Πάνω από 11.000 άνθρωποι συνυπέγραψαν το αίτημα παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, και εκφράστηκαν σε διάλογο στη σελίδα όπου συγκεντρώνονταν οι υπογραφές.
Μεταφράζουμε κάποια επιχειρήματα Γερμανών πολιτών που είτε ψήφισαν υπέρ είτε τάχθηκαν ενάντια στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία:
– Καμία χώρα στον κόσμο δε ντρέπεται για την ιστορία της. Έχουν πλέον περάσει 4 γενιές από τον πόλεμο. Μπορούμε να αφήσουμε την “πολιτική” απ’ έξω; Αυτό το μνημείο είναι για κάθε στρατιώτη που πολέμησε στην Κρήτη και έπεσε για την πατρίδα του. Η επίθεση στην Κρήτη είναι μέρος της Γερμανικής ιστορίας. Δεν τιμάμε έτσι κάποιο καθεστώς, αλλά επεξεργαζόμαστε τι συνέβη.
– Σε μία κοινωνία που είναι τόσο αφοσιωμένη στον ατομισμό, για εμάς τους στρατιώτες το θάρρος ως αξία έχει μεγάλη αξία. Αν το θάρρος υπό το Τρίτο Ράιχ υπηρέτησε λάθος αξίες, το θάρρος – από τα αρχαία χρόνια – μαζί με την αφοσίωση, είναι από τις μεγαλύτερες αρετές ενός στρατιώτη. Γι’ αυτό για μένα το μνημείο στην Κρήτη είναι σημαντικό.
– Μία ελίτ στρατιωτική μηχανή που επιτίθεται μία ξένη χώρα και προκαλεί μακελείο, δεν αξίζει να έχει εκεί ένα μνημείο. Πόσο μάλλον τη στιγμή που η Γερμανική κυβέρνηση αρνείται να πληρώσει τις αποζημιώσεις στον ελληνικό λαό που υπήρξε το θύμα αυτού του πολέμου. Υπό αυτό το πρίσμα, η αναστήλωση αυτού του μνημείου είναι μία ξεκάθαρη κοροϊδία.
– Δεν ξέρω τι χρήματα ζητά η Ελλάδα για αποζημιώσεις για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που ξέρω είναι ότι η Γερμανία δίνει και τώρα αρκετά στην Ελλάδα. Και επιτέλους, πρέπει ως λαός να ξεφύγουμε από αυτό το ενοχικό “είμαστε κι εμείς συνένοχοι”. Έχουν περάσει δύο γενιές από αυτή την περίοδο. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσουμε με το αυτομαστίγωμα.
– Το χάσμα από το οποίο ξεπήδησε ο φασισμός φαίνεται ότι ακόμα παραμένει ορθάνοιχτο. Το μνημείο που λέγεται “Γερμανικό Πουλί (Deutscher Vogel) ή “κακό πουλί” στην Κρήτη, φαίνεται ότι προσελκύει ηλικιωμένους αλλά και νεότερους εθνικοσοσιαλιστές.
– Αυτό το μνημείο υπενθυμίζει τους στρατιώτες οι οποίοι κατά τη Γερμανική Κατοχή έκαναν φρικτά εγκλήματα ενάντια στον πληθυσμό του νησιού. Δε νομίζω ότι οι ντόπιοι θα θέλουν να ζουν δίπλα σε ένα τέτοιο μνημείο στην Ελλάδα. Το καλύτερο θα ήταν να πληρωθούν αποζημιώσεις στα θύματα για την αδικία που υπέστησαν.
– Το μνημείο στην Κρήτη ανεγέρθηκε όταν η Γερμανία επιζητούσε την παγκόσμια κυριαρχία και οι στρατιώτες της σκόπευαν να μείνουν για πάντα στην Κρήτη. Θα είχε απομακρυνθεί αν υπήρχε στην Γερμανία ήδη από το 1945, με αυτό τον αετό, τα σύμφωνα και το κείμενο που παραπέμπει στον εθνικοσοσιαλισμό.
– Ω θεέ μου, τι διάβασα στα σχόλια! Ότι οι ναζί ήταν θαρραλέοι και ιπποτικοί στρατιώτες! Μήπως έχω μπερδευτεί; Δεν είναι οι ίδιοι στρατιώτες που συμμετείχαν σε έναν από τους πιο βρώμικους και αιματηρούς πολέμους της παγκόσμιας ιστορίας; Τώρα είναι ήρωες που κατέβηκαν από τον ουρανό;
– Η Γερμανία έχει καταβάλλει αποζημιώσεις σε μορφή βιομηχανικών εγκαταστάσεων που είχαν αποσυναρμολογηθεί στη Γερμανία. 2. Οι Έλληνες δυστυχώς δεν τις έθεσαν σε λειτουργία, αλλά τις άφησαν να σκουριάζουν στα λιμάνια. 3. Σε αυτό εμείς οι Γερμανοί αυτή τη φορά δεν φταίμε
Να σημειώσουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της συλλογικής υπογραφών, το αίτημα προωθήθηκε με τα κρατίδια της Σαξονίας, Έσσης και Βρέμης, να αρνούνται κάθε υποστήριξη. Όμως τα άλλα κρατίδια δεν πήραν καμία απόφαση ενώ το κρατίδιο της Βαυαρίας προώθησε το αίτημα στην κεντρική κυβέρνηση του Βερολίνου.
Υπέρ της αναστήλωσης και το νεοναζιστικό κόμμα “Τρίτος Δρόμος”
Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι το γερμανικό νεοναζιστικό κόμμα “Τρίτος Δρόμος” στήριξε σθεναρά την πρωτοβουλία για την αναστήλωση του μνημείου καλώντας τους υποστηρικτές του να συνυπογράψουν το αίτημα και να προσφέρουν οικονομικά.
Στην Ελλάδα έγιναν γνωστοί όταν με αφορμή εκδήλωση που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή για τα Ίμια, μέλη του γερμανικού «Τρίτου Δρόμου» βρέθηκαν στην Αθήνα.
Η αντιπροσωπεία του Τρίτου Δρόμου είχε επικεφαλής τον Ματίας Φίσερ και τον Κάι Τσίμερμαν. Ο πρώτος είναι ένας από τους γνωστότερους νεοναζί της Βαυαρίας και, σύμφωνα με την γερμανική υπηρεσία, υπήρξε μέλος του εξτρεμιστικού δικτύου «Freies Netz Sud», το οποίο τέθηκε εκτός νόμου από τις γερμανικές αρχές τον Ιούλιο του 2014. Ο Τσίμερμαν υπήρξε, επίσης, μέλος της ίδιας οργάνωσης και το 2011 καταδικάστηκε σε φυλάκιση για βίαιη επίθεση και πρόκληση σωματικής βλάβης.
Στο παρελθόν, ο Νίκος Μιαχαλολιάκος και μέλη της Χρυσής Αυγής, είχαν φωτογραφηθεί στην βουλή με τον Τόμας Φίσερ και, όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του, ισχυρίστηκαν ότι δεν τον γνώριζαν και ότι τους συστήθηκε ως δημοσιογράφος.
Ποιος είναι ο νεοναζιστικός “Τρίτος Δρόμος”;
Η περιβόητη γερμανική νεοναζιστική οργάνωση Τρίτος Δρόμος (Dritter Weg), συγκροτήθηκε τα τελευταία χρόνια από στελέχη μιας άλλης οργάνωσης της Βαυαρίας, του Ελεύθερου Νότιου Δικτύου (Freies Netz Süd), το οποίο απαγορεύτηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας στις 23 Ιουλίου 2014. Η δημιουργία του Τρίτου Δρόμου είχε ξεκινήσει ήδη πριν από την απαγόρευση αυτή.
Φωτογραφία από τους νεοναζί του Τρίτου Δρόμου που τιμούν τον στρατό κατοχής στο γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο στον Διόνυσο – Προφανώς, αν ξαναστηθεί το “Γερμανικό Πουλί”, θα πραγματοποιούν εκεί παρόμοιες “ειρηνικές” εκδηλώσεις μνήμης
Μάλιστα σε χρυσαυγίτικη φιέστα τον Ιανουάριο του 2013 είχε μετάσχει το Freies Netz Süd, ενώ δύο στελέχη της οργάνωσης, ο Ματίας Φίσερ και ο Σεμπάστιαν Σμάους, είχαν προσκληθεί και στην ελληνική Βουλή από τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη, με τους οποίους και φωτογραφήθηκαν («Εφ.Συν.», 11/2/2013, «Η Μαύρη Διεθνής του Μιχαλολιάκου»). Οταν η διασύνδεση αυτή αποκαλύφθηκε, ο Αρχηγός απολογήθηκε λέγοντας ότι νόμιζε πως πρόκειται για… δημοσιογράφους.
Τα στελέχη του Τρίτου Δρόμου παρευρέθησαν στη χρυσαυγίτικη συγκέντρωση για τα Ιμια και το 2015 και το 2014.
Οι καλεσμένοι της ναζιστικής οργάνωσης δεν παρέλειψαν και το 2016, όπως έχουν ξανακάνει στο παρελθόν, να μεταβούν στο γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο Διονύσου-Ραπεντόζης 1939-1945, προκειμένου να τιμήσουν τους στρατιώτες του Τρίτου Ράιχ και κυρίως των Ες Ες.
Τα στελέχη του Τρίτου Δρόμου, όμως, έκαναν και κάτι ακόμα. Επισκέφτηκαν την Ακρόπολη και φωτογραφήθηκαν εκεί υψώνοντας τη σημαία της ναζιστικής τους οργάνωσης αλλά και μια άλλη σημαία. Αυτή η σημαία με τον σιδηρούν σταυρό, που φαίνεται στη σχετική φωτογραφία που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.», δεν είναι άλλη από την πολεμική σημαία του Ράιχ 1933-1935, δηλαδή των πρώτων χρόνων της εξουσίας του Χίτλερ.
Αυτή τη σημαία λοιπόν επέλεξαν να υψώσουν στην Ακρόπολη οι καλεσμένοι της Χρυσής Αυγής, προκαλώντας συνειρμούς με τη σημαία της Βέρμαχτ που ύψωσαν τα κατοχικά στρατεύματα στην Ακρόπολη το 1941.
Και πάντως η επίδειξη της σημαίας αυτής είναι ποινικό αδίκημα στη Γερμανία κατά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου. Είναι άραγε σύμπτωση ότι οι Γερμανοί νεοναζί την επέδειξαν στην Αθήνα στις 28 Ιανουαρίου, την επομένη δηλαδή της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος;
Οι Γερμανοί δεν το κρύβουν ότι είναι ναζί
Σε αντίθεση με τη Χρυσή Αυγή, οι Γερμανοί «συναγωνιστές» της δεν κρύβουν την ιδεολογία τους. Στις μαύρες μπλούζες που φορούν αναγράφονται οι λέξεις «εθνικό επαναστατικό σοσιαλιστικό» (national revolutionär sozialistisch). Αν η μεσαία λέξη «επαναστατικό» αφαιρεθεί, τότε οι άλλες δύο λέξεις παραπέμπουν ευθέως στον εθνικοσοσιαλισμό, δηλαδή τον ναζισμό.
Αλλωστε η γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος αποκαλεί επισήμως τον Τρίτο Δρόμο «νεοναζιστικό κόμμα» και τονίζει ότι οι ρατσιστικές ιδέες του είναι ασύμβατες με το γερμανικό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα που αυτό προστατεύει.
Παράλληλα, προειδοποιεί για «τον επικίνδυνο ρόλο που παίζει αυτό το νεοναζιστικό κόμμα στις πράξεις βίας εις βάρος ατόμων που ζητούν άσυλο και εναντίον χώρων που φιλοξενούν πρόσφυγες». Εκπρόσωποι της Υπηρεσίας θεωρούν ήδη πολύ σοβαρό τον κίνδυνο που προκύπτει από τη δράση του Τρίτου Δρόμου, ο οποίος συνίσταται κυρίως στην ετοιμότητά του να ασκεί βία και να διαφημίζει τις επιθέσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών.
Είναι ενδεικτικό ότι τον εμπρησμό ενός ασύλου προσφύγων, ο Τρίτος Δρόμος τον χαρακτήρισε «πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο».
Αλλά και σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Επιμόρφωσης στο Βρανδεμβούργο, ο Τρίτος Δρόμος είναι «προσανατολισμένος στη βία και είναι έτοιμος να εξωθήσει και άλλους στη βία. Ο σημερινός τους εχθρός είναι οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα». Και παρ’ όλο που η οργάνωση είναι πολύ πρόσφατη, φαίνεται ότι ήδη οι γερμανικές αρχές αντιμετωπίζουν το ζήτημα να τεθεί εκτός νόμου, αν και η σχετική διερεύνηση δεν έχει ακόμα ανοίξει. Σημειώνεται ότι όλες οι οργανώσεις που εμφανίζονται στη Γερμανία με τη μορφή κόμματος έχουν ένα μικρό διάστημα χάριτος.
Αυτή η οργάνωση πρωτοστατεί και στην αναστήλωση του “Γερμανικού Πουλιού” στα Χανιά