Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από τη Συνθήκη Σένγκεν ώστε να πάψει να αποτελεί μαγνήτη για τους χιλιάδες πρόσφυγες. Εκτιμώ ότι οι πρόσφυγες προτιμούν την Ελλάδα γιατί ως χώρα Σένγκεν χορηγεί ταξιδιωτικά έγγραφα βραχείας διαμονής τύπου Σένγκεν που τους δίνουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να φτάσουν μέχρι τη Γερμανία. Για το λόγο αυτό οι δύσμοιροι πρόσφυγες δεν προτιμούν τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία γιατί καθώς η Βουλγαρία δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν δε μπορεί να τους χορηγήσει το μαγικό χαρτάκι δηλ. το ταξιδιωτικό έγγραφο τύπου Σένγκεν.
Η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μ. Βρετανία, η Κροατία και η Ιρλανδία δεν ανήκουν στο χώρο Σένγκεν. Επίσης από τις χώρες Σένγκεν, η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Δανία και η Σουηδία έχουν από τον Οκτώβριο αναστείλει την εφαρμογή της Σένγκεν και αυτή την εβδομάδα ακολούθησε το Βέλγιο.
Και ενώ οι χώρες αυτές έχουν αναστείλει τη Σένγκεν, ζητούν από την Ελλάδα να την εφαρμόσει για να εγκλωβίσουν στην πατρίδα μας εκατομμύρια πρόσφυγες, μετατρέποντας την χώρα μας σε ένα απέραντο hotspot.
Θυμίζω ότι ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε το κόστος διαχείρισης του προσφυγικού στα 600 εκ. ευρώ για το 2016, ενώ ο κ. Καμμένος είπε ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει δαπανήσει 2,5 δις ευρώ για την προσφυγική κρίση, ο δε κ. Κοτζιάς δήλωσε πρόσφατα ότι το προσφυγικό μας κόστισε 2 δις ευρώ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συνολικό κόστος για την Ε.Ε. σε περίπτωση μη λειτουργίας της Σένγκεν ανέρχεται το πολύ σε 18 δις ευρώ ετησίως καθώς θα περιοριστεί το χερσαίο διασυνοριακό εμπόριο και οι υπηρεσίες. Αντιθέτως καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει καν χερσαία σύνορα με χώρες Σένγκεν για τη χώρα μας το κόστος της αποχώρησης από την Σένγκεν εκτιμώ ότι δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκ. ευρώ ετησίως. Έτσι η ζημία είναι ελάχιστη και το κέρδος τεράστιο από την αποχώρηση της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν ακόμη και με οικονομικούς όρους.
Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεράστια ευθύνη για την αποτυχία της διαδικασίας μετεγκατάστασης των προσφύγων. Από τους 66.400 πρόσφυγες που υποτίθεται τα άλλα κράτη της Ε.Ε. θα έπαιρναν από την Ελλάδα μέσω της διαδικασίας μετεγκατάστασης μόλις 292 πρόσφυγες έχουν μπει στη διαδικασία. Το Ινστιτούτο Bruegel προέβλεψε ότι με αυτούς τους ρυθμούς η μετεγκατάσταση των 66.400 προσφύγων θα ολοκληρωθεί σε 100 χρόνια.
Επίσης η όλη διαδικασία μετεγκατάστασης είναι στον αέρα γιατί έχει προσβληθεί δικαστικά από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία και επομένως το Δικαστήριο της ΕΕ μπορεί να την ακυρώσει.
Πρέπει να επισημανθεί ότι και ο κ. Τσίπρας έχει τεράστιες ευθύνες. Αντί να κλείσει τα σύνορα και να αναθέσει τη φύλαξη των συνόρων στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, πάει τώρα και παρακαλάει τους Σκοπιανούς. Επίσης όχι μόνο απεμπόλησε το δικαίωμα του veto στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες αλλά έβαλε και την υπογραφή του στα Συμπεράσματα της εν λόγω Συνόδου Κορυφής όπου στη σελ. 4 γίνεται ρητή μνεία της κατάπτυστης απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών της 12ης Φεβρουαρίου η οποία ανέφερε ότι δήθεν η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της και επιπλέον απηύθυνε στην Ελληνική κυβέρνηση 50 συστάσεις – μέτρα για τη δήθεν ασφαλή φύλαξη των Ελληνικών συνόρων στο Αιγαίο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ενώ στην Ελλάδα αναλογούσαν 16.000 πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας παριστάνοντας τον γαλαντόμο δέχτηκε 50.000 πρόσφυγες.. Μάλιστα καθώς πλέον τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορα τους και έχει αρχίσει ο εγκλωβισμός προσφύγων στην Ελλάδα ξεκίνησε σχέδιο αναζήτησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ελληνικών Αρχών χιλιάδων σπιτιών για ενοικίασή τους σε πρόσφυγες.