Wang Wen: Ο κόσμος αντιμέτωπος με την πιο επικίνδυνη ανατολή του – Αυξάνονται οι πιθανότητες για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Κανένα σχόλιο

Όλο και περισσότεροι μελετητές εκτιμούν ότι η πιθανότητα μιας νέας παγκόσμιας σύγκρουσης αυξάνεται

Η ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει παραταθεί, καθιστώντας τον κόσμο ένα πιο επικίνδυνο μέρος. Επιφανειακά, είναι ένας στρατιωτικός αγώνας μεταξύ του Κιέβου και των δυνάμεων της Μόσχας. Ωστόσο, στην ουσία, πρόκειται για ένα ολοκληρωτικό ξέσπασμα μιας αντιπαράθεσης που μοιάζει με Ψυχρό Πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη. Είναι επίσης μια ευρείας κλίμακας αντεπίθεση από τη Ρωσία ενάντια στην ατέρμονη στρατηγική επέκταση των ΗΠΑ και του στρατιωτικού μπλοκ του ΝΑΤΟ. 

"Sponsored links"

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν στείλει επίσημα στρατεύματα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν όλα τα μέσα πολέμου, όπως οικονομικές κυρώσεις, αποκλεισμό πληροφοριών, πληροφοριακή υποστήριξη, πρόσβαση σε δορυφόρου και εναέρια και διαστημική τεχνολογία για να στραγγαλίσουν πλήρως τη Ρωσία.

Στους δύο σχεδόν μήνες από την έναρξη της σύγκρουσης, η Δύση έχει επιβάλει περισσότερες από 5.000 κυρώσεις στη Ρωσία, που είναι 50% περισσότερες από όσες επέβαλλαν  οι ΗΠΑ στο Ιράν τα τελευταία 40 χρόνια. Περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και οικονομικές κυρώσεις από τα κράτη του ΝΑΤΟ βρίσκονται ακόμη στο δρόμο. Αυτό αναμφίβολα προσθέτει λάδι στις φλόγες, υποκινώντας τη Ρωσία να αντεπιτεθεί περισσότερο. Ειδικότερα, τα λόγια του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ανάγκη αποχώρησης του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν από την εξουσία έκαναν τη Μόσχα να δει όλο αυτό που συμβαίνει ως απειλή για την ίδια την επιβίωσή της.

Όλο και περισσότεροι μελετητές εκτιμούν ότι αυξάνεται η πιθανότητα να ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος και έχουν καταλήξει ακόμη στο συμπέρασμα ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο. Η κατάσταση κινείται προς την κατεύθυνση της παγκόσμιας καταστροφής. Ο Πούτιν δεν μπορεί να ανεχθεί την αποτυχία και ο Μπάιντεν δεν είναι πρόθυμος να τα παρατήσει, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Εκτός από τον πόλεμο, συμβαίνουν περισσότερες καταστροφές. 

Ο πόλεμος έχει εκτοπίσει εκατομμύρια Ουκρανούς αγρότες από τα σπίτια τους και τους οδήγησε να χάσουν την περίοδο της εαρινής σποράς, με αποτέλεσμα τη μείωση των ουκρανικών αγροτικών εξαγωγών. Η Ουκρανία ήταν προηγουμένως ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, με το σιτάρι και το καλαμπόκι της να αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 10% και το 15% των παγκόσμιων εξαγωγών αυτών των βασικών καλλιεργειών. 

Δεκατέσσερις χώρες εξαρτώνται περισσότερο από το 25% από τις εισαγωγές σίτου της Ουκρανίας. Περιλαμβάνουν τη Λιβύη με 43% και το Μπαγκλαντές με 28%. Χωρίς επαρκή προσιτά υποκατάστατα εισαγωγής, οι πόλεις σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρό λιμό.

Οι ελλείψεις τροφίμων και η άνοδος των τιμών της ενέργειας, που προκλήθηκαν από τις μάχες, έχουν περιορίσει την παραγωγή ολοένα και περισσότερων χωρών. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Αργεντινή και η Τουρκία γνώρισαν σοβαρές αυξήσεις τιμών και ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Αν συνεχίσουμε, η πρόβλεψη του Έλον Μασκ για μια οικονομική κρίση που «ίσως να συμβεί γύρω στην άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2022, αλλά όχι αργότερα από το 2023» θα γίνει πραγματικότητα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Covid-19. Πολλές δυτικές χώρες άνοιξαν και ανακοίνωσαν ότι δεν θα απομονώνουν πλέον ασθενείς με κορωνοϊό. Όμως, όπως προειδοποίησε ένας ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτό είναι πολύ αισιόδοξο. Ο Covid-19 δεν έχει τελειώσει και εξακολουθούν να υπάρχουν θάνατοι. Από τον περασμένο μήνα, ο αριθμός των μολύνσεων έχει αυξηθεί στα ύψη και περίπου 1.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τον Covid-19 κάθε μέρα. 

Ο κόσμος πιστεύει στο εμβόλιο και στην ιδέα της συνύπαρξης με τον ιό. Μπορεί όμως να αποτρέψει περισσότερους θανάτους; Μπορούν τα φάρμακα και τα εμβόλια να συμβαδίσουν με την ταχύτητα της μετάλλαξης του ιού; Όλα αυτά είναι ακόμα άγνωστα.

"Sponsored links"

Κανείς δεν περίμενε ότι η πιο καυτή παγκόσμια συναίνεση το 2021, η «κλιματική αλλαγή», θα είχε σχεδόν ξεχαστεί το 2022.

Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας ανέστειλε τη συνεργασία και διέλυσε τον κόσμο. Ίσως χάσαμε την τελευταία ευκαιρία να ενωθούμε για να επιλύσουμε την κλιματική καταστροφή.

Τα παγόβουνα λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, μικρά νησιά εξαφανίζονται, φυσικές καταστροφές συμβαίνουν όλο και πιο συχνά. Ο κόσμος συνεχίζει να μάχεται και η ανθρωπότητα φαίνεται να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στη “μέρα μετά το αύριο”.

Υπάρχει ένα ζοφερό μαθηματικό πρόβλημα που είναι εξαιρετικά δημοφιλές στον κυβερνοχώρο: Στην αμερικανική απόδοση, το άθροισμα κάθε δύο ψηφίων των ημερομηνιών έναρξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (28/07/1914), του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (01/09/1939) και της Ρωσίας-Ουκρανίας σύγκρουση (24/02/2022) είναι τα ίδια. Αυτή είναι απλώς μια μεγάλη σύμπτωση, αλλά χρησιμεύει ως υπενθύμιση για τη σύγκριση της επικίνδυνης εξέλιξης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας με τους δύο χειρότερους πολέμους στην ανθρώπινη ιστορία.

Κοιτάζοντας πίσω, οι τραγωδίες προέρχονται συχνά από πέντε πηγές: πόλεμο, πείνα, οικονομική κρίση, πανδημία και κλιματική καταστροφή. Την άνοιξη του 2022, οι άνθρωποι δεν περίμεναν ότι οι πέντε πτυχές θα γνώριζαν άνευ προηγουμένου αναβίωση. Ο κόσμος μπορεί να βρίσκεται στην παραμονή της πιο επικίνδυνης στιγμής του.

Τι πρέπει να κάνουμε; Ίσως είναι καιρός να επανεξετάσουμε τα λόγια του Προέδρου Φράνκλιν Ρούσβελτ: 

«Περισσότερο από το τέλος του πολέμου, χρειαζόμαστε ένα τέλος με όλα αυτά που ξεκινούν τους πολέμους».

Πρώτη δημοσίευση: Valdai club

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live