18.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

Άναψε φωτιές το email Τριαντόπουλου που αποκαλύπτει η Εστία – Τι απαντά το Μαξίμου

Ημερομηνία:

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στη Βουλή, μετά και την αποκάλυψη της «Εστίας» για email που εστάλη από τον Χρήστο Τριαντόπουλο λίγες ημέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το email εστάλη στις 9 Μαρτίου 2023, έπειτα από σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά την επίσκεψη του σημερινού υπουργού Εξωτερικών –και τότε υπουργού Επικρατείας- Γιώργου Γεραπετρίτη με θέμα την κάλυψη των εξόδων για τη στήριξη των συγγενών και για συλλογή και αποκατάσταση/διαμόρφωση του χώρου δυστυχήματος. Κατά το δημοσίευμα, το email εστάλη από τον κ. Τριαντόπουλο στους κ.κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσο, Γιάννη Ξιφαρά και Κώστα Αγοραστό.

Η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών αλλά και μέσω πηγών δεν διαψεύδει, αντιθέτως επιβεβαιώνει το email, αλλά υποστηρίζει ότι αυτό δεν αποκαλύπτει συντονιστικό ρόλο του Χρ. Τριαντόπουλου στο λεγόμενο «μπάζωμα».

Τι δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη 2η ημέρα συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εξωτερικών και τότε υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το email «δεν αναφέρει οτιδήποτε για εντολή. Είναι το ζήτημα της εκ των υστέρων χρηματοδότησης των όσων κατέβαλε η Περιφέρεια».

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε επίσης ότι «οι πόροι είναι το ζητούμενο της αλληλογραφίας και όχι η εντολή, η οποία δεν προκύπτει από οπουδήποτε. Σας επαναλαμβάνω: στην αλληλογραφία την οποία επικαλείστε δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε εντολή. Υπάρχει αναφορά σε εκ των υστέρων κάλυψη των εξόδων. Εκτός και αν διαφωνείτε στο ότι θα έπρεπε να υπάρξει κάλυψη για την κρατική αρωγή όσων εθίγησαν. Εάν διαφωνούμε και σε αυτό να το συζητήσουμε. Ή αν θεωρείτε ότι δεν θα έπρεπε να καλυφθούν τα έξοδα για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής».

Τι απαντά το Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν από την πλευρά τους ότι «το σημερινό δημοσίευμα της ‘Εστίας’ για email του Χρ. Τριαντόπουλου, που δήθεν αποκαλύπτει ‘συντονιστικό ρόλο’ στη διαχείριση του σημείου της τραγωδίας των Τεμπών, είναι βαθιά παραπλανητικό. Εντάσσεται σε μία ευρύτερη απόπειρα αλλοίωσης της πραγματικότητας και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης».

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, «το μήνυμα του κ. Τριαντόπουλου ήταν μία τυπική ενημέρωση, αμιγώς οικονομικού περιεχομένου, που αφορούσε αποκλειστικά την κάλυψη δαπανών για τη στήριξη συγγενών των θυμάτων και τη παροχή πόρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της πολιτείας, όπως συμβαίνει μετά από κάθε δυστύχημα ή καταστροφή, όταν καλείται το κεντρικό κράτος να καλύψει δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από πουθενά δεν προκύπτει κάποιος συντονιστικός ρόλος του κ. Τριαντόπουλου ή οποιαδήποτε εντολή. Εξάλλου, οι επιχειρησιακές αποφάσεις για την απομάκρυνση βαγονιών είχαν ληφθεί πριν ο κ. Τριαντόπουλος μεταβεί στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, με το εν λόγω email ενημέρωσε μόνο για την αρωγή των οικογενειών των θυμάτων και για τη συνδρομή της πολιτείας στην πληρωμή οικονομικών υποχρεώσεων που ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της διαχείρισης του δυστυχήματος. Άλλωστε, το ίδιο το δημοσίευμα παραδέχεται ότι ‘θέμα της συσκέψεως ήταν η κάλυψη των εξόδων’» σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ξεκάθαρη είναι και απάντηση που έδωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών και τότε Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης: Ο κ. Γεραπετρίτης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: ‘Το mail δεν αναφέρει οτιδήποτε για εντολή. Είναι το ζήτημα της εκ των υστέρων χρηματοδότησης των όσων κατέβαλε η Περιφέρεια’. Ο Υπουργός συνέχισε: ‘Οι πόροι είναι το ζητούμενο της αλληλογραφίας και όχι η εντολή, η οποία δεν προκύπτει από οπουδήποτε. Σας επαναλαμβάνω: στην αλληλογραφία την οποία επικαλείστε δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε εντολή. Υπάρχει αναφορά σε εκ των υστέρων κάλυψη των εξόδων. Εκτός και αν διαφωνείτε στο ότι θα έπρεπε να υπάρξει κάλυψη για την κρατική αρωγή όσων εθίγησαν. Εάν διαφωνούμε και σε αυτό να το συζητήσουμε. Ή αν θεωρείτε ότι δεν θα έπρεπε να καλυφθούν τα έξοδα για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής’».

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι «έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη ότι το κεντρικό κράτος, διαχρονικά και βάσει της νομοθεσίας, ασκεί έλεγχο νομιμότητας κάθε δαπάνης που ζητούν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, και όχι τη σκοπιμότητα, για την οποία είναι υπεύθυνοι οι φορείς που ζητούν τη χρηματοδότηση. Εάν υιοθετούσαμε τη λογική της αντιπολίτευσης, που παραβιάζει τόσο τη νομοθεσία όσο και την κοινή λογική, κάθε φορά που στέλεχος της αυτοδιοίκησης ελέγχεται για οποιοδήποτε αδίκημα ή για κακή εκτέλεση εργασιών (πχ σε μία παιδική χαρά ή έναν δρόμο), υπεύθυνοι θα ήταν οι Υπουργοί ή Αναπληρωτές Υπουργοί που ενέκριναν τα σχετικά κονδύλια».

Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν επίσης: «Υπενθυμίζουμε ότι για τις ενέργειες επί του πεδίου οι επιχειρησιακοί παράγοντες έχουν δώσει απαντήσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση αξιολογούνται από τη Δικαιοσύνη, που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Δεν είναι δουλειά κανενός στην αντιπολίτευση να παριστάνει τον δικαστή και να βγάζει αποφάσεις».

Καταλήγοντας, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι «συμπερασματικά και το σημερινό δημοσίευμα, με τη δήθεν ‘αποκάλυψη’, διαστρεβλώνει την αλήθεια και επιβεβαιώνει πλήρως ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν έδωσε καμία εντολή, ούτε είχε οποιονδήποτε συντονιστικό ρόλο. Επιβεβαιώνει δηλαδή όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή».

naftemporiki.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπιτικές προτάσεις

Λουκάνικα χοντρά σπετσοφάι Τα κόβομε μικρά κομμάτια και τα σωτάρομε...

Στην «τσιμπίδα» του Οργανωμένου δύο ακόμα κρητικοί για παράνομες επιδοτήσεις

Δυο ακόμα αγρότες από την Κρήτη παραπέμπονται ενώπιον της...