15.8 C
Chania
Wednesday, January 21, 2026

Έμπνευση για τον μακελάρη της Νορβηγίας η Χρυσή Αυγή

Ημερομηνία:

Ο Αντερς Μπρέιβικ, ο άνθρωπος που σκόρπισε τον τρόμο στο νησί Ουτόγια το 2011, σκοτώνοντας 77 ανθρώπους -στην πλειονότητά τους έφηβοι και νέοι-μέλη του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας ανακοινώνει σε επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως έχει σκοπό να ιδρύσει ένα φασιστικό κόμμα στα πρότυπα της Χρυσής Αυγής.

Σκοπός του κόμματός του, σύμφωνα με τα λεγόμενά του στην επιστολή που τιτλοφορείται:«Αντερς Μπεχρινγκ Μπρέιβικ, γενικός γραμματέας και υποψήφιος βουλευτής του Νορβηγικού Φασιστικού Κόμματος (NFP) και της Λέγκας της Σκανδιναβίας (NL)», θα είναι η αποφυγή επανάληψης σφαγών σαν αυτή που έκανε αυτός.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης από την 34σελιδη επιστολή η οποία ήταν γραμμένη στα νορβηγικά, ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι κάνει «πολιτική στροφή, ασπαζόμενος τα δημοκρατικά αιτιώδη» και πως εμπνεύστηκε από «την εκλογική επιτυχία του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα».

Ο Μπρέιβικ που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών τον Αύγουστο του 2012, φέρεται να γράφει μεταξύ άλλων στην επιστολή: «Η καρδιά μου -ως πρώην στρατευμένος μαχητής- για τη βαρβαρότητα που διαπράχθηκε στις 22 Ιουλίου (σ.σ. ημέρα του μακελειού)». «Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου τώρα είναι να διαβεβαιώσω ότι κάτι σαν αυτό δεν θα ξαναγίνει ποτέ» γράφει και προσθέτει ότι «ο όλος σκοπός του NFP και της NL είναι ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί».

iefimerida.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μανία των ανέμων δοκιμάζει τη Γαύδο

Βάρκες βυθίστηκαν, όχημα στη θάλασσα και αγωνία για σκάφος...

Κρήτη: Απειλή για την ελαιοπαραγωγή η ανομβρία και η… αδιαφορία!

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ για τις βροχοπτώσεις...