Ο κύβος ερρίφθη και η εβδομάδα που ξεκινά αύριο είναι η εβδομάδα της επιχείρησης «επιστροφή στις αγορές» – μιας επιχείρησης, που έχει σχεδιαστεί τουλάχιστον επί δίμηνο από την Rothschild και τον ΟΔΔΗΧ, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κλιμακωτό σχέδιο 12 μηνών και για την κυβέρνηση έχει την μορφή του πρώτου βήματος προς την έξοδο από τον μνημονιακό κύκλο.
Οι πληρφορίες τόσο από κυβερνητικές, όσο και από κοινοτικές πηγές, αναφέρουν ότι – πλην θεαματικού απροόπτου – η πρώτη, δοκιμαστική έξοδος στις αγορές έχει «κλειδώσει» και το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει είτε αύριο Δευτέρα, είτε το αργότερο την Τρίτη.
Τον πρώτο, επιτελικό και συντονιστικό ρόλο στο εγχείρημα έχει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης και οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της Rothschild, που έχει τον ρόλο του διεθνούς συμβούλου της κυβέρνησης, προβλέπει την έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου 2 εως 3 δις ευρώ.
Το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο είναι το ήμισυ αυτής της έκδοσης να προσφερθεί προς ανταλλαγή-μετακύλιση του ομολόγου Σαμαρά που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 και λήγει το 2019. Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί προς αγορά, με στόχο την εισροή νέων κεφαλαίων κυρίως από ξένους επενδυτές – μια κίνηση, που έχει ισχυρή συμβολική σημασία προκειμένου να καταδειχθεί ότι ανακάμπτει η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών προς την ελληνική οικονομία.
Πηγές με γνώση της προετοιμασίας που έχει γίνει κάνουν λόγο για θερμό ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων επενδυτών και σημειώνουν το «θετικό timing» για την χώρα καθώς η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές επιχειρείται αμέσως μετά την πρόταση της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, γίνεται στον απόηχο της «ψήφου εμπιστοσύνης» που έδωσε ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ελληνική οικονομία από την Θεσσαλονίκη και κεφαλαιοποιεί το ευνοϊκό κλίμα που διαμόρφωσε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι να εκμεταλλευθεί ακριβώς αυτό το timing και να προχωρήσει στην έκδοση πριν από την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στις 20 Ιουλίου – ήτοι, την Πέμπτη –όπου θα τεθεί προς έγκριση το νέο πρόγραμμα που έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως είναι γνωστό, η έγκριση του Ταμείου θα δοθεί με stand by agreement και με τον αστερίσκο ότι το χρέος δεν είναι ακόμη βιώσιμο. Ως εκ τούτου, η Αθήνα θέλει να εκμεταλλευτεί το επόμενο «καθαρό τετραήμερο» και να προλάβει πριν ανακοινωθεί η ετυμηγορία του ΔΝΤ περί της μη βιωσιμότητας του χρέους.
Ο παράγοντας αυτός ήταν εκ των καθοριστικών στην απόφαση να επιχειρηθεί η άξοδος άμεσα, ενώ προσμετρήθηκε και το γεγονός ότι το επόμενο ενδεδειγμένο timing δεν θα έρθει πριν από τον Οκτώβριο. Και τούτο διότι τον Αύγουστο οι αγορές υπολειτουργούν, τον Σεπτέμβριο έρχονται οι γερμανικές εκλογές, και το πιθανότερο είναι πως θα τρέχει ήδη και η τρίτη αξιολόγηση που, εκ των πραγμάτων, θα διαμορφώσει ξανά κλίμα αβεβαιότητας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους πλέον θερμούς υποστηρικτές της άμεσης επιστροφής στις αγορές ήταν η Κομισιόν – όπως κατέστησαν σαφές με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και οι Βάλντις Ντομπρόφσκις και Πιερ Μοσκοβισί -, ενώ η διαφοροποίηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα καταγράφεται από την κυβέρνηση μάλλον ως μία ακόμη κίνηση πολιτικής παρέμβασης.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους αυτής της πρώτης εξόδου στις αγορές μετά από σχεδόν τρισίμισι χρόνια, πηγές κοντά στο οικονομικό επιτελείο αλλά και παράγοντες της αγοράς συγκλίνουν στην θέση ότι η έκδοση θα κριθεί επιτυχής εάν το επιτόκιο είναι χαμηλότερο του 4,95% που είχε δοθεί στο αντίστοιχο ομόλογο του 2014. Ενας στόχος κοντά στο 4,7% θεωρείται ρεαλιστικός, ενώ ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει τουλάχιστον τρεις ακόμη εκδόσεις έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.