Επιμέλεια: Βαγγέλης Πάλλας
Δημοσιογράφος – ερευνητής – αναλυτής AEJ/IFJ
Γεγονότα που δεν χώρεσαν… στα δελτία ειδήσεων
Υεμένη, Λίμνη Τσαντ, Νότιο Σουδάν, Νιγηρία, Νίγηρας. Περιοχές του πλανήτη όπου ο πόλεμος και η ανθρωπιστική καταστροφή έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους, έχουν αφήσει πίσω τους πολλούς νεκρούς, ωστόσο, δεν έχουν «βρει χώρο» στην επικαιρότητα. Επισκιάζονται από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.
Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από 19 μεγάλους οργανισμούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας αναδείκνυε την κρίση στο Τσαντ ως την πιο παραγνωρισμένη του 2016. Ο πόλεμος έχει αφήσει πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους πάμφτωχους με πολλούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό.
Την δεύτερη θέση στις κρίσεις που δεν καλύφθηκαν επαρκώς από τα μέσα ενημέρωσης καταλαμβάνει η Υεμένη, όπου τα παιδιά λιμοκτονούν και το Νότιο Σουδάν για το οποίο ο ΟΗΕ έχει εκφράσει φόβους πως επίκειται γενοκτονία.
Έχοντας επισκιαστεί από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και την παγκόσμια κρίση μεταναστών και προσφύγων, η Λίμνη Τσαντ δεν εμφανίστηκε σχεδόν καθόλου στα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων φέτος, αλλά οι οργανισμοί βοήθειας είπαν ότι η κρίση ήταν «επικού μεγέθους, με τρομακτικά ποσοστά παιδικού υποσιτισμού».
«Η Συρία μου ράγισε την καρδιά, αλλά για εντελώς ακραίο ανθρώπινο πόνο και σχεδόν μηδενική κάλυψη από τα ΜΜΕ, η κρίση τροφής που ξεκίνησε από την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και τον Νίγηρα ήταν η χείριστη όλων», είπε η Σουζάνα Τκάλεκ, διευθύντρια στην οργάνωση Caritas.
Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ έχουν εκτοπίσει 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους στη Νιγηρία, το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα κατά τη διάρκεια της επταετούς επιχείρησης να δημιουργήσουν ένα ισλαμιστικό χαλιφάτο.
Η οργάνωση Oxfam είπε ότι τμήματα της βόρειας Νιγηρίας ήδη λιμοκτονούσαν ενώ η οργάνωση Action Against Hunger προειδοποίησε ότι πολλά παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τροφή, αλλά η ανασφάλεια δυσκολεύει τις προσπάθειες των οργανώσεων βοήθειας.
Ο διευθυντής προγραμμάτων στην οργάνωση ιατρικών εθελοντών International Medical Corps, Όνιεν Ραντοσάβλιεβιτς, είπε ότι η σφράγιση των συνόρων είχε διαταράξει τις αγορές, η γεωργία βρίσκεται υπό κατάρρευση, και τα τρόφιμα είναι πανάκριβα. «Είναι ζωτικής σημασίας να ξυπνήσει η παγκόσμια κοινότητα για να δει τη φρίκη (…) στην περιοχή αυτή», είπε.
Υεμένη: Η ντροπή όλων μας
Οι οργανώσεις προειδοποιούν ακόμη για τον κίνδυνο εμφάνισης λιμού στην Υεμένη, όπου ο πόλεμος μεταξύ της σαουδαραβικής συμμαχίας και της κίνησης των Χούτι έχουν οδηγήσει τη χώρα στην κατάρρευση.
Η κρίση, που έχει χειροτερέψει από τους περιορισμούς στις εισαγωγές, έχει θέσει πάνω από τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού σε μια καθημερινή πάλη να βρουν αρκετά τρόφιμα και νερό για να επιβιώσουν.
«Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο ανθρωπιστικής ανάγκης στον κόσμο, και όμως η Υεμένη έχει τύχει μηδαμινής σχεδόν προσοχής από τα ΜΜΕ», είπε η Λόρι Λι, επικεφαλής της οργάνωσης CARE.
Οκτώ στα 10 παιδιά δεν έχουν κανονική ανάπτυξη, και κάθε 10 λεπτά πεθαίνει ένα παιδί από αρρώστιες που μπορούν να προληφθούν, είπαν οι οργανώσεις.
Μερικές έχουν προειδοποιήσει ότι η Υεμένη θα “μείνει” από τρόφιμα μέσα σε λίγους μήνες.
Σου ραγίζει την καρδιά να βλέπεις ήδη παιδιά που λιμοκτονούν», είπε ο Γιάν Έγκελαντ, επικεφαλής του Συμβουλίου Προσφύγων της Νορβηγίας, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές στον πόλεμο εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικού υλικού.
«Πρέπει να θέσουμε τέλος σε αυτήν την καταστροφή ανθρώπινης προέλευσης που μας ντροπιάζει όλους. Εάν η κατάσταση αφεθεί να χειροτερέψει, όλη η Υεμένη θα καταλήξει να λιμοκτονεί το 2017», τόνισε.
Νότιο Σουδάν: Η σιωπηλή κρίση
Δεν είναι λίγες οι οργανώσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το Νότιο Σουδάν, ενώ έχουν γίνει εκκλήσεις προς τον ΟΗΕ να στείλει προστατευτική δύναμη 4.000 στρατιωτών για να σταματήσει μια γενοκτονία που θυμίζει εκείνη της Ρούντα.
«Το Νότιο Σουδάν έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες φέτος, και όμως αποτελεί μια κρίση που μόλις έχει εμφανιστεί στα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων», είπε ο Κρεγκ Ρέντμοντ, διευθυντής της οργάνωσης Mercy Corps, προσθέτοντας ότι το νεότερο κράτος του κόσμου έχει ξεπεράσει το Αφγανιστάν ως ο πιο επικίνδυνος τόπος για τα μέλη μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης.
Πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες των από τον εμφύλιο, με 1,2 εκατομμύρια να αποζητούν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες.
Οι οργανώσεις είπαν ότι η ανταπόκριση ήταν η χρόνια έλλειψη πόρων, με το τοπικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες να λαμβάνει μόνο ένα τρίτο της υποστήριξης που χρειάζεται.
«Σε τεράστια κλίμακα, έχει αναχθεί στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της Αφρικής. Και καθώς πλησιάζει το 2017, τα σημάδια είναι δυσοίωνα, (ότι) αναμένονται περισσότερα βάσανα», είπε ο επικεφαλής του προσφυγικού στον ΟΗΕ Φιλίππο Γκράντι.
Η επιστροφή των συγκρούσεων στο Νότιο Σουδάν τον Ιούλιο και οι αναφορές για βία κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έγινε ξανά πρωτοσέλιδο στα διεθνή μέσα.
Στο Ν. Σουδάν οι συγκρούσεις κρατούν εδώ και δεκαετίες με τεράστιες επιπτώσεις στον τοπικό πληθυσμό.
Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους στο Σουδάν έχει εκτοπιστεί βίαια από το σπίτι του με περίπου 1,6 εκατομμύρια να βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας και άλλες 800.000 να γίνονται πρόσφυγες στο εξωτερικό.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν φεύγουν από τη χώρα μόνο για να σώσουν τις ζωές τους. Εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων δεν υπάρχει χρόνος για να καλλιεργηθούν σοδειές, η οικονομία έχει χτυπηθεί από τεράστιο υπερπληθωρισμός, ενώ υπάρχουν και συχνές πλημμύρες.
Τα στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου 1.500 άνθρωποι την ημέρα φεύγουν προς την Ουγκάντα, περίπου όσες ήταν οι αφίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσα στο 2016. Και το 87% εξ αυτών είναι γυναίκες και παιδιά.
Πηγή: Efsyn.gr
ΚΥΠΡΟΣ
Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος έχει ξανατραβήξει την προσοχή μας, φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο να καταπολεμήσει την ομοφυλοφιλία. Πρόκειται όμως λέει, για «μια εκτροπή που μπορεί να καταπολεμηθεί μέσα από ένα άρθρο δομημένο εκπαιδευτικό σύστημα» και γι’ αυτό σκοπεύει να οικοδομήσει εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα γαλουχούνται «φυσιολογικοί άνθρωποι». Ο ίδιος δεν διευκρίνισε αν θα πρόκειται για σχολεία όπου η φοίτηση θα είναι επί πληρωμή, αλλά το παρελθόν του μάλλον δίνει την απάντηση και ένα άρωμα Σαουδικής Αραβίας σκόρπισε στην Ανατολική Μεσόγειο…
ΕΛΛΑΔΑ
Ναι, είπαμε θα μιλήσουμε για διεθνή. Τι σχέση έχει η Ελλάδα;
Έχει γιατί μάλλον, η ελληνική ειδησεογραφία δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα ούτε για την ίδια τη χώρα στην οποία παράγεται, όταν οι ενέργειες της χώρας δεν αφορούν άμεσα κάποιον στο εσωτερικό της.
Μαθαίνουμε λοιπόν, πως η Ελλάδα ήταν μία από τις 38 χώρες των Ηνωμένων Εθνών, που καταψήφισε την έναρξη διαπραγματεύσεων το 2017 για τη σύναψη μιας συνθήκης που θα απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα. Ναι, κανένας δεν περιμένει πως ξαφνικά οι χώρες με πυρηνικά όπλα θα αφοπλιστούν, αλλά κανένας δεν περιμένει επίσης από μια χώρα που δεν έχει πυρηνικά, να ψηφίσει ενάντια σε ένα τέτοιο ψήφισμα.
Όπως ψήφισε δηλαδή σχεδόν όλο το ΝΑΤΟ στο σύνολό του, διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά, πως η μεγαλύτερη πολεμική συμμαχία του πλανήτη, δεν υπάρχει για να διασφαλίσει κάποια ρομαντική έννοια της ειρήνης.
21 πράγματα που μάθαμε για τους Έλληνες το 2016
Έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο επέλεξε η εταιρεία δημοσκοπήσεων aboutpeople να στείλει τις ευχές τις για τη νέα χρονιά επιλέγοντας μια κάρτα με πράγματα που μάθαμε για τους Έλληνες μέσα στο 2016, με στοιχεία από τις έρευνες κοινής γνώμης που πραγματοποίησε και η Athens Voice δημοσίευσε. Εμείς προσθέσαμε μερικά και σας τα παρουσιάζουμε.
- Το 34,1% πιστεύει ότι μπορεί να μας ψεκάζουν
- Το 17,2% θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή μέσα στο 2017
- Ένας στους τρεις πιστεύει ότι υπάρχουν εξωγήινοι
- Το 50,9% έχει τσεκάρει το κινητό, email, social media του συντρόφου του
- Το 39,4% πιστεύει ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα τη δεκαετία του 1960
- Το 43% πιστεύει ότι η απιστία μπορεί να συγχωρεθεί
- Το 33,6% έχει διαγράψει κάποιον φίλο στο Facebook εξαιτίας των πολιτικών απόψεων που εκφράζει
- Το 64,6% έχει φλερτάρει μέσω social media
- Το 20,4% θεωρεί ηθικά αποδεκτή τη θανατική ποινή
- Το 7,3% θεωρεί ηθικά μη αποδεκτό το διαζύγιο
- Το 27,8% όσων είναι online έχει χρησιμοποιήσει κάποια εφαρμογή ή site γνωριμιών
- Έξι στους δέκα θεωρούν ότι ο Ομπάμα ήταν καλός Πρόεδρος των ΗΠΑ
- Το 8,1% πιστεύει ότι είναι ηθικά μη αποδεκτή η γέννηση ενός παιδιού εκτός γάμου
- Το 28,9% πιστεύει ότι οι παιδικοί εμβολιασμοί πιθανόν να έχουν παρενέργειες και μπορεί να προκαλέσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας
- Το 62,5% είναι υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Υπάρχει Θεός απαντά το 77,3%, ενώ διαφωνεί το 15,9%
- Το 8,9% όσων έχουν σχέση δηλώνει ότι κάνει σεξ κάθε μέρα και το 10,5% σπανιότερα από μια φορά το μήνα
- Το 41,8% πιστεύει ότι μετά το θάνατο μας περιμένει ο παράδεισος ή η κόλαση, ενώ τρεις στους δέκα δεν πιστεύουν στη μετά θάνατον ζωή. Το 10% πιστεύει στη μετενσάρκωση
- Τόσο οι άνδρες και οι γυναίκες φαίνεται ότι έχουν ερωτευθεί κατά μέσο όρο περίπου 4 φορές στη ζωή τους
- Το 43,1% εκτιμά ότι ιδανικά κάνουμε πρώτη φορά σεξ στο τέταρτο με πέμπτο ραντεβού, ενώ 8,3% φαίνεται ότι δεν μπορεί να περιμένει πολύ και απαντά στο πρώτο
- Το 28,9% εκτιμά ότι το 2017 μπορεί να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: 25 Οκτωβρίου (με το παλιό ημερολόγιο) συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, που σφράγισε όχι μόνο την πορεία της Ρωσίας, αλλά και ολόκληρη τη νεότερη παγκόσμια ιστορία.
ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Στις 31 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 500 χρόνια από την εποχή που ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκόλλησε τις 95 θέσεις του, καταδικάζοντας τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για το εμπόριο με τα συγχωροχάρτια.
ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ: Αν οι HΠΑ αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, όπως υποσχέθηκε ο Ντ. Τραμπ, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. «Ο πάγος δεν έχει ατζέντα, απλώς λιώνει» προειδοποιεί τον νέο πρόεδρο η επιστημονική κοινότητα.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Στις 25 Μαρτίου η Ε.Ε. θα γιορτάσει την 60ή επέτειο από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης, σε μια περίοδο καθοριστική για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ο ΤΥΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ: Μισεί την Ευρώπη στην οποία ζει. Το «Ισλαμικό Κράτος», υπό την πίεση της Συρίας και του Ιράκ. πυροδότησε τον θυμό του. που στρέφεται πλέον ενάντια σε «μαλακούς στόχους» και σύμβολα του δυτικού πολιτισμού.
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Αναλαμβάνει επίσημα τα νέα του καθήκοντα ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Το 28,9% εκτιμά ότι το 2017 μπορεί να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πολιτικές του αναμένεται να έχουν ισχυρή επίδραση στην Ευρώπη. Οι απαισιόδοξοι προβλέπουν αιφνίδιες αλλαγές στις παγκόσμιες ισορροπίες, οι υπόλοιποι όμως τηρούν στάση αναμονής για τις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του.
Οι κροίσοι του κόσμου έβγαλαν 237 δισ. το 2016
Τη χρονιά που οι λαϊκιστές ψηφοφόροι αναδιαμόρφωσαν την εξουσία και την πολιτική σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κλείνουν το 2016 με 237 δισ. περισσότερα απ’ όσα είχαν στην αρχή του.
Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία, αρχικά λόγω της Κίνας και έπειτα από το βρετανικό δημοψήφισμα και την εκλογή Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδήγησαν τις μεγαλύτερες περιουσίες του πλανήτη σε ημερήσιες αυξομειώσεις 4,8 τρισ. δολαρίων στη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης στις 27 Δεκεμβρίου, οι περιουσίες ενισχύθηκαν κατά 5,7% ή 4,4 τρισ. δολάρια.
«Σε γενικές γραμμές, οι πελάτες κατάφεραν να ξεπεράσουν τη μεταβλητότητα», εξήγησε ο Simon Smiles, επικεφαλής επενδύσεων για πελάτες τεράστιας καθαρής αξίας στην UBS Wealth Management. «Το 2016 αποδείχθηκε τελικά εντυπωσιακή χρονιά για επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό είναι τρομερό, δεδομένου του πώς ξεκίνησε», ανέφερε.
Πρώτος στα κέρδη ήρθε ο Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος πρόσθεσε 11,8 δισ. δολάρια στη διάρκεια του έτους, καθώς η επενδυτική του εταιρία Berkshire Hathaway είδε τις επενδύσεις στους τομείς αεροπορικών και τραπεζικών εταιριών να αυξάνονται μετά την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπάφετ, ο οποίος υποσχέθηκε να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες, δώρισε τον Ιούλιο μετοχές της Berkshire Hathaway αξίας 2,6 δισ. δολαρίων.
Ο Αμερικανός επενδυτής ανέκτησε τη θέση του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο δύο ημέρες αφότου η νίκη του Τραμπ πυροδότησε το ράλι που ενίσχυσε τον πλούτο του Μπάφετ κατά 19% για το έτος, σε 74,1 δισ. δολάρια.
«Το 2016 έχει κινηθεί με βάση τα γεγονότα, με τις παγκόσμιες ειδήσεις να κινούν περισσότερο τις τιμές αντί για τα θεμελιώδη», επεσήμανε ο Michael Cole, πρόεδρος της Ascent Private Capital Management. «Η άποψη πως ο Τραμπ θα έρθει και θα μεταρρυθμίσει μεγάλα κομμάτια της οικονομίας κινεί την αγορά αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στα προσωπικά κέρδη φέτος, οι Αμερικανοί κυριάρχησαν αφού κατέλαβαν τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις στον δείκτη με τις μεγαλύτερες ανόδους, περιλαμβανομένων του Bill Gates, συνιδρυτή της Microsoft και πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο με 91,5 δισ. δολάρια, και του Harold Hamm που δραστηριοποιείται στο πετρέλαιο.
Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ήταν σε μεγάλο βαθμό αντίθετοι σε μια προεδρία Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με τον Mark Cuban, ιδιοκτήτη των Dallas Mavericks, να προειδοποιεί τον Μάιο μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν μέχρι και 20%, αν κερδίσει ο Τραμπ την εκλογική μάχη.
Πηγή: euro2day