Το ρωσικό Κρατικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε συμφωνία με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V κατά του κορονοϊού.
Συμφωνίες με εταιρείες από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για την έναρξη κοινής παραγωγής του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κίριλ Ντμιτρίεφ.
«Από την έναρξη της μάχης κατά της πανδημίας το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων έχει ταχθεί υπέρ του ενεργούς συντονισμού με όλους τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων από την Ευρώπη, και είναι ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις. Το RDIF έχει ήδη φτάσει σε συμφωνίες με εταιρείες από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για την έναρξη παραγωγής του Sputnik V. Για την ώρα υπάρχουν επιπλέον συζητήσεις για την ώθηση της παραγωγής στην ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη προμήθειας του Sputnik V στην ευρωπαϊκή αγορά μόλις δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Εργαζόμαστε ενεργά με τον EMA στο πλαίσιο της διαδικασίας εξέτασης. Επίσης, το RDIF και οι συνεργάτες είναι έτοιμοι να αρχίσουν προμήθειες σε εκείνες της χώρες της ΕΕ που αναγνωρίζουν ανεξάρτητα το Sputnik V» δήλωσε ο Ντιμιτρίεφ.
Νωρίτερα, το Reuters αποκάλυπτε ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εξέταζαν την έναρξη συζητήσεων με το RDIF, το οποίο έχει την ιδιοκτησία του εμβολίου.
Έως σήμερα το Sputnik V έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση σε 50 χώρες. Τον Φεβρουάριο, η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως που καταχωρήθηκε κατά του κορονοϊού. Η Σλοβακία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Σαν Μαρίνο και η Βόρεια Μακεδονία ακολούθησαν.
Στις αρχές Μαρτίου, το RDIF ανακοίνωσε ότι θα μπορέσει να προμηθεύσει το εμβόλιο για 50 εκατομμύρια Ευρωπαίους από τον Ιούνιο, μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Εν τω μεταξύ, την εμπιστοσύνη τους προς το εμβόλιο της Ρωσίας κατά της COVID-19, Sputnik V, εκδηλώνουν με ραγδαίους ρυθμούς πολλές χώρες ολόκληρου του πλανήτη ώστε να μπορέσουν να καταπολεμήσουν την πανδημία.
Πιο πρόσφατη, η Ναμίμπια, που έγινε η 50ή χώρα παγκοσμίως που εξουσιοδοτεί το Sputnik V, σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).
Reuters: Η ΕΕ εξετάζει την ώθηση των εμβολιασμών με το ρωσικό Sputnik V
Στο παρασκήνιο, η ΕΕ στρέφεται στο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V καθώς επιχειρεί να ξαναβρεί τον δρόμο της στο ζήτημα της προσπάθειας εμβολιασμού των 450 εκατομμυρίων πολιτών της, ανέφερε διπλωματική πηγή στο Reuters.
Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος διαπραγματεύεται με τους κατασκευαστές εκ μέρους της Ένωσης, δήλωσε στο Reuters ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξέταζαν την εκκίνηση συνομιλιών με τους παραγωγούς του Sputnik V και θα ακούσει τα αιτήματα τεσσάρων χωρών-μελών να αρχίσει τη διαδικασία.
Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν ήδη αγοράσει ρωσικές δόσεις του εμβολίου, η Τσεχία ενδιαφέρεται και ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η Ιταλία εξέταζε να χρησιμοποιήσει τον μεγαλύτερο χώρο υποδομής ανάπτυξης εμβολίων κοντά στη Ρώμη για την παραγωγή του Sputnik V.
Οι Βρυξέλλες βρίσκονται αντιμέτωπες με την κριτική για την καθυστέρηση προώθησης των εμβολίων τη στιγμή που το μέχρι πρότινος μέλος της, η Βρετανία, χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμών αποκτά ρυθμό. Η Ιταλία εντείνει τα lockdown, τα νοσοκομεία στην περιοχή του Παρισιού είναι ένα βήμα πριν καταστούν υπερπλήρη και η Γερμανία έχει προειδοποιήσει για τρίτο κύμα.
Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες για έξι εμβόλια με δυτικούς κατασκευαστές και έχει εκκινήσει συζητήσεις για ακόμα δύο. Έχει εγκρίνει τέσσερα εμβόλια μέχρι στιγμής αλλά η παραγωγή έχει επιφέρει καθυστερήσεις στην καμπάνια εμβολιασμού και κάποιες χώρες-μέλη αναζητούν μόνες τους λύσεις.
Αν το Sputnik V εντάσσονταν στη φαρέτρα της ΕΕ, αυτό θα ήταν διπλωματικός θρίαμβος για τη Ρωσία της οποίας οι εμπορικές σχέσεις με την Ένωση έχουν επιδεινωθεί λόγω κυρώσεων, μεταδίδει το Reuters.
Ενέχει επίσης τον κίνδυνο διαχωρισμού της ΕΕ σε εκείνες της χώρες που τάσσονται κατά της παραχώρησης νίκης στη Μόσχα και εκείνες που είναι υπέρ της ένδειξης ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να συνεργαστούν με το Κρεμλίνο.
Άλλος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι η εγκατάσταση ReiThera στην Ιταλία αναφέρθηκε από αξιωματούχους στη χώρα ως ένα πιθανό μέρος παραγωγής εμβολίων κατά του κορονοϊού άλλων εταιρειών.
Το ReiThera, το οποίο ανήκει κατά 30% στο κράτος και αναπτύσσει το δικό του εμβόλιο αρνήθηκε κάποιο σχόλιο.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Βιομηχανίας της Ιταλίας αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανή χρήση των εγκαταστάσεων για την παρασκευή του Sputnik V.
«Θα παράξουμε όλα τα εξουσιοδοτημένα εμβόλια όποτε είναι δυνατό» ανέφερε.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν που συντονίζει συνομιλίες με κατασκευαστές εμβολίων, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν χρειαζόταν να εκκινήσει συνομιλίες με τους υπεύθυνους του Sputnik V ακόμα και αν ο EMA εγκρίνει το εμβόλιο.
Οι διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές εμβολίων διήρκεσαν μήνες πριν υπάρξουν οι συμφωνίες εφοδιασμού και ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με το εάν θα προσεγγίσουν τους παραγωγούς του Sputnik V μετά από εσωτερικές συνομιλίες σχετικά με το θέμα.
Ωστόσο, οι συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ δείχνουν μια αξιοσημείωτη αλλαγή της αντιμετώπισης του ρωσικού εμβολίου.
Για μήνες, η ΕΕ εξέφρασε αμφιβολίες αναφέροντας την έλλειψη δεδομένων.