To Σωματείο Επισιτισμού συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζόμενων στα Ξενοδοχεία – Κινητοποίηση την Παρασκευή στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων

Κανένα σχόλιο

Σε κινητοποίηση υπέρ των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία καλεί ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων την Παρασκευή 15 Μαΐου, στις 10:30 στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, “ώστε κανείς συνάδελφος να μην πληρώσει τις συνέπειες της πανδημίας”.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Το σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους που δουλεύουν στον κλάδο του επισιτισμού ,πιο μαζικά και αποφασιστικά να μπούμε στον αγώνα ώστε να μην πληρώσουμε οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά τις συνέπειες της πανδημίας.

"Sponsored links"

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπως και όλοι οι λαοί του κόσμου σαν συνέπεια της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Όλο το προηγούμενο διάστημα με πολύμορφες παρεμβάσεις εν μέσω καραντίνας το Σωματείο μας ,συμπορευόμενο με άλλα 43 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη την Ελλάδα, διεκδικήσαμε να μην μείνει κανείς συνάδελφος χωρίς εισόδημα.

Η φωνή μας ακούστηκε δυνατά και ασκήθηκε πίεση προς την κυβέρνηση, στους αρμόδιους φορείς ώστε να δοθεί παράταση του επιδόματος ανεργίας, να ενταχθούν στην ρύθμιση των 800 ευρώ οι συνάδελφοι που ήταν εκτός ταμείου. Παρόλαυτά παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μέτρα με μεγάλη καθυστέρηση έχοντας ως συνέπεια χιλιάδες συνάδελφοι να ζουν με ψίχουλα ή να μένουν χωρίς εισόδημα για πάνω από 4 μήνες.

Καθημερινά βλέπουμε στα ΜΜΕ διάφορα σενάρια που αφορούν τις ζωές μας. Την ίδια στιγμή μέσα από τα ΜΜΕ,ακούμε τους μεγαλοξενοδόχους, τους μετόχους μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο της εστίασης, μέχρι και τον Πρωθυπουργό, να δηλώνουν,ότι ουσιαστικά η σαιζόν θα αρχίσει τον Ιούλιο.

Κανένας δεν έχει απαντήσει τι θα γίνει με το χαμένο εισόδημα χιλιάδων συναδέλφων που υπό κανονικές συνθήκες πολλοί θα δούλευαν ήδη.

Στις 15 Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης με βάση την ΚΣΣΕ για τους εποχικά εργαζομένους στα Χανιά.

Απαιτούμε να δοθεί τέλος στην αγωνία και στην ανασφάλεια χιλιάδων συναδέλφων. Απαιτούμε να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις το αργότερο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται από την αντίστοιχη τοπική συλλογική σύμβαση, δηλαδή την Παρασκευή 15 Μαΐου για τα Χανιά, ανεξάρτητα με το εάν είχαν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι μέσω του αντίστοιχου Σωματείου. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνεται λόγω των κυβερνητικών μέτρων, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον μηχανισμό στήριξης έως ότου αρθεί η αναστολή λειτουργίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, τα σωματεία μας δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Δεν πρέπει κανείς να μείνει χωρίς προστασία, χωρίς εισόδημα. Κανένα δικαίωμα να μην καταργηθεί, όπως αυτό της υποχρέωσης των εργοδοτών να επαναπροσλάβουν τους εποχικούς εργαζόμενους που εργάστηκαν την προηγούμενη σεζόν.Η καραμέλα που αναμασούν οι εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου για την καταστροφή στον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να πείθει κανέναν εποχικά εργαζόμενο, κανέναν εργαζόμενο.Μετά από 7 χρόνια ασύλληπτων εσόδων και κερδών, δεν θέλουν να χάσουν ούτε δεκάρα από τα δισεκατομμύρια που μάζεψαν από την εξοντωτική δουλειά των εργαζομένων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και τονίζουμε ότι δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών την περίοδο της ανάπτυξης, δεν θα μοιραστούμε την χασούρα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι για να μπει φρένο στις επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης χρειάζεται να ενώσουμε τις φωνές μας όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, χρειάζεται κοινή συμπόρευση με τους συναδέλφους μας στα ξενοδοχεία και στα Delevery.

"Sponsored links"

Έχουμε ήδη διαμορφώσει πλαίσιο αιτημάτων προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία, το οποίο αποτελεί απόφαση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Καλούμε τα σωματεία του κλάδου του Επισιτισμού-Τουρισμού στον Νομό Χανίων σε συμπόρευση ώστε να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Για την οργάνωση των κινητοποιήσεών μας καλούμε τους συναδέλφους, εποχικά εργαζόμενους και μη να παρευρεθούν στο ανοικτό Δ.Σ του σωματείου μας ,την Τετάρτη 13/5 στις 5 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Στον χώρο θα γίνεται και συγκέντρωση τροφίμων για να μοιραστούν σε συναδέλφους που έχουν ανάγκη.

Διεκδικούμε:

  • Την κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης.
  • Όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να επαναπροσληφθούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Ν.1346/83, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις σε κάθε περιοχή (μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά).
  • Να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στα Επισιτιστικά Καταστήματα.
  • Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων της Τοπικής Κλαδικής ΣΣΕ των εργαζομένων στον τουρισμό, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμία αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
  • Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λ.π.) στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση περσινή περίοδο.
  • Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε πριν το Γενάρη του 2020. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.

Η μόνη λύση βρίσκεται στην οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, στην μαζικοποίηση των Σωματείων μας, στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live