Άρον άρον πήρε πίσω η κυβέρνηση, μετά τον σάλο που προκλήθηκε στα Social Media, το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης μέσω vouchers στα ΚΕΚ.
Ωστόσο τις μέρες που είχαν μεσολαβήσει από την ανακοίνωση του προγράμαμτος μέχρι την …αναστολή του, πολλοί ήταν οι ζηλωτές της κυβέρνησης που είχαν σπευσει να το υπερασπιστούν, κατακεραυνώνοντας όσους ασκούσαν κριτική.
Η αλήθεια είναι ότι ο τύπος δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ΚΕΚ και το «Σκοιλ Ελικικού» – παρά τις αντιδράσεις στα Social Media – και το θέμα έπαιζε από μερικά ΜΜΕ κυρίως διότι το σήκωσαν ψηλά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ . Αρκετοί ήταν επίσης και οι δημοσιογράφοι που δεν έβρισκαν κάτι μεμπτό.
Βρούτσης: «Δύο-τρία ορθογραφικά λαθάκια»
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και μεγάλος εμπνευστής του μέτρου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του φάνηκε να έχει εντοπίσει μόνο «δύο-τρία ορθογραφικά λαθάκια», ενώ ανέφερε πως «οι επιστήμονες όντως είναι ιδιαίτερα καταρτισμένοι», αλλά πως τα απαράδεκτα και αντεπιστημονικά προγράμματα που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα «δεν είναι μια απλή κατάρτιση». Και για να δικαιολογήσει γιατί οι επιστήμονες δεν εντάχθηκαν στο επίδομα των 800 ευρώ, είπε ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό» και πως αυτά ήταν τα χρήματα που μπόρεσε να βρει από το ΕΣΠΑ, ενώ τη θέση και στάση αυτή της κυβέρνησης επιβεβαίωνε και η παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη.
Άδωνις: «Κωμωδία η κριτική – Τρολ του διαδικτύου ο Τσίπρας»
Ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων είπε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρήθηκε καθώς η κυβέρνηση «δεν ορίζει που θα πάνε τα λεφτά», αλλά ο εργαζόμενος με τις επιλογές του κέντρου εκπαίδευσης που θα επιλέξει.
Προ τριημέρου και οι δύο υπουργοί εμφανίστηκαν να υποβαθμίζουν το ζήτημα πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα και την ελεύθερη αγορά. Κανείς τους δεν έλαβε υπόψη το ότι τα λάθη εμφανίζονται στην πορεία της «κατάρτισης», όχι στην αρχή, ενώ επίσης, κανένας δεν απάντησε για το τι θα γίνει με τους επιστήμονες που εξαπατήθηκαν.
Συγκεκριμένα τις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης ότι τα προγράμματα κατάρτισης των επιστημόνων είναι αδιαφανή ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε λέγοντας: «Η ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να μας πει ότι τα πλαίσια το προγραμμάτων κατάρτισης των επιστημόνων είναι αδιαφανή είναι στα όρια της κωμωδίας» και πρόσθεσε ότι ο λόγος που αυτά τα προγράμματα είναι εξαιρετικά αδιαφανή είναι διότι δεν αποφασίζει ο υπουργός ή η κυβέρνηση ποιος θα πάρει τα λεφτά. Ο κάθε δικαιούχος επιλέγει σε ποιο ΚΕΚ θα πάει. Δεν επιλέγει ο υπουργός για να έχει υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία». «Παρασύρανε τον κ. Τσίπρα και τον υποβιβάσανε από πρώην πρωθυπουργό σε τρολ διαδικτύου».
Η απάντησή μου για το θέμα με την τηλεκατάρτιση από την πρωινή εκπομπή του @skaigr και την εκπομπή του @dimoikonomu αν όλη η αντιπολίτευση του Σύριζα στηρίζεται σε αυτό το θέμα, τότε βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Χριστός Ανέστη pic.twitter.com/Pwbr1IlTlA
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) April 20, 2020
«Το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο Υπουργός.
Άδωνις: Χιλιάδες επιστήμονες μου στέλουν mail για το πόσο καλή είναι η εκπαίδευση
Ο υπουργός ανάπτυξης γνωστός για το ασυγκράτητο του χαρακτήρος, έφτασε στο σημείο να πει ότι δέχεται χιλιάδες email από επιστήμονες που που έλεγαν πόσο καλό είναι το πρόγραμμα, ενώ ”απειλούσε” μάλιστα να τα δώσει στη δημοσιότητα.
Το ίδιο βράδυ…..
Ο υπουργός έβλεπε αστοχίες και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός θεσμοθέτησε την τηλεκατάρτιση.
Την ίδια μέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, το πρωί εξυμνούσε το πρόγραμμα της κυβέρνησης και το βράδυ επιχειρηματολογούσε για την κατάργησή τους κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σίγουρα οι δύο υπουργοί δεν θα αισθάνονται και πολύ άνετα μετά από τέτοιο άδειασμα από το Μαξίμου.