Το πολύ γνωστό περιοδικό γαστρονομίας saveur προχώρησε στη δημοσίευση ενός αφιερώματος στους μικρούς παραγωγούς τυριού. Όμως, μέσα στο κείμενο, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Katherine Whittakes που υπογράφει το ρεπορτάζ, εκφράστηκε μία θέση η οποία σίγουρα προκαλεί εντύπωση.
Σύμφωνα με τον Σπύρο Μπαλαντίνο, “δεν υπάρχει φέτα στην Κρήτη επειδή δεν επιτρέπεται να την αποκαλούν έτσι. Η φέτα είναι προστατευόμενο προϊόν, που σημαίνει ότι η παραγωγή της περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας. Αντ’ αυτού, οι Κρητικοί φτιάχνουν “λευκό τυρί”, που φτιάχνεται κατά ακριβώς τον ίδιο τρόπο και μοιάζει και έχει την ίδια γεύση με τη φέτα. Όταν ρωτήθηκε γιατί, ο Σπύρος Μπαλαντίνος – πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ – είπε ότι αυτό συμβαίνει επειδή “η Κρήτη δεν είναι πραγματικά Ελλάδα”.
Στη συνέχεια στο κείμενο αναφέρεται ότι “πολλοί βλέπουν τους εαυτούς τους ως Κρητικούς, όχι ως Έλληνες. Έχουν μουστάκια, πίνουν πολύ και κουβαλούν μαζί τους τα όπλα στις γιορτές”.
Πέραν πάντως της αμφιλεγόμενης αναφοράς περί Κρήτης, το ρεπορτάζ αναφέρεται με κολακευτικά λόγια τόσο στην επιχείρηση Μπαλαντίνου και στην παραγωγή τυριού όσο και στην ταβέρνα ο “Ντουνιάς” του Στέλιου Τρυλιράκη στη Δρακώνα, στα μινωικά βόδια και τις τοπικές γεύσεις.
To κείμενο συνοδεύεται με μια σειρά από παραδοσιακές συνταγές.
Δείτε φωτογραφίες και σχετικό βίντεο πατώντας εδώ.