Στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ η κεντρική πολιτική εκδήλωση της Παρασκευής 23 Ιανουαρίου, παρουσία πρώην πρωθυπουργών και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από τον τραγικό θάνατο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργού, Σήφη Βαλυράκη, στην Ερέτρια. Με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του, η οικογένεια και οι πολιτικοί φίλοι του εκλιπόντος διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής του τόπου, υπερβαίνοντας κομματικές διαχωριστικές γραμμές.
Πολιτική εμβέλεια και υψηλές παρουσίες
Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026, από τις 18:00 έως τις 20:30, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω των προσώπων που θα δώσουν το «παρών». Στο βήμα θα βρεθούν για να χαιρετίσουν δύο πρώην Πρωθυπουργοί της Ελλάδας: ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Αντώνιος Σαμαράς. Η κοινή παρουσία των δύο ανδρών αναδεικνύει το εύρος της αναγνώρισης και τον σεβασμό που έχαιρε ο Σήφης Βαλυράκης κατά την 33χρονη κοινοβουλευτική του πορεία.
Παράλληλα, το «παρών» θα δώσουν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, πολιτικοί φίλοι του τέως Υπουργού, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τιμή από την Αντίσταση και την Κρήτη
Ιδιαίτερο συμβολισμό στην εκδήλωση προσδίδει η συμμετοχή εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων, υπενθυμίζοντας την αγωνιστική δράση του Σήφη Βαλυράκη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Επίσης, δυναμική αναμένεται η παρουσία φορέων Κρητικών σωματείων, τιμώντας την καταγωγή και τους ισχυρούς δεσμούς του πολιτικού με τη Μεγαλόνησο.
Τον συντονισμό της βραδιάς έχει αναλάβει η διακεκριμένη δημοσιογράφος Έλλη Στάη, ενώ την πρόσκληση υπογράφουν η σύζυγός του, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, και οι γιοι του, Ιωάννης και Αλέξανδρος Βαλυράκης.
Η εκδήλωση αναμένεται να αποτελέσει μια ευκαιρία αναστοχασμού για την προσφορά του Σήφη Βαλυράκη στον δημόσιο βίο, αλλά και μια υπενθύμιση του αιτήματος για δικαίωση, πέντε χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα της Ερέτριας.



