15.8 C
Chania
Tuesday, December 16, 2025

Άδειες τάξεις στα δημοτικά στο Ηράκλειο – Δραματική η μείωση των μαθητών – Η χώρα στερεύει από νέους ανθρώπους

Ημερομηνία:

Τα νέα ζευγάρια δεν αποφασίζουν να κάνουν παιδιά λόγω της οικονομικής κρίσης – Φανερές οι συνέπειες στα σχολεία του Ηρακλείου

Κάποτε μιλούσαμε για υπεράριθμα τμήματα σήμερα στις τάξεις πληθαίνουν οι άδειες θέσεις μαθητών …  Η σημαντική μείωση του μαθητικού δυναμικού – που επανειλημμένως έχει επισημάνει το Cretalive – τα τελευταία δύο χρόνια στο κέντρο της πόλης αλλά και την ύπαιθρο φαίνεται πως αποτελεί ένα από τα πιο δυσάρεστα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν περίπου 500 εγγραφές παιδιών λιγότερες στα Δημοτικά του Ηρακλείου.

Αναλυτικά, τη σχολική χρονιά 2016-2017 γράφτηκαν 145 λιγότερα παιδιά σε σχέση με την προηγούμενη και φέτος, την περίοδο 2017-2018 που τώρα ξεκινάει, γράφτηκαν 338 παιδιά λιγότερα από πέρσι.
Πριν δύο χρόνια, στα Δημοτικά έγιναν 3.759 εγγραφές, πέρσι 3.614 και φέτος μόλις 3.276.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Δημήτρης Αποστολάκης, για το μειωμένο μαθητικό δυναμικό στα Δημοτικά, σχολιάζει πως δεν σημαίνει και αντίστοιχη μείωση των τμημάτων. Θεωρεί ότι ένας λόγος είναι η κρίση, που ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια και από τότε τα ζευγάρια αποθαρρύνονται να κάνουν παιδιά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, αναφέρει :
«Διαπιστώνουμε να φθίνει σε ανησυχητικό βαθμό ο αριθμός των παιδιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση του αριθμού των δασκάλων και των ειδικοτήτων. Θεωρούμε ότι είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τις γεννήσεις. Φέτος, γράφεται στο σχολείο η δεύτερη «φουρνιά» παιδιών μετά την οικονομική κρίση. Παρατηρούμε, επίσης, τη φυγή κάποιων οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα», αναφέρει.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ