17.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Αθώοι κρίθηκαν από το Εφετείο 138 πανεπιστημιακοί στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Αθώοι κρίθηκαν τελικά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα 138 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης στα οποία είχε καταλογιστεί κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί και το όνομα του νυν υπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη. Ωστόσο η υπόθεση αφορά ένα από τα χρόνια προβλήματα των ΑΕΙ, καθώς επί σειρά ετών τα πανεπιστήμια λόγω της υποχρηματοδότησής τους χρησιμοποιούσαν τα χρήματα των ειδικών λογαριασμών έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις λειτουργικές τους ανάγκες (φως, νερό, καθαριότητα κ.λπ.) και σε πολλές περιπτώσεις παραπέμπονταν στη συνέχεια για κακοδιαχείριση.

Πάντως με νέα διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή πρόφατα στον νόμο για την έρευνα, οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν μέρος των ΕΛΚΕ για τις λειτουργικές τους ανάγκες (λογαριασμοί, καθαριότητα κ.λπ.).

Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Κρήτης το δικαστήριο έκρινε πως δεν υπήρξε βλάβη για το δημόσιο, οπότε αθώωσε τους κατηγορούμενους.

Στο εδώλιο είχαν καθίσει 138 καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και φοιτητές που μετείχαν στη Σύγκλητο του ιδρύματος. Αντιμετώπιζαν την κατηγορία πως είτε μέσω της Συγκλήτου είτε μέσω της Επιτροπής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης διαχειρίστηκαν ποσά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα διέθεσαν παράτυπα σε «αλλότριους σκοπούς», προκαλώντας ζημία στην περιουσία του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Το ποσό στο οποίο αναφερόταν η κατηγορία ήταν 120.000 ευρώ.

tovima.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs

H πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Aνάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕBRD), χτυπάει...

Ρωσία: Δεν χαρακτηρίζεται «άμεση απειλή» στη νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ – «Θετικό βήμα» λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο χαιρετίζει κίνηση της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ...