18.8 C
Chania
Wednesday, December 10, 2025

To μήνυμα της Βάλιας Βαγιωνάκη για την παγκόσμια ημέρα γυναίκας

Ημερομηνία:

«Τιμούμε την παγκόσμια ημέρα γυναίκας κυρώνοντας τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» είναι το μήνυμα της βουλεύτριας Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλιας Βαγιωνάκη για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας:

Τιμούμε και γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από την κοινή συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας».’

Πρόκειται για τη γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη μακρόχρονη και σταθερή προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών. Τη συγκεκριμένη Σύμβαση υπέγραψαν το 2011 στην Κωνσταντινούπολη 42 χώρες και αφορά ένα πλαίσιο εναρμόνισης των εθνικών νομοθεσιών για την πάταξη της βίας εναντίον των γυναικών και των παιδιών. Η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το νομικό πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση και πρόληψη όλων των μορφών έμφυλης βίας, αλλά και τη μέριμνα για την προστασία των θυμάτων.

Παράλληλα, εμείς οι γυναίκες μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου απευθύνουμε έκκληση με επιστολή μας, προκειμένου να σταματήσει το συνεχιζόμενο έγκλημα στη Συρία. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση, στο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στην Επιτροπή Γυναικών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), στην Πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), κ. Gabriela Cuevas Barron, στην Επιτροπή Ισότητας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Michele Nicoletti:

«Εμείς οι γυναίκες-μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ως μητέρες, σύζυγοι, γιαγιάδες, αλλά πάνω απ’ όλα ως άνθρωποι, καλούμε τη διεθνή κοινότητα, όλους τους οργανισμούς και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αυτόν τον παράλογο πόλεμο στη Συρία, αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του συριακού λαού και ενώνουμε τη φωνή μας με τις απελπισμένες κραυγές βοήθειας των παιδιών και των γυναικών της Συρίας.»

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ