Washington Post: Πώς το ελαιόλαδο εξηγεί τα προβλήματα της Ελλάδας Πηγή: Washington Post: Πώς το ελαιόλαδο εξηγεί τα προβλήματα της Ελλάδας

Κανένα σχόλιο

Τα προβλήματα της Ελλάδας “καθρεφτίζονται” στον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας χειρίζεται ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της, το ελαιόλαδο, γράφει η Washington Post, χαρακτηρίζοντας το προϊόν, ως “ρευστό χρυσό”.

Όπως λέει αν και η Καλαμάτα παράγει μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο το 60% της παραγωγής μεταφέρεται στην Ιταλία όπου συσκευάζεται από ιταλικές εταιρείες, με ιταλικά μπουκάλια και ταμπέλες και στη συνέχεια εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα το κέρδος να επιστρέφει στην γείτονα χώρα.

Αυτό το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, πέρα από την τραγική ιστορία σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους δανειστές της.

"Sponsored links"

Πέρα από την επιβεβλημένη λιτότητα, μεγάλο μέρος της ελληνικής δυστυχίας προέρχεται από την ίδια τη χώρα.

Εκτός από το τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη, υπάρχουν πολλά που μπορεί να βελτιώσει η ίδια η Ελλάδα, τονίζει το δημοσίευμα, εξηγώντας πως πρέπει να απελευθερώσει την αγορά, που αυτή τη στιγμή, δυσχεραίνει την έναρξη επιχειρήσεων και τις ξένες επενδύσεις.

“Το γεγονός ότι η Ελλάδα διατηρεί μονο το 28% του παγκόσμιου μεριδίου για την ελληνική φέτα και μόνο το 30% της αμερικανικής αγοράς για το ελληνικό γιαούρτι επίσης δείχνει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιριών” τονίζει εκθεση της McKinsey.

Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας έχει πολλές προοπτικές, καθώς η χώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός παγκοσμίως, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Άλλες εξαγωγές περιλαμβάνουν το μέλι, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά. Πέρα από τον αγροτικό τομέα, η Ελλάδα είναι πολλά υποσχόμενη και σε άλλους τομείς όπως τα γενόσημα, η ιχθυοκαλλιέργειες, η περίθαλψη, ο τουρισμός, οι μεταφορές και η διαχείριση αποβλήτων, επισημαίνει η έρευνα.

Τι χρειάζεται λοιπόν για να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα όλες αυτές τις ευκαιρίες; οικονομική σταθερότητα πρώτα απ’ όλα, αλλά και υποδομές, μεταξύ των οποίων μεγαλύτερη παραγωγή και εγκαταστάσεις.

Η νομοθετική διευκόλυνση των επιχειρήσεων επίσης θα βοηθούσε τις ελληνικές μονάδες να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο.

“Με το χρέος στο 175% του ΑΕΠ και την ανεργία κοντά στο 30% η κατάσταση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι τραγική για τους Έλληνες. Αλλά ακόμα και με αυτά τα οικονομικά προβλήματα, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες” καταλήγει.

Πηγή: newmoney.gr

"Sponsored links"

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live