δεν είναι τόσο τυχερό.

Σύμφωνα με έρευνες η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 Ευρωπαϊκές χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας και το συγκεκριμένο animation αποτελεί πραγματικά γροθιά στο στομάχι της σύγχρονης κοινωνίας.

Με αφορμή την επιτυχία της μικρού μήκους ταινίας του το περιοδικό designmag πήρε μία σύντομη συνέντευξη από τον δημιουργό.

rig10
Ο Άγγελος Ροδιτάκης είναι από τους ανθρώπους που δεν έφτασαν εκεί που ήθελαν σε ευθεία πορεία. Ακολούθησε την τεθλασμένη οδό. Γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια στην Κρήτη και ξεκίνησε να σπουδάζει στη φιλοσοφική σχολή του Ρεθύμνου. Το πάθος του όμως ήταν εξαρχής το 3D animation.

«Αρχικά το ενδιαφέρον μου τράβηξαν κάποια 3D cinematics από video games» μας λέει και συνεχίζει «Σαφώς βέβαια, στην πορεία αγάπησα ιδιαίτερα τις δουλειές της Pixar».

model14

Αφήνοντας τις σπουδές στη φιλοσοφική στη μέση και έχοντας ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, ο Άγγελος Ροδιτάκης πήρε τη μεγάλη απόφαση να ακολουθήσει το όνειρό του και να δοκιμάσει να σπουδάσει αυτό που πάντα ήθελε.

«Ζούμε σε μια εποχή που είναι η καλύτερη όσον αφορά την πρόσβαση στη γνώση. Σήμερα πια, με τη βοήθεια του Google, μπορείς να βρεις και να μάθεις ό,τι θέλεις. Έτσι κι εγώ ψάχνω πολύ. Όμως αισθανόμουν ότι είναι απαραίτητη και η εμπειρία της δομημένης μαθησιακής διαδικασίας. Έτσι αποφάσισα να εγγραφώ σε ένα ιδιωτικό κολέγιο».

KidRoom_style

Οι φιλοδοξίες σας, τώρα που ολοκληρώσατε τις σπουδές σας ποιες είναι;
Να συνεχίσω να μαθαίνω το αντικείμενό μου. Τα εργαλεία που παρέχονται στο χώρο μας μοιάζουν με έναν αέναο ελβετικό σουγιά: δεν έχουν τελειωμό. Κι εγώ αισθάνομαι σαν το 12χρονο που θέλει να τα ψάξει και να τα ανοίξει όλα.

heroRig03

Επαγγελματικά μιλώντας;
Το όνειρό μου είναι να ασχοληθώ με ταινίες μεγάλου μήκους.

Boy_modelSheet

Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το κάνετε μένοντας εντός συνόρων;
Δεν έχω τάσεις φυγής. Αν τα καταφέρω, θα ήθελα να δουλεύω με βάση μου την Ελλάδα. Το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό… θα το δούμε. Το γεγονός, πάντως είναι ότι οι 3D animators είναι γνωστοί στη βιομηχανία ως “νομάδες”.

boy_concepts

Συγκεκριμένα για την πτυχιακή σας εργασία, τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε;
Ευτυχώς δεν έχω προσωπική εμπειρία στο θέμα. Πηγές έμπνευσης υπήρξαν για εμένα ο κινηματογράφος, η τέχνη, αλλά και κάποιες σχετικές διαφημιστικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης. Η προσέγγισή μου, επέλεξα να μην δείχνει τη βία αυτή καθεαυτή, άμεσα, αλλά ούτε και να εξωραΐζει το πρόβλημα με από μηχανής θεούς και happy ends. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε παρόμοιες καταστάσεις οι λύσεις δε βρίσκονται μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού.

Adult_modelSheet

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;
Την ευγνωμοσύνη μου στην Ελένη Τσαμπρά και το Δημήτρη Πατρίκιο, τους καθηγητές μου, η βοήθεια των οποίων υπήρξε καθοριστική.

Untitled

Δείτε το βίντεο:

[vimeo id=”99937581″ width=”620″ height=”360″]

designmag.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ