13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

To Διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι θα ονομαστεί «Μίκης Θεοδωράκης»;

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με κείμενο του Κωστή Ε. Μαυρακάκη στο cretalive.gr, υπάρχουν σκέψεις ώστε το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου να ονομαστεί “Μίκης Θεοδωράκης. Όπως αναφέρεται στο κείμενο “το ενδεχόμενο ονομασίας προς τιμή του τελευταίου παγκόσμιου Έλληνα, αντιμετωπίζεται αν όχι με ενθουσιασμό, τουλάχιστον με πολύ θετική σκέψη και διάθεση από το Μέγαρο Μαξίμου”.

Διαβάστε τι γράφεται αναλυτικά:

Τι είναι αυτό άραγε που και τυπικά επισφραγίζει το πέρασμα στην αιωνιότητα των μεγάλων μορφών που γέννησαν οι λαοί; Τι είναι αυτό που τους χαρίζει την αθανασία, και την κατάλυση του χρόνου; Μα το ελάχιστο, όπως η ονοματοδοσία τους στους δρόμους των πόλεων μέχρι και το μέγιστο, η ονοματοδοσία τους σε εμβληματικά έργα και αναπτυξιακές υποδομές.

Περί τα μέσα του Μαΐου 2019 ο τότε υπουργός υποδομών της κυβέρνησης Σύριζα κ. Χρ. Σπίρτζης είχε δηλώσει ότι θα πρότεινε στον πρωθυπουργό η ονομασία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι να είναι ένα όνομα που θα παραπέμπει σε ένα ισχυρό brand name για τη χώρα μας. Θα πρότεινε είπε τότε, η ονομασία του νέου διεθνούς αερολιμένα να είναι «El Greco – Δομήνικος Θεοτοκόπουλος». Όνομα που προφανώς για τα δεδομένα της εποχής που έγινε αυτή η σκέψη, ασφαλώς και αποτελούσε το κορυφαίο, το πλέον επιτυχημένο και επιβεβλημένο που θα μπορούσε να επιλέξει η χώρα μας για το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο, κατώφλι εισόδου και εξόδου της Κρήτης και της Ελλάδος στον κόσμο.

Το όνομα του πιο μεγάλου τέκνου της αναγεννησιακής Κρήτης που ασφαλώς εξακολουθεί να τιμά αδαπάνητα στο διάβα των αιώνων σε ολόκληρη την οικουμένη την γενέτειρά του. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ναι μεν ο εκ των κορυφαίων ζωγράφων της Ευρώπης του 16ου αι. μπορεί να γεννήθηκε στην Κρήτη, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε και μεγαλούργησε στη Δύση. Και που κατά συνέπεια, και εκ των πραγμάτων και εκ των καλλιτεχνικών του δημιουργημάτων, κατά το ήμισυ ή ίσως και περισσότερο, ανήκει σε αυτήν, κυρίως στην Ισπανία.

Ωστόσο η μεγάλη εθνική απώλεια με τον θάνατο του επίσης παγκόσμιου τέκνου της Κρήτης και της Ελλάδας Μίκη Θεοδωράκη, τα δεδομένα αλλάζουν! Δεν είναι ο λόγος ότι είναι νωπός ακόμη ο συναισθηματισμός από αυτή τη μεγάλη απώλεια.

 

 

αεροδρόμιο Μίκης

Είναι ότι ο Μίκης ενσαρκώνει όσο και ο μεγάλος κρητικός ζωγράφος της Αναγέννησης, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ικανοποιούν ένα πανίσχυρο όνομα, ένα brand name επίσης από το χώρο της σύγχρονης τέχνης του 20ου αι., αναγνωρισμένο και πασίγνωστο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης! Και ναι μεν, χωρίς να μπούμε σε συμψηφισμό, μπορεί να υπάρχουν μάτια στον κόσμο που να μην έχουν δει ποτέ τα εκστατικά δημιουργήματα των πινέλων του El Greco, δεν υπάρχουν όμως αυτιά σε καμιά ήπειρο και χώρα που να μην έχουν ακούσει και να μην έχουν συνεπαρθεί από τις θεσπέσιες μελωδίες και τις μουσικές του Μίκη!

Αφού εκφράζει ό,τι πιο άχραντο Πνευματικό και αληθινά Ελληνικό, που πέρασε αλώβητο από τον Όμηρο ως τις μέρες μας και την αδαπάνητη συνέχεια του Ελληνισμού στο διάβα των αιώνων. Κυρίως όμως, εκφράζει και την αδιάσπαστη ενότητά του στη νέα δύσκολη εποχή που αναδύεται στον κόσμο και στη γειτονιά μας. Αυτό που επιθυμούσε δηλαδή διακαώς και παράγγελνε συνέχεια και ο ίδιος. Τις προηγούμενες μέρες γράφτηκαν εκατοντάδες κείμενα μέσα και έξω από την Ελλάδα για το μέγεθος της οικουμενικής προσωπικότητάς του. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε άλλη απόπειρα περαιτέρω τεκμηρίωσης αυτής της ύψιστης τιμής που πρέπει να του αποδοθεί, είναι μάταιη και εκ του περισσού.

Η ονομασία κατά συνέπεια του νέου αερολιμένα στο Καστέλι ως διεθνές αεροδρόμιο «Μίκης Θεοδωράκης», θα σηματοδοτεί ό,τι το πιο ισχυρό σύγχρονο και οικουμενικό πρόσωπο της Κρήτης και της χώρας μας για τα διαπιστευτήριά της στον κόσμο! Στην πιο μεγάλη πύλη εισόδου και εξόδου του νησιού μας. Θα αποτελέσει και την επιβεβλημένη μεταθανάτια τυπική θεσμική αναγνώριση της αιωνιότητας από την Πολιτεία, που κερδίζει το μεγάλο οικουμενικό τέκνο της.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ενδεχόμενο ονομασίας προς τιμή του τελευταίου παγκόσμιου Έλληνα, αντιμετωπίζεται αν όχι με ενθουσιασμό, τουλάχιστον με πολύ θετική σκέψη και διάθεση από το Μέγαρο Μαξίμου. Τυπικά πρέπει να εκδοθεί και η απόφαση από τον υπουργό υποδομών κ. Αχ. Καραμανλή.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...