«Κατέσφαξαν γυναίκες και παιδιά, απέλασαν δεκάδες χιλιάδες Εβραίους στο Άουσβιτς, ξεζούμισαν τη χώρα οικονομικά: 70 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι θηριωδίες που διέπραξαν οι Ναζί στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής, 1941-1944 έρχονται ξαφνικά πάλι στο επίκεντρο. Η Αθήνα αναζητά επανορθώσεις. Τι κάνει η Γερμανία με το ιστορικό της χρέος;».
Αυτό αναφέρει εισαγωγικά σε άρθρο του για τις ελληνικές διεκδικήσεις όσον αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, παραθέτοντας δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που τάσσονται υπέρ της καταβολής αυτών των αποζημιώσεων.
«Πολιτικά, η υπόθεση είναι κατά την άποψή μου ξεκάθαρη: Θα πρέπει να συμπαρασταθούμε οικονομικά στα θύματα και τις οικογένειές τους», δηλώνει το στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών Γκεζίνε Σβαν. «Νομίζω ότι θα ήταν καλό από την πλευρά της Γερμανίας να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας, όσον αφορά στο παρελθόν. Είναι η αναγνώριση ότι στην Ελλάδα διαπράξαμε μία φρικτή αδικία», προσθέτει.
Όπως εξηγεί η Σβαν, η θηριωδία των Ναζί στην Ελλάδα μπορεί να μην απασχολεί τόσο τους Γερμανούς, όμως αποτελεί κομμάτι της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων. «Τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερες μνήμες από τους δράστες και τους απογόνους τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ραλφ Στέγκνερ, υποστηρίζει πως το θέμα δε θα πρέπει να συνδέεται με τη συζήτηση για την κρίση του ευρώ, αλλά να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα. «Είναι μέρος της συμφιλίωσης με τη δική μας ιστορία. Είμαι κατά του να κλείσει η συζήτηση. Υπάρχουν ακόμα και μετά από δεκαετίες εκκρεμή ζητήματα του διεθνούς Δικαίου», σημειώνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής των Πρασίνων, Άντον Χόφραϊτερ. «Η Γερμανία δεν μπορεί απλά να πετάξει από το τραπέζι τις ελληνικές διεκδικήσεις», υποστηρίζει. «Αυτό το κεφάλαιο σίγουρα δεν έχει κλείσει, ούτε ηθικά, ούτε νομικά».
koutipandoras.gr