ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
29/09/2020 - Κρήτη: Γίνε δωρητής αντισωμάτων covid-19 και σώσε ζωές!
29/09/2020 - Ξενοδοχεία και βάσεις παντού, το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για τον νομό Χανίων
29/09/2020 - Αλήθειες από το ΚΚΕ: Μόνο που δεν ανακήρυξαν τη Σούδα σε 51η Πολιτεία των ΗΠΑ
29/09/2020 - Nέες θέσεις «εργασίας»: Προσλήψεις με ψίχουλα 200 ευρώ
29/09/2020 - Κορωνοϊός: Ανησυχητικά ευρήματα μελέτης – Εννέα στους δέκα ιαθέντες παρουσιάζουν παρενέργειες
29/09/2020 - Ισόβια για την δολοφονία του Κώστα Κατσουλάκη
29/09/2020 - Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΣΑΑΝΤΙ
29/09/2020 - «Η καταστροφή της Μικράς Ασίας 1919-1922» Φωτογραφικό οδοιπορικό του Δημοσθένη Κυρμιζάκη
29/09/2020 - Ίσες αποστάσεις Πομπέο από Σούδα: Υποστηρίζουμε το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη όλων – Μητσοτάκης: “Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής”
29/09/2020 - Παρακολουθήστε μέσω live streaming τις δηλώσεις Μητσοτάκη – Πομπέο από τη Βάση της Σούδας
29/09/2020 - Ελεύθερο Wi-Fi σε δημόσιους χώρους στην Δήμο Καντάνου-Σελίνου
29/09/2020 - Χανιά: Και οι αγρότες διαδηλώνουν ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο
29/09/2020 - Μέτρα για τον κορωνοϊό: Έρχονται επιχορηγήσεις 20.000 ευρώ για επιχειρήσεις
29/09/2020 - Χανιά: Ξεκίνησε η δίκη για τη στυγνή και αναίτια δολοφονία του αγαπητού Κώστα Κατσουλάκη
29/09/2020 - “Έχει ξεκινήσει η διαδικασία αφύπνισης και προς το παρόν, αντιδρά ικανοποιητικά”
29/09/2020 - Δραματική παραδοχή Σύψα: «Πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Αττική, έχουμε μεγάλη θνησιμότητα πλέον»
29/09/2020 - Επίδομα 534 ευρώ: Την Τετάρτη η πληρωμή σε 120.000 δικαιούχους – Αναλυτικά οι κατηγορίες
29/09/2020 - Πειραιάς- Mein Schiff 6: Πλήρης ανατροπή με τα τεστ, αρνητικά και τα δώδεκα
29/09/2020 - Υπό δρακόντεια μέτρα η επίσκεψη Μητσοτάκη – Πομπέο στη Σούδα – Τι θα συζητηθεί και ποιο το πρόγραμμα της υπόλοιπης ημέρας | Φωτός+Βίντεο
29/09/2020 - Ο Βολουδάκης δε θα μπορούσε να μιλά για “φωνασκούσες μειοψηφίες” και “ευκαιρίες ανάπτυξης” στο ζήτημα των βάσεων, αν δεν είχε πρώτα συναινέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς
Αγώνας της Κρήτης

Tagesspiegel: Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται για στρατιωτική αναμέτρηση – Πρέπει να μεσολαβήσει το ΝΑΤΟ

1 Σχόλιο

«Αρκεί ένα λάθος ή μια παρεξήγηση για να προκληθεί σπίθα στην πυριτιδαποθήκη», αναφέρει Γερμανός αρθρογράφος, όμως εκτιμά ότι ένα τέτοιο σενάριο θα επιφέρει τεράστιες «οικονομικές και πολιτικές ζημίες».

Η Tagesspiegel του Βερολίνου σε σχολιαστικό της άρθρο επισείει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης, ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, θεωρώντας ότι και οι δύο νατοϊκές χώρες επιμένουν σε «μη ρεαλιστικές, μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και ετοιμάζονται για στρατιωτική αναμέτρηση».

Ως μια άλλη αιτία της κατάστασης ο Γερμανός αρθρογράφος βλέπει την «επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τον σχηματισμό μιας αντιτουρκικής συμμαχίας στην περιοχή που σκληραίνει τα μέτωπα».

"Sponsored links"

Σημειώνει ο αρθρογράφος: «Ο κίνδυνος συνίσταται στο ότι οι πολιτικοί ενδέχεται να ανακατέψουν σε τέτοιο σημείο την ατμόσφαιρα στις χώρες τους, που να αρκεί ένα λάθος ή μια παρεξήγηση για να προκληθεί σπίθα στην πυριτιδαποθήκη. Η Δύση έχει ισχυρό συμφέρον να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Η καγκελάριος Μέρκελ στα τέλη Ιουλίου μπόρεσε να ηρεμήσει την κατάσταση, άλλα αυτό δεν επαρκεί για να μπει σε τροχιά η διαδικασία διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογο, αλλά από τουρκικής πλευράς υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας, διότι εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, και η Γαλλία έχει ταχθεί στο αντιτουρκικό στρατόπεδο. Γι αυτόν τον λόγο, θα καταλήξει (η κατάσταση) σε μια διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία δεν έχει χρόνο για χάσιμο».

Ο  αρθρογράφος για να φωτίσει περισσότερο τους λόγους της αναζωπύρωσης της διένεξης σημειώνει ότι η περιοχή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ σημαντική. Γιατί, «όποιος είναι ισχυρός στην ανατολική Μεσόγειο, διαδραματίζει ρόλο στον πόλεμο στη Συρία και στη Λιβύη» υπογραμμίζει.

«Σε όλα αυτά προστίθεται και η ύπαρξη υδρογονανθράκων και η εγγύτητα στη διώρυγα του Σουέζ, που κάνουν την ανατολική Μεσόγειο, και σε οικονομικό επίπεδο, μια περιοχή-κλειδί». Και παρατηρεί η εφημερίδα: «Στη δημόσια ρητορική τους Τούρκοι και Έλληνες εμφανίζονται ως θύματα, που παρά τη δήθεν άδικη στάση της μιας πλευράς προς την άλλη, θέλουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ευκαιρία για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ούτε οι Τούρκοι, αλλά ούτε και οι Έλληνες θέλουν πόλεμο. Γιατί οι οικονομικές και πολιτικές ζημίες από μια τέτοια αντιπαράθεση θα ήταν τεράστιες».

Σε δυσχερή θέση η τουρκική οικονομία

Το άρθρο της TAZ αναφέρεται στη συνέχεια στις δυσκολίες της τουρκικής οικονομίας και την καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας. Οι λόγοι αυτής της εξέλιξης οφείλονται, κατά τον αρθρογράφο, μεσοπρόθεσμα στις νέες εντάσεις με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο. «Αλλά ο βασικός λόγος είναι ότι το επιτόκιο των 8,5% είναι μικρότερο από τον πληθωρισμό ύψους 12%, άρα για την τουρκική λίρα το επιτόκιο είναι αρνητικό» σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι μετατρέπουν τα χρήματά τους σε δολάρια, ευρώ ή ακόμη αγοράζουν χρυσό και ξένοι επενδυτές ελαφρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από την τουρκική λίρα. Αυτή η πολιτική επιτοκίων οφείλεται στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στα χαμηλά επιτόκια για να δανείζεται ο κόσμος και να τονωθεί η κατανάλωση. Και για να το επιτύχει, επί χρόνια άσκησε πιέσεις στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα. Όταν ο διοικητής Μουράτ Τσετίνκαγια, πριν από ένα χρόνο, αρνήθηκε να μειώσει τα επιτόκια, ο Ερντογάν τον απέλυσε και τον αντικατέστησε με τον πρόθυμο Μουράτ Ουζάλ, ο οποίος όμως τους τελευταίους 12 μήνες μείωσε τα επιτόκια από πάνω από 20% στα 8,5%».

Ο Γερμανός αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι η κριτική σε βάρος του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. είναι τόσο ηχηρή που μέσα στο κυβερνών κόμμα δημιουργήθηκε ομάδα στήριξης του υπουργού στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ενώ πρόεδροι διαφόρων οικονομικών επιμελητηρίων αναγκάστηκαν να δηλώσουν δημόσια τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Αλμπαϊράκ.

DW

"Sponsored links"

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

    ΠΟΙΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ…..ΔΕΝ ΕΙΔΑΝΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ….ΜΟΛΙΣ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΤΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ…..ΝΑΙ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΤΑ ΟΛΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΜΑΖΥ ΜΕ ΤΟ ORUC REIS ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΟΖ

    ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΜΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΕ ΤΟ ΝΑΤΟ…..10 ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟ ΕΒΑΛΛΑΝ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΤΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΤΑ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
Αγώνας της Κρήτης
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. >> Περισσότερα