14.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Α. Τσίπρας στην Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ: Εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη

Ημερομηνία:

Ανάπτυξη με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και ενίσχυση της μισθωτής εργασίας περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην Ετήσια Συνέλευση των μελών του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας τόνισε ότι “βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία προέρχεται μετά από διαπραγμάτευση τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο”.

“Οι αριθμοί και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους για την επιτυχία του προηγούμενου προγράμματος”, είπε.

“Έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις στους θεσμούς και αυτούς τους μήνες αποδείξαμε έμπρακτα ότι εργαζόμαστε σκληρά για μια συμφωνία. Είναι απόδειξη ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση ασφυξίας έχουμε πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας που φτάνουν σε ποσό της τάξης του 8 δισ. ευρώ”.

“Υπάρχουν κύκλοι που δεν θα ήθελαν αυτή η συμφωνία να πάρει σάρκα και οστά. Έχω όμως ακλόνητη την πεποίθηση ότι έχουν επικρατήσει συντριπτικά οι σώφρονες φωνές ότι αυτή η συμφωνία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη ως σύνολο”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Η συμφωνία δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά μας δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δίνεται μια βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά μια μακροπρόθεσμη που θα οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια ως την έξοδο στις αγορές”.

Εκανε λόγο για συμφωνία που θα βάζει και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, θα έχει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα τη διετία 2015-2016 αλλά και θα προβλέπει και επενδυτικό πακέτο.

“Τα παραπάνω αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για αμοιβαία επωφελή συμφωνία”, υπογράμμισε.

“Δεν αποτελεί επιλογή ή ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας. Είναι μια σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων για την οποία δεν ξέρω αν όλοι στην Ευρώπη είναι περήφανοι”.

“Αυτό που προέχει τώρα και είναι δική μας προτεραιότητα είναι η επίτευξη συμφωνίας. Όταν θα έχουμε αυτή την εξέλιξη τότε θα είναι το πραγματικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία. Τότε θα γίνει το μεγάλο άλμα μπροστά”.

“Η ανάπτυξη δεν είναι εκ των προτέρων δεδομένη και εξισωτική. Εξαρτώνται από τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται η αναπτυξιακή πορεία. Κεντρική ιδέα του Μνημονίου ήταν ότι ανάπτυξη θα έρθει αν μειωθεί μέχρι μηδενισμού το μισθολογικό κόστος, είναι μια ιδέα κοινωνικά άνιση”.

“Το θέμα είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εγγυάται την κοινωνική συνοχή”, ανέφερε ο πρωθυπουργός στο ΣΕΒ.

Τι ανάπτυξη χρειαζόμαστε

Ο πρωθυπουργός μίλησε για:

* Ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης και όχι σε ανάπτυξη που θα στηρίζεται μόνο στην εξαγωγική δραστηριότητα

* Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας: ανθρώπινο δυναμικό, οι φυσικοί πόροι (ενεργειακοί και αγροτικοί), η φυσική θέση της χώρας (γεωπολιτική θέση με επενδύσεις στην ενέργεια αλλά και τουριστική ανάπτυξη).

Η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό των εργατικών δικαιωμάτων και τη δημιουργία κινήτρων για την επιστροφή των ανθρώπων που έφυγαν στο εξωτερικό.

Χρειαζόμαστε επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου που θα στηρίζονται στην καινοτομία, είπε και ζήτησε την συνεργασία του ΣΕΒ στην προσπάθεια για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η δημόσια διοίκηση

Πρέπει να εξαλείψουμε τις στρεβλώσεις που δεν επέτρεψαν στην οικονομία να κινηθεί στο δρόμο της ευημερίας.

Είναι γνωστά τα προβλήματα: το κυριότερο πρόβλημα είναι η λειτουργία και οι δομές της δημόσιας διοίκησης. Οι δαιδαλώδεις διαδικασίες και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων είναι αποτελέσματα του στρεβλού τρόπου με τον οποίο δομήθηκε η δημόσια διοίκηση.

Κύριος στόχος μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι να ασχοληθούμε με αυτές τις παθογένειες. Θέλουμε βελτίωση των διοικητικών δομών.

Οι βασικοί άξονες είναι:

· Νέοι οργανογράμματα δημοσίου και υπουργείων.

· Απλοποίηση διαδικασιών συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.

· Κωδικοποίηση νομοθεσίας.

· Απλοποίηση φορολογικού συστήματος και διαδικασιών και αντιμετώπιση αθέμιτου ανταγωνισμού.

· Αντιμετώπιση των καρτέλ στην αγορά.

· Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση. Πρέπει να σχεδιάσουμε τους τρόπους ώστε να υπάρχουν εγχώρια εργαλεία χρηματοδότησης. Βασικός άξονας σε αυτό θα είναι η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η συγκέντρωση και εκμετάλλευση των πόρων του Δημοσίου και των κοινοτικών πόρων. Θα αντλήσουμε τεχνογνωσία από το εξωτερικό, θα δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας και θα αξιοποιήσουμε σύγχρονα εργαλεία.

Στην αρχική φάση η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα εστιάσει σε περιφερειακά έργα και στην ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα βασιστεί στο ΤΠΔ και το ΕΤΕΑ. Σε δεύτερη φάση θα ενσωματωθούν και οι υπόλοιποι μικροί φορείς.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα αρχίσει διάλογος με όλους τους φορείς.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει με προσοχή και ενδιαφέρον την πρόταση που έγινε για συμμετοχή στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Τα κόκκινα δάνεια

Εχουμε καταθέσει αναλυτικά πρόταση στους θεσμούς. Στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα αλλά και της εμπιστοσύνης μεταξύ δανειστή – δανειζόμενου. Θέλουμε να αποτρέψουμε την εσκεμμένη χρεοκοπία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

left.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ