To ΙΤΕ δίνει λύσεις για το δάκο στην Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Ο Γιάννης Βόντας, ένας καθηγητής με μεγάλη εξειδίκευση και χρόνια ενασχόληση στον τομέα της εντομολογίας, διευθυντής από το 2014 στο εργαστήριο μοριακής εντομολογίας του ΙΤΕ, έδωσε στο Ράδιο Λασίθι τις επιστημονικές του απόψεις για το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει φέτος με την ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη, τον δάκο, το πρόγραμμα δακοκτονίας αλλά και τις προσβολές μυκήτων στις ελιές.

Στον δάκο όπως είπε η έρευνα παγκοσμίως είναι σε πολύ περιορισμένο επίπεδο, αφού το πρόβλημα αυτό δεν παρουσιάζεται σε άλλες περιοχές του κόσμου, παρά μόνο στη Μεσόγειο, και έτσι οι λύσεις που υπάρχουν δεν μπορούν να είναι ξεκάθαρες.

Το πρόβλημα με το δάκο στην Κρήτη όπως είπε δεν είναι φετινό αλλά έχει εμφανιστεί την τελευταία τριετία και φέτος οι συνέπειες έχουν κορυφωθεί.

"Sponsored links"

Η ανθεκτικότητα του εντόμου στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι σίγουρα και αποδεδειγμένα ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει στην αυξημένη προσβολή, κάτι που οφείλεται τόσο στο ιδιαίτερο κλίμα της Κρήτης αλλά και στην αλόγιστη χρήση σκευασμάτων που έχει διαπιστωθεί.

Ο βαθμός στον οποίο ευθύνεται η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί με ακρίβεια, ανέφερε, αν και όπως είπε σίγουρα υπήρξε πρόβλημα, αφού παρά την πολύ επιτυχημένη αρχική εφαρμογή, όταν τον Νοέμβριο λόγω υψηλών θερμοκρασιών χρειάστηκε να γίνει ακόμη ένας ψεκασμός, οι φορείς δεν ήταν προετοιμασμένοι για αυτό.

Δικές του προτάσεις προς την Περιφέρεια είναι να υπάρχουν ευέλικτες επιτροπές τοπικών φορέων, στις οποίες θα συμμετέχουν τόσο επιστήμονες όσο και τοπικοί φορείς που γνωρίζουν από κοντά την κατάσταση, ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Παράλληλα τόνισε πως τουλάχιστον για μια διετία θα πρέπει να περιοριστεί κατά πολύ ή ακόμα και να σταματήσει η χρήση πυρεθροειδών σκευασμάτων εναντίον του δάκου στην Κρήτη, και οι καλλιεργητές να προτιμήσουν εναλλακτικά σκευάσματα, ώστε να μειωθεί η ανθεκτικότητα του εντόμου σε αυτά.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις