Αρχικά περηφανεύτηκαν για την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την επιδημία του κορωνοϊού, όμως σήμερα οι Ταλιμπάν μάχονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19 στις περιοχές που ελέγχουν στο Αφγανιστάν.
Εδώ και μήνες ο 32χρονος Χαμπίμπ Ράχμαν παραπονιέται ότι έχει βήχα, πυρετό, πόνο στο στήθος. Όμως στην επαρχία Χελμάντ, προπύργιο των Ταλιμπάν, όπου ζει δεν υπάρχει κέντρο για να διαγνώσει ή να θεραπεύσει τους ασθενείς με κορωνοϊό και δεν καταβάλλεται καμία προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την ασθένεια, δηλώνει ο ίδιος.
Ο κορωνοϊός πλήττει τους Ταλιμπάν
Η covid-19 πλήττει πλέον και τους Ταλιμπάν. Πολλοί αξιωματούχοι των ανταρτών έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, κάτι που όμως οι Ταλιμπάν διαψεύδουν. Τον Μάρτιο είχαν ξεκινήσει μια εκστρατεία καταπολέμησης της επιδημίας, που είχε στόχο να αποδείξει ότι εκείνοι είναι αυτοί που κυβερνούν τη χώρα και όχι οι αφγανικές αρχές. Έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που τους έδειχναν να διανέμουν μάσκες και σαπούνι στους κατοίκους χωριών. Σε μία από αυτές Ταλιμπάν φορώντας μάσκες και λευκές ποδιές μετρούσαν τη θερμοκρασία κατοίκων και τους μιλούσαν για την προσωπική υγιεινή. Δίπλα τους φαίνονταν τα αυτόματα όπλα τους.
Απουσία υγειονομικού προσωπικού και κανόνων υγιεινής εν μέσω κορωνοϊού
Οι αρχές του Αφγανιστάν έχουν ανακοινώσει επισήμως 18.000 κρούσματα της covid-19 και 300 θανάτους, με χιλιάδες από τις μολύνσεις να έχουν καταγραφεί στις περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν. Πρόκειται για πολύ υποεκτιμημένους αριθμούς, καθώς μόνο το 20% των ύποπτων κρουσμάτων έχουν ελεγχθεί, σύμφωνα με τις αρχές, σε μια χώρα στην οποία τέσσερις δεκαετίες πολέμου έχουν καταστρέψει το υγειονομικό σύστημα.
Η επιδημία έφτασε στο Αφγανιστάν από τη Δύση όταν δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί μετανάστες επέστρεψαν από το Ιράν, την πλέον πληγείσα χώρα της Μέσης Ανατολής από τον κορονοϊό. Οι Ταλιμπάν τότε ζήτησαν από εκατοντάδες από αυτούς τους μετανάστες να μπουν σε καραντίνα. Σε κάποιες περιοχές υπό τον έλεγχό τους επέτρεψαν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να ελέγχουν την εξάπλωση της ασθένειας, ένα σπάνιο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Όμως αλλού οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι τους έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους.
Στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, την πόλη που πρόσφατα προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν, οι Ταλιμπάν εμποδίζουν την πρόσβαση του υγειονομικού προσωπικού. “Λένε ότι αντιμετωπίζουν μόνοι τους τον ιό”, δηλώνει ο γιατρός Σεμπγατουλάχ, που ανησυχεί για την εξάπλωση της covid-19 καθώς ο τοπικός πληθυσμός αγνοεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
Φυλλάδια για τρόπους προστασίας από τον κορωνοϊό
Οι κινητές μας μονάδες χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες και μεταφέρουν τους ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα στο νοσοκομείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, ενώ πρόσθεσε ότι οι αντάρτες μοιράζουν φυλλάδια στα οποία εξηγούν τρόπους προστασίας από τον κορωνοϊό.
Οι Ταλιμπάν όμως αντιμετωπίζουν και πρακτικά προβλήματα, σύμφωνα με ειδικούς. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο ή ιατρική ομάδα ικανή να λάβει δείγματα ή να θεραπεύσει ύποπτα κρούσματα, εξηγεί ο Χαμίντ Αχμάντι, υγειονομικός αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Εξάλλου παραμένουν οι κακές αναμνήσεις από την περίοδο που ήταν στην εξουσία, από το 1996 ως το 2001. Οι υγειονομικές υποδομές ήταν τότε μέτριες, με μικρή υποστήριξη από το εξωτερικό και το προσωπικό τους κακοπληρωμένο. Σε γραπτό του μήνυμα με την ευκαιρία της γιορτής Άιντ στα τέλη Μαΐου ο επικεφαλής των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντ ζήτησε από τους Αφγανούς να ζητούν τη βοήθεια των γιατρών για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια. Απέναντι στην covid-19 οι άνθρωποι πρέπει να ζητούν να λάβουν συγχώρεση από τον Αλλάχ και να σταματήσουν να παραβαίνουν τις εντολές του, τόνισε, αποδίδοντας την εμφάνιση του ιού «σε αμαρτίες».