Η ιδέα πως ο ιός HPV (ανθρώπινων θηλωμάτων) ενδέχεται να ‘ευθύνεται’ για περιπτώσεις υπογονιμότητας δεν είναι νέα. Το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα εξετάζεται χρόνια υπ’ αυτό το πρίσμα, ωστόσο οι εργασίες επικεντρώνονταν κυρίως σε γυναίκες.
Νέα μελέτη που αφορούσε τον αντίκτυπο του HPV στους άνδρες βρήκε πως τα στελέχη υψηλού κινδύνου, τα οποία πιστεύεται ότι μεταφέρονται σε 1 στους 5 άνδρες, μπορούν να επηρεάσουν ποιότητα σπέρματος.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, διαπίστωσε ότι ο HPV υψηλού κινδύνου μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα στην ανδρική γεννητική οδό.
Αυτό μπορεί να εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να απαλλαγεί από τον ιό, διαδικασία που συνήθως διαρκεί έως και ένα χρόνο μετά τη μόλυνση.
Οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα στην Αργεντινή πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος κατασταλτικός παράγοντας του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνει τον κίνδυνο άλλων ασθενειών που μπορεί να βλάψουν την ανδρική γονιμότητα.
Η Καθηγήτρια Βιρτζίνια Ριβέρο, εκ των συγγραφέων της μελέτης τόνισε πως «τα άτομα συχνά δεν έχουν συμπτώματα ή προβλήματα, αλλά εξακολουθούν να φέρουν τον HPV στον ανδρικό γεννητικό σύστημα».
Έτσι, οι περισσότεροι που ασθενούν δεν γνωρίζουν τι τους συμβαίνει.
Ως επί το πλείστον, ο ιός ζει στο σώμα δίχως να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του φέροντα, για μικρό χρονικό διάστημα. Η νόσος έχει 200 στελέχη και τα περισσότερα είναι αβλαβή, πριν υποχωρήσουν μόνα.
Ορισμένα (πχ HPV16 και HPV18) είναι στελέχη υψηλού κινδύνου και μπορούν να προκαλέσουν έως καρκίνο των γεννητικών οργάνων, της μήτρας, της κεφαλής, του λαιμού και του στόματος.
Ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2023 στο The Lancet Global Health έδειξε πως περίπου 1 στους 3 άνδρες, ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών έχει μολυνθεί με τουλάχιστον έναν τύπο HPV, ενώ 1 στους 5 έχει μολυνθεί με υψηλού κινδύνου στέλεχος.
Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η συστηματική ανασκόπηση και μέτα-ανάλυση αφορούσε το χρονικό διάστημα από το 1995 έως το 2022. Ο παγκόσμιος συγκεντρωτικός επιπολασμός ήταν 31% για οποιοδήποτε HPV (έφθασε στο μέγιστο στις ηλικίες μεταξύ 25 και 29 ετών) και 21% για τον HPV υψηλού κινδύνου.
Το εμβόλιο για τον HPV έχει φανεί πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνων όπως είναι αυτοί του λαιμού, του οισοφάγου, του κεφαλιού, του πέους, του κόλπου και του πρωκτού.
Πώς γίνεται επικίνδυνος ο ιός HPV
Οι ερευνητές από την Αργεντινή μελέτησαν δείγματα σπέρματος 205 ανδρών, οι οποίοι δεν είχαν κάνει το εμβόλιο και είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη.
Όλοι είχαν ζητήσει αξιολόγηση γονιμότητας ή θεραπεία για προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος από το 2018 έως το 2021.
Τριάντα εννέα (39) από τους τους άνδρες με προβλήματα γονιμότητας (19%) βρέθηκαν θετικοί στον HPV. Οι 20 είχαν στελέχη υψηλού κινδύνου. Τα ευρήματα πιο προσεκτικής εξέτασης ‘δείχνουν’ πώς τα υψηλού κινδύνου στελέχη HPV μπορεί να επηρεάζουν την ανδρική υπογονιμότητα.
Για παράδειγμα, όσοι τα έφεραν είχαν χαμηλότερο επίπεδο ορισμένων ανοσοκυττάρων στο σπέρμα τους, υποδηλώνοντας ότι ο ιός είχε παρεμποδίσει την ικανότητα του σώματος να τον καταπολεμήσει.
Εν τω μεταξύ, η καταστολή της ανοσίας των ανδρών μπορεί αυξήσει τον κίνδυνο και άλλων λοιμώξεων, που μπορούν να μειώσουν περαιτέρω την ικανότητά τους να τεκνοποιήσουν.
Υπήρχαν επίσης, στοιχεία που έδειξαν ότι το σπέρμα των ανδρών με HPV υψηλού κινδύνου παρουσίαζε βλάβη από αυτό που είναι γνωστό ως οξειδωτικό στρες. Κατά τους ειδικούς αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι εν λόγω άνδρες είχαν υψηλότερο επίπεδο νεκρού σπέρματος σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν τον ιό.