31.8 C
Chania
Wednesday, July 17, 2024

“Tα βουνά της Κρήτης”: Ο Πάσχος Μανδραβέλλης κατηγορεί τους κρητικούς επειδή δε θέλουν τις ανεμογεννήτριες

Ημερομηνία:

Με άρθρο του στην Καθημερινή ο γνωστός αρθρογράφος Πάσχος Μανδραβέλλης σχολιάζει τα πρόσφατα γεγονότα στο Ρέθυμνο όπου πολίτες δεν επέτρεψαν σε τρία φορτηγά φορτωμένα με ανεμογεννήτριες να προχωρήσουν στην εγκατάστασή τους στο βουνό “Σιδερωτας”.

Αφού ειρωνεύεται το μέγεθος της κινητοποίησης προχωρά σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση συνολικά στους κρητικούς βάζοντάς τους απέναντι από τους κάτοικους περιοχών όπου έχουν λιγνιτωρυχεία, όπως η Πτολεμαϊδα. Και αφού αφήνει υπόνοιες ότι οι αντιδράσεις των πολιτών οφείλονται στα συμφέροντα των προμηθευτών μαζούτ και ντίζελ στην Κρήτη φθάνει στο σημείο να ειρωνευτεί τον ιερέα των Σελλίων αποκαλώντας τον “άγιο” που προστατεύει το “οικολογικό μαζούτ”.

Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:

Στις φωτογραφίες φαίνονται καμιά εικοσαριά άτομα να κρατούν ένα πανό «Ελεύθερα βουνά, περήφανοι άνθρωποι». Ηταν, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» που κάλυψε το θέμα, «κάτοικοι από τα χωριά και την πόλη του Ρεθύμνου (οι οποίοι) έστειλαν πίσω στην Αθήνα τα μηχανήματα που θα έστηναν νέες ανεμογεννήτριες στα βουνά τους». Στα βουνά «τους»; Ο τίτλος του θέματος ήταν «“Πέταξαν στη θάλασσα” τους εργολάβους», όπου εργολάβος ήταν η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», 100% θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία πρέπει πάση θυσία να μείνει κρατική.

Οι λιγοστοί διαδηλωτές – ιδιοκτήτες των βουνών εν τη απουσία των αστυνομικών δυνάμεων κατάφεραν να νικήσουν. Σε σχετικό βίντεο που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο βλέπουμε γερανούς με φρέσκα γκράφιτι «όχι στα αιολικά» να μπαίνουν στα πλοία, ενώ έχουν κολλημένες αφίσες που γράφουν: «Κανένα χωριό, κανένα βουνό στα πράσινα αρπαχτικά. Ο αγώνας είναι στον δρόμο. Η αξιοπρέπεια και η επιβίωσή μας δεν παζαρεύονται». Ο εφημέριος του ναού των Σελλίων κ. Ιωάννης Βάθης διακηρύσσει ότι «αυτή η… ανάπτυξη που μας ετοιμάζουν δεν είναι για μας. Μόνη “πράσινη ανάπτυξη” είναι τα πράσινα βουνά μας, η κτηνοτροφία, ο πρωτογενής τομέας και όχι η παραγωγή ρεύματος. Ας καταλάβουν από το σημερινό μάθημα πως ο κόσμος εδώ έχει πάρει σοβαρά την υπόθεση και είναι αποφασισμένος» («Εφημερίδα των Συντακτών» 5.10.2015). Βέβαια ο «κόσμος εκεί» είναι είκοσι άτομα, αλλά όταν λείπει η Πολιτεία και πέντε μπορούν να κάνουν φασαρία και να αποτρέψουν επενδύσεις εκατομμυρίων.

Αλλά ο «άγιος των Σελλίων» μιλά εκ του ασφαλούς για «πράσινη ανάπτυξη» αφού πληρώνει την κιλοβατώρα στην ίδια τιμή με τον ιερέα της Πτολεμαΐδας, που πνίγεται από τις σκόνες των λιγνιτωρυχείων. Αν στην Κρήτη πλήρωναν το ρεύμα στο κόστος παραγωγής οι αυτοχρισθέντες «ιδιοκτήτες των βουνών» θα ζητούσαν περισσότερες ανεμογεννήτριες, αντί να πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι Ελληνες τις ακριβές (και ρυπογόνες) ντιζελογεννήτριες για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. Να σημειώσουμε ότι το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από πετρέλαιο στην Κρήτη υπολογίστηκε μεταξύ 22-24 λεπτών/kwh, έναντι 9-10 λ./kwh από τα αιολικά. Μέσος όρος κόστους παραγωγής στη ΔΕΗ είναι 11λ./kwh

Είναι πολλά τα λεφτά (γύρω στα 300 εκατ. ετησίως) για την προμήθεια μαζούτ και ντίζελ στην Κρήτη και ίσως γι’ αυτό να υπάρχουν πλεονάζουσες οικολογικές ευαισθησίες για τις ανεμογεννήτριες. Να σημειώσουμε ότι η ηλεκτροπαραγωγή της νήσου επιβάρυνε τους καταναλωτές ολόκληρης της επικράτειας με 415,6 εκατομμύρια ευρώ το 2012 και 388,6 εκατομμύρια το 2013· πλήρωσαν ακόμη και όσοι έχουν τα φουγάρα των θερμοηλεκτρικών σταθμών στην αυλή τους.

Βεβαίως είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων να προτιμούν την καύση του «οικολογικού μαζούτ», αντί των ομολογουμένως άσχημων ανεμογεννητριών. Αρκεί να πληρώνουν το κόστος και να μην το μεταφορτώνουν στους μουντζούρηδες (από τους ρύπους) κατοίκους της Μεγαλόπολης.

Συνεπώς, καλά κάνει ο ιερέας Σελλίων που δηλώνει καθήκον «να υπερασπιστούμε τις βουνοκορφές μας με κάθε μέσο όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας. Δεν θα επιτρέψουμε στους νέους κατακτητές να λεηλατήσουν το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης στο όνομα της “ψευδο”ανάπτυξης και του κέρδους» (Goodnet.gr 6.10.2015), αλλά ας ανοίξει και το παγκάρι…

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

4 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ