31.8 C
Chania
Friday, September 22, 2023

To 49,9% μη ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου

Ημερομηνία:

Σταθερή παραμένει η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καταγράφηκε και στις κάλπες στις πρόσφατες εκλογές, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που είδε το φως της δημοσιότητας.Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα ευρήματα της μέτρησης, η σειρά κατάταξης των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων, δηλαδή της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, παραμένει αμετάβλητη και μάλιστα με τις ίδιες πάνω-κάτω αποστάσεις που είχαν μεταξύ τους και στις πρόσφατες κάλπες.Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά που καταγράφουν τα μικρότερα κόμματα, καθώς η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται να περνά το κατώφλι της Βουλής και την ίδια ώρα αφήνει πίσω της Ελληνική Λύση και βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Την ίδια ώρα η δημοσκόπηση καταγράφει πως η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική, με τη Νίκη να περνάει και αυτή το όριο είσοδο του 3%.

Με βάση τα ευρήματα της μέτρησης, η σειρά κατάταξης των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων, δηλαδή της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, παραμένει αμετάβλητη και μάλιστα με τις ίδιες πάνω-κάτω αποστάσεις που είχαν μεταξύ τους και στις πρόσφατες κάλπες. Στην ουρά της κατάταξης, αντιθέτως, παρατηρούνται άξιες λόγου ανακατατάξεις, καθώς η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση στις νεότερες γενιές ψηφοφόρων, δεν περνά απλώς το κατώφλι της Βουλής, αλλά υπερσκελίζει την Ελληνική Λύση και πλασάρεται στην πέμπτη θέση. Ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να εξασφαλίζει το έβδομο εισιτήριο για την επόμενη Βουλή και ο νεοπαγής σχηματισμός Νίκη του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού.

dimoskopisi-marc-2
Κλείσιμο

Αναλυτικότερα, οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δύναμη που θα καταγράψει η Ν.Δ. θα είναι και πάλι υπερδιπλάσια από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο δείχνει να μην κινδυνεύει με απώλεια της θέσης του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εδραιώνεται στην τρίτη θέση, έχοντας απόσταση από το ΚΚΕ. Με το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι να κυμαίνεται στο 7,3%, με αναγωγή επί των εγκύρων η Ν.Δ. συγκεντρώνει 39,1% (-1,69% σε σχέση με το αποτέλεσμα της προπερασμένης Κυριακής), ο ΣΥΡΙΖΑ 19,4% (-0,67%), το ΠΑΣΟΚ 10,6% (-0,86%), το ΚΚΕ 6,8% (-0,43%), η Πλεύση Ελευθερίας 4,4% (+1,51%), η Ελληνική Λύση 3,8% (-0,65%) και η Νίκη 3,5% (+0,58%).

Στο 2,2% υπολογίζεται η δύναμη του ΜέΡΑ 25 (που στις τελευταίες εκλογές κατέγραψε 2,63%), ενώ ένα 2,9% εκδηλώνει προτίμηση σε άλλα κόμματα, κανένα από τα οποία, ωστόσο, δεν περνά το όριο του 1% για να εμφανίζεται χωριστά στη δημοσκόπηση. Συγκριτικά με το αποτέλεσμα της προπερασμένης Κυριακής, η Ν.Δ. έχει τη μεγαλύτερη συσπείρωση, καθώς δηλώνει ότι θα την ξαναψηφίσει το 92,1% που την ψήφισε στις 21 Μαΐου. α αντίστοιχα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 79,4%, για το ΠΑΣΟΚ 75,3%, το ΚΚΕ 74,3% και την Ελληνική Λύση 69%.

dimoskopisi-marc-3

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η απάντηση σε ερώτηση σχετικά με την ικανοποίηση των πολιτών από το εκλογικό αποτέλεσμα αφού αποτυπώνει μία απόλυτη ισορροπία μεταξύ αυτών που είναι ικανοποιημένοι και αυτών που είναι δυσαρεστημένοι, μία βαθιά πόλωση στην ελληνική κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα το 40,9% δηλώνει δυσαρεστημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα και το 8,9% μάλλον δυσαρεστημένο τη στιγμή όπου μόλις 37,2% δηλώνει ικανοποιημένο και το 12,5% μάλλον ικανοποιημένο.

dimoskopisi-marc-5_2

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι αλλάζει στα νοσοκομεία της Κρήτης – «Σκανάρονται» εισαγωγές και νοσηλείες

«Οδηγός» για τη διαμόρφωση του Χάρτη Υγείας, που είναι...

Τους επισκέπτες στο Φόδελε «καλωσορίζει» ο Γκρέκο

Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία του Ελ Γκρέκο καλωσορίζει πλέον τους επισκέπτες του Φόδελε. Η...