15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Tι έψαχνε μανιωδώς ο Παπακωνσταντίνου στο cd της λίστας Λαγκάρντ

Ημερομηνία:

Νέα στοιχεία για την ενδεχόμενη εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατέθεσαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ οι πραγματογνώμονες της Διεύθυνσης Εγκληματικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.
Τα νέα στοιχεία είναι επιβαρυντικά και προκύπτουν γιατί η πρώτη κίνηση του προσώπου που άνοιξε το επίμαχο cd με το που έφθασε από τη Γαλλία ήταν να αναζητήσει λέξεις-κλειδιά όπως «Georges Papandreou», «Papakonstantinou», «Kozani», «Oikonomou» καθώς και άλλα πρόσωπα από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Ανοιξε το cd τα μεσάνυχτα
Οπως προκύπτει από τη μελέτη της πραγματογνωμοσύνης, 47 «ανοίγματα»  έγιναν στη λίστα Λαγκάρντ τα μεσάνυχτα της 30ής Σεπτεμβρίου 2010, δηλαδή την ίδια ημέρα που παρελήφθη η λίστα από τον τότε υπουργό Οικονομικών.
Στα συνολικά 27 λήμματα που πληκτρολογήθηκαν έγινε η αναζήτηση του ονόματος του Γιώργου Παπανδρέου καθώς και των Κοζάνη, Οικονόμου, Παπακωνσταντίνου.

Επιβαρυντικό στοιχείο για τον πρώην υπουργό
Τα στοιχεία αυτά τα οποία κατατέθηκαν στην προανακριτική επιτροπή είναι επιβαρυντικά για τον κ. Παπακωνσταντίνου αφού, με τα ως τώρα δεδομένα, ήταν ο μόνος που είχε στα χέρια του το επίμαχο cd. Ο ίδιος έχει καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς και στην επιτροπή της Βουλής ότι δεν έχει δει ποτέ τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ και κατά συνέπεια δεν γνώριζε ποια ονόματα περιλαμβάνονταν σε αυτήν.
Σύμφωνα με τα μέλη της προανακριτικής τα στοιχεία αυτά αποτελεούν το πρώτο επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου που ενισχύει την κατηγορία αλλοίωσης εγγράφου. Οπως αναφέρουν μέλη της επιτροπής από την πρώτη στιγμή που πήρε τη λίστα στα χέρια του δεν αναζήτησε τα μεγαλύτερα ποσά αλλά κινήθηκε στοχευμένα σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αναζητούν κίνητρο για την αλλοίωση
Προκειμένου ωστόσο να μην καταλήξει η προανακριτική επιτροπή σε φιάσκο και κατηγορηθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου για απλό πλημμέλημα θα πρέπει να προκύψει η ύπαρξη κινήτρου από την πλευρά του πρώην υπουργού, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την στοιχειοθέτηση του κακουργηματικού χαρακτήρα της κατηγορίας και αυτό απαιτεί χρόνο. Ετσι η Προανακριτική ετοιμάζεται να ζητήσει χρόνο παράτασης δεκαπέντε ημερών καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου τελειώνει η διορία που της είχε δοθεί για την ολοκλήρωση των εργασιών της.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι χρειάζεται να κληθούν άμεσα οι εξαδέλφες του κ. Παπακωνσταντίνου και ο περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος είχε αναλάβει την έρευνα επί των 2.062 ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα έπειτα από ανάθεση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Καλούνται οι συνεργάτες
Σήμερα θα αρχίσουν να καλούνται για διαδοχική κατάθεση οι 35 συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου οι οποίοι πιθανόν είχαν κάποια σχέση με το cd της λίστας Λαγκάρντ. Κάποιοι έχουν ήδη κληθεί, άλλοι βρίσκονται στο εξωτερικό και η επιτροπή θα πρέπει να τους εξετάσει με συνοπτικές διαδικασίες των δύο ερωτήσεων ώστε να απαντήσουν αν είχαν λάβει οι ίδιοι προς φύλαξη την επίμαχη λίστα από τον πρώην υπουργό.

Πηγή: iefimerida.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αύξηση πληθωρισμού τον Νοέμβριο, «φωτιά» ενοίκιο, καφές, κρέας

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μια σειρά από...

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χανίων: Οι αγρότες έχουν δίκιο

Τη στήριξή του στον αγώνα των αγροτών δηλώνει το...