24.8 C
Chania
Friday, June 9, 2023

Taxis: Τώρα και φορολογικοί έλεγχοι με τεχνητή νοημοσύνη

Ημερομηνία:

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την υποβολή μιας φορολογικής δήλωσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύντομα σε θέση να διαπιστώνει εάν η δήλωση αυτή είναι αληθής ή ανακριβής! Επιπλέον, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ένα νέο «εργαλείο» του νέου TaxisNet θα εντοπίζει πισίνες στον δορυφορικό χάρτη της χώρας, δίνοντας γεωγραφικές συντεταγμένες που θα επιτρέπουν, μέσω διασταυρώσεων με το Κτηματολόγιο, να εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και να ελέγχεται εάν οι πισίνες τους έχουν δηλωθεί!

Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει πλέον για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών. Αναμένεται δε να κυριαρχήσει σε τρεις σημαντικούς τομείς, όπως είναι η Φορολογία, η Διαύγεια και η Απόδοση Ιθαγένειας.

Με αιχμή τις αναδυόμενες τεχνολογίες, τα έργα στους τομείς αυτούς, προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται στην  «Πρόσκληση 4» της Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του ΕΣΠΑ, που «άνοιξε» πριν λίγες μέρες, με στόχο να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

Οπως έχει τονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, «το πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027 συμβάλλει στο να τρέξουν γρήγορα και αποτελεσματικά έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με στόχο ένα σύγχρονο Δημόσιο».

Το «νέο TAXIS»

Στο TAXIS δρομολογείται πλέον η εκτεταμένη αναβάθμιση τριών πληροφοριακών συστημάτων φορολογίας και ο επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός της ΑΑΔΕ, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις καθημερινές συναλλαγές με καταστήματα, αλλά και τις τραπεζικές κινήσεις. Θα ανιχνεύονται σε πραγματικό χρόνο ύποπτα περιστατικά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ οι φορολογούμενοι θα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορά τους, όπως «στρατηγικός κακοπληρωτής», «πιθανότητα φοροδιαφυγής».

Και σε εφαρμογή για κινητά

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει ήδη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με στόχο να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών, απλοποιώντας τη διεκπεραίωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, να πληρώνουν τις οφειλές τους και να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις τους.

Ουσιαστικά, η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί και ως φορολογικό ημερολόγιο. Ο επαγγελματίας, για παράδειγμα, θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Εάν π.χ. μέχρι τις 30 Μαΐου δεν έχει πληρώσει τον ΦΠΑ, θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης. Το ίδιο θα γίνεται για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή για κάποιον οφειλέτη που έχει ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις.

Γρήγορη απόδοση Ιθαγένειας

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 6,6 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τον πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών της Ιθαγένειας και για το οποίο επίσης η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει εντός του 2023. Με το νέο πληροφοριακό σύστημα, οι αιτούντες την ελληνική ιθαγένεια, πλέον θα ταυτοποιούνται και θα καταθέτουν την αίτησή τους μέσω του gov.gr. με στόχο την όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία του αιτούντος.

Η «νέα Διαύγεια»

Η Δι@ύγεια, που μετρά περισσότερα από 12 χρόνια ζωής, έχει έως σήμερα αναρτημένα σχεδόν 56 εκατομμύρια έγγραφα! Ομως, οι τεχνολογικές και θεσμικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, όπως ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR), επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή της.

"google ad"

Το έργο για τη Δι@ύγεια της επόμενης δεκαετίας, ύψους 4,9 εκατ. ευρώ θα αξιοποιεί πλέον τα δεδομένα (περιεχόμενο) και όχι τα έγγραφα (που σήμερα είναι σε μορφή PDF), καθώς και εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, σε συμφωνία με το GDPR, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της προσβασιμότητας των πολιτών. Η μετατροπή των εγγράφων από PDF σε απλά δεδομένα θα επιτρέπει την αυτόματη επεξεργασία τους και θα βελτιώσει την «αναζήτησή» τους στη Διαύγεια, παρέχοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να αντλεί εύκολα και γρήγορα συγκεντρωτικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτοδυναμία και στον κυνισμό: Σκοτώστε τους αρρώστους πριν πεθάνουν…

Του Γιώργου Καρέλια Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν...

Χανιά: Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων στην υγεία!

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στα Χανιά, Αλέκος Μαρινάκης...

Χανιά: Την Κυριακή 18 Ιούνη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας η κεντρική προεκλογική του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει προεκλογική συγκέντρωση...