Η είδηση που ήρθε από την ιστοσελίδα defenceline.gr και το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Αντωνάκη μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Όμως, το κλείσιμο δεν είναι οριστικό. Για μερικούς μήνες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δε θα γίνονται πτήσεις αμερικάνικων αεροπλάνων στη Βάση της Σούδας αφού γίνονται εργασίες ανακατασκευής του κεντρικού διαδρόμου. Ακολουθεί αναλυτικά η είδηση:
Κλείνει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 το αεροδρόμιο της Σούδας για πτήσεις αμερικανικών αεροπλάνων συμφωνά με σημερινή ανακοίνωση της NSA Souda Bay, της Αμερικανικής Ναυτικής Διευκόλυνσης στην Βάση της Σούδας στα Χανιά! Συμφωνά με την ανακοίνωση λόγω εργασιών ανακατασκευής του κεντρικού διαδρόμου του αεροδρομίου της Σούδας οι προγραμματισμένες πτήσεις μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού θα εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου από τις 10 Νοεμβρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2015.
Οι επιβάτες μετά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα επιβιβάζονται σε λεωφορεία και θα μεταβαίνουν στον Επιβατικό Σταθμό της Αμερικανικής Βάσης στην Σούδα από όπου θα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες άφιξης τους στην Ελλάδα! Ήδη από σήμερα τα ξημερώματα την αρχή έκανε μια πτήση με κωδικό CMB 121 και ένα αεροσκάφος Boeing B767-300 της Atlas Air με νηολόγιο Ν640GT ενώ για αύριο 14 Νοέμβριου σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση είναι προγραμματισμένες τρεις πτήσεις.
Η Αμερικανική παρουσία στη Σούδα
Η Ναυτική βάση της Σούδας είναι στρατηγικά τοποθετημένη στην Βορειοδυτική πλευρά της Κρήτης και σκοπός της είναι να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις του Αμερικανικού Ναυτικού και των λοιπών συμμάχων του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Ιδρύθηκε το 1958 σαν μονάδα στόλου ενώ το 1969 εξελίχτηκε σε Ναυτικό Απόσπασμα όπου απασχολούσε δύναμη 16 ατόμων. Με τον καιρό αναπτύχθηκε και έφτασε να απασχολεί 96 άτομα προσωπικό το 1972. Τον Οκτωβρη του 1980 το Ναυτικο Απόσπασμα Σούδας διαλύθηκε και επανιδρύθηκε ως U.S. Naval Support Activity Souda Bay Crete (NSA Soyda Bay) με αποστολή την υποστήριξη των Ναυτικών δυνάμεων.
Το 1990 ο ογκος εργασιων αυξήθηκε με την προσθήκη επιχειρησιακής υποστήριξης στην US Air Force (Πολεμικη Αεροπορια των Ηνωμένων Πολιτειών) και στις U.S. Navy Reconnaissance Aircraft Missions (Αεροσκάφη αναγνώρισης του Αμερικανικού Ναυτικού) από την Αεροπορική Βάση Σούδας.
Σήμερα η Βάση έχει δύναμη 800 ατομων και διατηρεί Ναυτική βάση, Αεροναυτικό σταθμό, Ναυτική βάση ανεφοδιασμού καυσίμων και Ναυτικό σταθμό Πυρομαχικών. Τέλος, η βάση έχει εμπλακεί σε επιχειρήσεις όπως οι Operations Desert Shield/Storm, Enduring Freedom, Iraqi Freedom καθώς και λοιπές επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και των λοιπών συμμάχων.