14.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Wikileaks: Συνωμοσία Ολάντ πίσω από τις πλάτες της «κολλημένης» Μέρκελ για αποφυγή Grexit που θα προκαλούσε ζημιά στις γαλλικές τράπεζες

Ημερομηνία:

Τρεις μόλις ημέρες μετά την εκλογή του, τον Μάιο του 2012, ο Γάλλος πρόεδρος άρχισε να συνωμοτεί προκειμένου να αποφευχθεί το grexit, η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που τότε ευνοούσε με την πολιτική της η Ανγκελα Μέρκελ. Aυτό αποκαλύπτουν τα νέα έγγραφα για τις κινήσεις του Γάλλου προέδρου, τον οποίο παρακολουθούσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως και τους άλλους δύο προκατόχους του στην προεδρία της Γαλλίας. Τα σχετικά ντοκουμέντα έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση wikileaks.

Σύμφωνα με την αμερικανική μυστική υπηρεσία, ο Φρανσουά Ολαντ θεωρούσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν “κολλημένη” με την δημοσιονομική πειθαρχία και είχε “παρατήσει” την Ελλάδα.  Αυτό μπορούσε να οδηγήσει σε grexit, που με την σειρά του μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στις γαλλικές τράπεζες αλλά και να οδηγήσει τον ελληνικό λαό να αντιδράσει “ψηφίζοντας κάποιος εξτρεμιστικό κόμμα”.

Για να αποφευχθούν αυτές οι εξελίξεις ο Γάλλος πρόεδρος δίνει εντολή στον πρωθυπουργό του  Jean-Marc Ayrault να οργανώσει μυστική υπουργική σύσκεψη καθώς και να κληθεί στο Παρίσι για συνομιλίες η ηγεσία του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Για να αποφευχθεί διπλωματικό επεισόδιο και αυτή η συνάντηση πρέπει να κρατηθεί μυστική από την Μέρκελ, την οποία ο Ολάντ είχε μόλις συναντήσει στο Βερολίνο με θέμα την Ελλάδα και την κρίση στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο η συνάντηση δεν είχε περιεχόμενο και  ήταν μόνο “για σόου”. Ο Ολαντ είχε βρει την Μέρκελ ¨κολλημένη” με την Ελλάδα και απρόθυμη να αλλάξει την θέση της.

Λίγες μέρες αργότερα, παρεμβαίνοντας στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις πριν τις εκλογές, ο Ολάντ παραχώρησεσυνέντευξη στο Mega στην οποία προειδοποίησε ότι , “αν δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις … τότε, θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη”. Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα μεριμνήσει “για να έρθουν κονδύλια για την ανάπτυξη στην Ελλάδα”, πράγμα όμως που δεν έγινε ποτέ.

tvxs.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...