11.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

To όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και σε οδό του Δήμου Μαλεβιζίου

Ημερομηνία:

Στη σχετική εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Τριγώνης τόνισε: «Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, Αγαπητοί Συνάδελφοι. Πριν από λίγες ημέρες, στις 29 Μαίου 2017, απεβίωσε πλήρης ημερών ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με επιθυμία του, ετάφη σε περιοχή της ιδιαίτερης πατρίδας του, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ Χανίων.

Ήδη, η Βουλή των Ελλήνων, οργάνωσε ειδική συνεδρίαση, κατά την οποία όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, με ομιλίες των αρχηγών τους, ετίμησαν τον εκλιπόντα ηγέτη, για τις εξαιρετικά σημαντικές υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα μας, κατά τη διάρκεια της πολυετούς και γόνιμης παρουσίας του στην πολιτική ζωή της χώρας, από το 1946 μέχρι το θάνατό του. Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία της χώρας ετίμησε τον Κων/νο Μητσοτάκη ως διακεκριμμένη πολιτική προσωπικότητα που συνέδεσε την προσωπική πορεία του με όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο μας κατά τη μεταπολεμική και μεταπολιτευτική περίοδο.

Σταχυολογώ κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άφησε έντονο το προσωπικό του στίγμα στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, ήταν τολμηρός πολιτικός που ανέλαβε πλήρως την ευθύνη όλων των πολιτικών του επιλογών, ακόμα και των πιο δύσκολων. Δεν ήταν ποτέ δέσμιος των εμφυλιοπολεμικών φοβιών και προκαταλήψεων και για την Αριστερά ήταν πάντα ένας σοβαρός και υπολογίσιμος πολιτικός αντίπαλος, άμεσος, ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός στο διάλογο. Θα θυμόμαστε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως έναν πολύ ικανό πολιτικό αντίπαλο της Αριστεράς, αλλά, ταυτόχρονα, και ως έναν αταλάντευτο υπερασπιστή της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Ως έναν τολμηρό πολιτικό που δεν δίστασε να αναλάβει πολλά πολιτικά ρίσκα στον πολιτικό του βίο. Θα τον θυμόμαστε ως έναν εξαιρετικό κοινοβουλευτικό άνδρα, κοινοβουλευτικό ρήτορα και κοινοβουλευτικό εν γένει ».

Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές επιλογές του, δεν μπορει παρά να παραδεχθεί το υψηλό πολιτικό ανάστημα, τη σημαντική παρουσία στη Βουλή και την αποφασιστική του διαχείριση στα δημόσια πράγματα».
Δημ. Κουτσούμπας, Γεν. Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ: «Αν και σκληρός ιδεολογικά και πολιτικά αντίπαλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πάντα έλεγε αυτά που πίστευε, με ευθύτητα αντιμετώπιζε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Με ευθύτητα και πολιτικά επιχειρήματα τον αντιμετωπίσαμε πάντοτε και εμείς. Το ΚΚΕ αναγνωρίζει στο πρόσωπό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ένα μεγάλο και ικανό αντίπαλο με καθαρό πολιτικό λόγο».

Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής: «Η Βουλή των Ελλήνων, με τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, τιμά τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής, αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου της πολιτικής μας ζωής. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές αυτών των κρίσιμων περιόδων. Πρωτοεξελέγη το 1946, υπήρξε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας επί 6 δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός. Παροιμιώδης και κοινά αναγνωρισμένος, είναι τόσο ο ήρεμος χαρακτήρας του εν μέσω ακόμα και σκληρών αντιπαραθέσεων, όσο και ο σεβασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία και βέβαια η ρητορική του δεινότητα».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν υπήρξε τυχαίος πολιτικός. Διέθετε πληθώρα πολιτικών χαρισμάτων, ευρεία μόρφωση και σπάνιες ηγετικές ικανότητες, που τον έκαναν να ξεχωρίζει μεταξύ των πολιτικών του φίλων αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων. Η πολιτική του πορεία συνέπεσε σε πολύ δύσκολες εποχές για τον τόπο, τόσο από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς, όσο και από πλευράς πολιτικών εντάσεων και οξύτατων πολιτικών αντεγκλήσεων. Παρότι ο ίδιος ως χαρακτήρας ήταν μετριοπαθής, υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να συνδέσει τον πολιτικό του βίο με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των έντονων πολιτικών παθών.

Στη μακρά πολιτική διαδρομή του, δεν μπόρεσε να αποφύγει τα λάθη. Είχε όμως τη γενναιότητα, στην εξέλιξη του χρόνου, να παραδεχθεί τα περισσότερα από αυτά, γεγονός που επαίνεσαν ακόμα και οι αντίπαλοί του. Παρά τα όποια λάθη του όμως, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άφησε ανεξίτηλη την προσωπική πολιτική του σφραγίδα σε όλες τις σημαντικές εξελίξεις που σημάδεψαν την πορεία της χώρας, την οποία υπηρέτησε από πολλές υπεύθυνες θέσεις και για μακρά χρονική περίοδο. Και τούτο επειδή κατόρθωνε πάντα να αντιμετωπίζει τις όποιες δυσκολίες και τις όποιες προκλήσεις, με την εξαιρετική ευστροφία που τον διέκρινε, τις πλούσιες εμπειρίες του, αλλά και με βάση τον ισχυρό του χαρακτήρα, τις αδιαμφισβήτητες και εντελώς ξεχωριστές πολιτικές αρετές του, και με την διαρκή και προσεκτική παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων. Ως κατ’ εξοχήν κοινοβουλευτικός άνδρας, συνέβαλε αποφασιστικά στην ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου. Οι αγορεύσεις του στο Κοινοβούλιο διακρίνονταν ανέκαθεν για την ακρίβεια και την πληρότητά τους, γεγονός που υποχρέωσε φίλους και αντιπάλους να παραδεχθούν την αποφασιστική συμβολή του στην αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής ζωής και πρακτικής.

Είναι αλήθεια πως κατά τη μακρά πολιτική διαδρομή του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δημιούργησε πολλούς φανατικούς φίλους, αλλά και πολλούς, ακόμα φανατικότερους, εχθρούς. Βοήθησε σ’ αυτό και ο χαρακτήρας του, αφού ο ίδιος ποτέ δεν δίστασε να πορευθεί κόντρα στα ρεύματα της κάθε εποχής, με γνώμονα αυτό που ο ίδιος θεωρούσε ότι συνέφερε τον τόπο. Τελικός κριτής βέβαια, που θα αποδώσει με απόλυτη δικαιοσύνη τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, θα είναι ο ιστορικός του μέλλοντος.

Εμείς σήμερα, οφείλουμε να αξιολογούμε τις πολιτικές αξίες και τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες που ανέδειξε η χώρα μας, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ηρεμία και ψυχραιμία, επιστρατεύοντας κάθε δυνατό αξιοκρατικό κριτήριο. Και τούτο, όχι για να αγιοποιήσουμε τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά με μοναδικό στόχο να αναδείξουμε εκείνους που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα γόνιμης πολιτικής διαδρομής.

Αναμφίβολα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συγκαταλέγεται αλλά και αναγνωρίζεται, μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων που ανέδειξε η χώρα μας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα η Κρήτη, κατά τη μεταπολεμική και μεταπολιτευτική περίοδο. Έτσι τον βλέπουμε σήμερα και έτσι προτείνουμε να τον τιμήσει ο Δήμος Μαλεβιζίου, δίδοντας το όνομά του σε ένα σημαντικό δρόμο της περιοχής μας, εκείνον που συνδέει την περιοχή του Κολυμβητηρίου Ηρακλείου με την Αμμουδάρα, τον λεγόμενο μέχρι σήμερα «Περιφερειακό». Άλλωστε, ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι ξέρει να εκτιμά και να τιμά τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες που ανέδειξε η χώρα μας στην ιστορική διαδρομή της. Γι’ αυτό και όλες τις μεγάλες οδούς της περιοχής μας κοσμούν τα ονόματα των πιο μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων που τίμησαν τον τόπο και το λαό μας.

Η «οδός Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», θεωρώ ότι, με τη σειρά της, θα συμβολίζει και θα υπενθυμίζει σε όλους μας, τους αγώνες του εκλιπόντος πολιτικού ηγέτη για την εδραίωση της Δημοκρατίας στον τόπο μας, την προσωπική συμβολή του στην αναβάθμιση του Κοινοβουλευτισμού και τις διαρκείς προσπάθειες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.»

Η απόφαση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία (3 λευκά) και πλέον θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίας για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η σχετική διαδικασία

goodnet.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ