Τελικά είπε το «ναι» η ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις στην χθεσινή μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό, στην υποδοχή 50.000 προσφύγων στην χώρα μας. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά έθεσε όρους για να υλοποιηθεί η πρόταση της Συνόδου και να μην φτάσουμε σε ένα τεράστιο κέντρο υποδοχής προσφυγών στην Αθήνα, όπως υποστήριζε το Spiegel.
Επί της ουσίας, όπως συμφωνήθηκε, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει συνολικά 50.000 πρόσφυγες. Για τους 30.000 η χώρα μας είχε δεσμευτεί από την προηγούμενη Σύνοδο και συγκεκριμένα για 7.000 πρόσφυγες στα hotspots και 20.000 πρόσφυγες σε άσυλα τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη.
Στην χθεσινή Σύνοδο, συμφωνήθηκε η Ελλάδα να δεχτεί άλλους 20.000 αλλά με extra χρηματοδότηση, δηλαδή με επιδότηση ενοικίου. Ερώτημα παραμένει σε ποιες περιοχές θα φιλοξενηθούν με την επιδότηση αυτές οι 20.000 πρόσφυγες, ενώ η δέσμευση έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το τέλος του 2015.
Από την κυβερνητική πλευρά πάντως δηλώνουν ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα της Συνόδου τονίζοντας ότι η χώρα απέφυγε τη γκετοποίηση της Αθήνας δημιουργώντας μια μόνιμη πόλη με πρόσφυγες. Ο έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα αντέδρασε και δεν έγινε δεκτό το να φυλάσσει η Frontex τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, καθώς αποφασίστηκε μόνο να έχει δικαίωμα να πηγαίνει σε περιπτώσεις ταυτοποίησης προσφύγων.
Σημαντική απόφαση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι ότι δεν κλείνουν οι δίοδοι, θα παραμείνουν ανοιχτές και θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που αφορούσε τη δημιουργία σχεδόν μιας ολόκληρης πόλης 50 χιλιάδων προσφύγων, η οποία θα ερχόταν συμπληρωματικά στις ήδη δεδομένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει 7.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων στα νησιά και άλλες 10 συν 10.000 στην Αττική και στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να διεξάγεται η μετεγκατάσταση.
«Θέσεις οι οποίες δεν είναι μόνιμες, αλλά, θέσεις υποδοχής, οι πρώτες στα νησιά -τα λεγόμενα hotspots-, και θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Αυτή η ιδέα για ένα κέντρο 50.000 προσφύγων απερρίφθη. Παραμένουμε στις αρχικές μας δεσμεύσεις: στη δέσμευση να ολοκληρώσουμε τα hotspots, τα κέντρα υποδοχής στα πέντε νησιά και να πραγματοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν και την υποχρέωσή μας για 10 συν 10.000 θέσεις στην ηπειρωτική χώρα».
Αντί για μια κωμόπολη, πόλη 50 χιλιάδων προσφύγων, προτείναμε –και έγινε αποδεκτό- να προωθηθεί μελλοντικά και υπό προϋποθέσεις η διαδικασία της επιδότησης με άμεση χρηματοδότηση από την ΕΕ, ενοικίου για 20 χιλιάδες πρόσφυγες, πράγμα το οποίο θεωρούμε ότι θα είναι μια ουσιαστική συμβολή στην πραγματική οικονομία. Και ταυτόχρονα, θα εντάξει στον κοινωνικό ιστό πρόσφυγες, επαναλαμβάνω, και μάλιστα πρόσφυγες που κατά την άποψή μας μπορούν άμεσα να ενταχθούν, με υψηλή, δηλαδή, μόρφωση και δυνατότητα να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Μια ιδέα η οποία κατά την άποψή μας είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών ροών, όσο και για την ελληνική πλευρά, που ούτως ή άλλως στο μέλλον θα συμμετέχει και αυτή, και η Ελλάδα, στη διαδικασία της μετεγκατάστασης.
Ο καλλιτεχνικός χώρος Zoetrope και ο Σπύρος Ζερβουδάκης διοργανώνουν την παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου Terra…
Η Google ανακοίνωσε το νέο μοντέλο δημιουργίας βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη, το Veo 2. Η…
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, που διεξήχθη από τις 4 έως τις 13 Δεκεμβρίου, οι…
Μαθητές και καθηγητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Χανίων δημιούργησαν με μεράκι και αγάπη…
Προϊόν τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την παραπληροφόρηση είναι πολλές από τις φωτογραφίες που είδαν το…
Την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024, οι μαθητές και απόφοιτοι του 1ου Γενικού Λυκείου Χανίων και…
This website uses cookies.